Σα. Μαρ 2nd, 2024

Αλέξης Τσίπρας από τη Σύρο: Νέα εποχή για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και το Νεώριο (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

«Εμβληματικό έργο στρατηγικής σημασίας, που εξασφαλίζει την αξιόπιστη και επαρκή ενέργεια των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του έργου στη Σύρο, επισημαίνοντας ότι γίνεται πράξη ένα όραμα δεκαετιών.

Σε 3-4 μήνες αναμένεται η επαναλειτουργία των Ναυπηγείων στο Νεώριο, με την εγκατάσταση του νέου επενδυτή, και τότε θα επισκεφθεί και πάλι τη Σύρο. Στην Τήνο μετέβη ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψη του στη Σύρο.

«Με το έργο αυτό προκύπτουν πολλαπλά οφέλη και επιτυγχάνονται πολλοί στόχοι, όπως η εξοικονόμηση κόστους για την παραγωγή ενέργειας, ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δίνουμε αναπτυξιακή προοπτική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «βασικός κορμός του έργου είναι το καλώδιο υψηλής τάσης, μήκους 105 χιλιομέτρων, που συνδέει πλέον τη Σύρο στο ηπειρωτικό σύστημα, μέσω του υποσταθμού που κατασκευάστηκε στο Λαύριο.

Ακολούθως, με αντίστοιχες καλωδιακές συνδέσεις, η Σύρος συνδέεται με την Τήνο, καθώς και με την Πάρο, που τροφοδοτεί μια σειρά από άλλα γειτονικά νησιά.

Έτσι, η Σύρος, η Τήνος και η Πάρος, αλλά και η Αντίπαρος, η Νάξος, το Κουφονήσι, η Σχοινούσα, η Ηρακλειά, η Ίος, η Σίκινος και η Φολέγανδρος, συνδέονται πλέον με το ηπειρωτικό σύστημα.

Με την ένταξη και της Μυκόνου, το αμέσως επόμενο διάστημα, ολοκληρώνεται η παρούσα φάση του έργου».

Είναι προγραμματισμένες άλλες τρεις φάσεις και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 245 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός «υπάρχει και η τέταρτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων η οποία περιλαμβάνει τα νησιά των Δυτικών και Νότιων Κυκλάδων. Ενώ βεβαίως αναμένονται να ακολουθήσουν και οι διασυνδέσεις και των μεγαλύτερων νησιών των Δωδεκανήσων. Οι διασυνδέσεις αυτές σηματοδοτούν μία νέα εποχή στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας».

Με την καλωδιακή διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Σύρου, της Πάρου και της Μυκόνου βελτιώνεται δραστικά. Ακόμα, η απεμπλοκή από τον κίνδυνο των μπλακ άουτ, θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στον τουρισμό και στην τοπική ανάπτυξη.

 

Οι διασυνδέσεις αυτές σηματοδοτούν μια νέα εποχή σημαντικών επενδύσεων που θα αποτελέσουν αναπτυξιακό πυλώνα όχι μόνο για τον ενεργειακό τομέα, αλλά για το σύνολο της οικονομίας. H διασύνδεση δεν αφορά μόνο την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά πρώτα και κύρια τους ανθρώπους. pic.twitter.com/di53S1JowA

 

 

Θα επαναλειτουργήσουν τα ναυπηγεία Νεωρίου

Σε 3-4 μήνες αναμένεται η επαναλειτουργία των Ναυπηγείων στο Νεώριο, με την εγκατάσταση του νέου επενδυτή, και τότε θα επισκεφθεί και πάλι τη Σύρο, για να κάνει τα εγκαίνια, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η επανέναρξη του Νεωρίου συμβολίζει ότι η πραγματική οικονομία παίρνει μπροστά, στην καθημερινότητά μας υπάρχει αλλαγή, νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται, βγαίνουμε πραγματικά από την κρίση. Δεν αρκούν οι δείκτες της ανάκαμψης, πρέπει να το δούμε χειροπιαστά, στην πραγματικότητά μας την καθημερινή γι αυτό είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που έχουμε αυτή την εξέλιξη» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ενημέρωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της οριστικής διάσωσης των ναυπηγείων Σύρου με την υπαγωγή τους στο καθεστώς εξυγίανσης που προβλέπει ο πτωχευτικός κώδικας. Η διαδικασία αυτή προβλέπει συμφωνία της σημερινής ιδιοκτησίας, ενός νέου επενδυτή και των δανειστών των Ναυπηγείων.

 

Βασικό μας μέλημα είναι να αξιοποιηθούν οι δυνατότητές του ναυπηγείου στο Νεώριο της Σύρου και να αναδειχθεί ξανά σε πόλο της τοπικής ανάπτυξης. Η συμφωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς έχει ολοκληρωθεί και σε λίγους μήνες ο νέος επενδυτής θα εγκατασταθεί στα ναυπηγεία.

 

«Μετά από μια δύσκολη προσπάθεια φτάνουμε στο τέλος. Ο επενδυτής έχει βρεθεί» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η συμφωνία με τους δανειστές και τον ιδιοκτήτη έχει ολοκληρωθεί. Και σε λίγες ημέρες θα υποβληθεί στο δικαστήριο για έγκριση. Αυτή η συμφωνία έχει τεθεί υπόψη του σωματείου των εργαζομένων και έχει εξασφαλιστεί η συναίνεσά του. Σε 3 έως 4 μήνες από σήμερα το αργότερο, το θέμα θα έχει κλείσει. Και ο νέος επενδυτής θα εγκατασταθεί στα ναυπηγεία».

Στην Τήνο ο πρωθυπουργός

Στην Τήνο μετέβη ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψη του στη Σύρο. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον δήμαρχο του νησιού Ιωάννη Σιώτο, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, όπου απηύθυνε χαιρετισμό σε κατοίκους και φορείς της πόλης και ξεναγήθηκε στην έκθεση του Ιωάννη Χαλεπά.

 

Το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Τήνου συνεχίζει την εξαιρετική κοινωνική και πολιτιστική του δραστηριότητα, διασφαλίζοντας την συνέχεια και την παράδοση, σύμφωνα και με την επιθυμία των ιδρυτών του. Χαιρετισμός στο Ίδρυμα του Τηνιακού μας πολιτισμού. https://www.youtube.com/watch?v=SMBlIC5rXVI&feature=youtu.be 

 

Από το βήμα του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού υπογράμμισε τη θετική ανταπόκριση που είχε από τους κατοίκους του νησιού, η υλοποίηση της δέσμευσης του για την επαναφορά στην κανονικότητα του καθεστώτος του Πανελλήνιου Ιδρύματος Ευαγγγελιστρίας Τήνου.

Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο δημαρχείο της Τήνου.

Στον δρόμο προς το δημαρχείο, όπου μετέβη πεζή, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει σε εγκάρδιο κλίμα με κατοίκους και καταστηματάρχες τουριστικών επιχειρήσεων και τοπικών προϊόντων.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ