Πε. Απρ 25th, 2024

Πελοπίδας Καλλίρης: Εχουμε χορτάσει παχιά λόγια – Θέλουμε λύσεις και έργα (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Το επικείμενο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο αποτελεί σημαντική ευκαιρία για έναν ανοιχτό και ουσιαστικό διάλογο για την προοπτική, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της περιφερειακής διακυβέρνησης, με στόχο την κοινωνική ευημερία.

Για την αντιμετώπιση προβλημάτων και τη δημιουργία προοπτικών και ευκαιριών.
Όχι με λόγια και υποσχέσεις, αλλά με έργα και πράξεις.
Με άρτιο σχεδιασμό, σαφές χρονοδιάγραμμα, ξεκάθαρους στόχους και αποτελέσματα.
Η επίτευξη πραγματικής ανάπτυξης, είναι μια μάχη που πρέπει να δίνεται αδιάκοπα απ’ όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης (και πρώτιστα απ’ το κεντρικό επίπεδο)  σε όλα τα μέτωπα που δυστυχώς αντιμετωπίζουν οι πολίτες της χώρας μας.
Η περιφέρεια Πελοποννήσου, και η Κορινθία μας ειδικότερα, δεν αποτελούν εξαίρεση της εθνικής θλιβερής κατάστασης.
Από τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας που πλήττουν ιδιαίτερα τους νέους- τα παιδιά μας που αφήνουν την πατρίδα τους για μια ευκαιρία- μέχρι τις σημαντικές ελλείψεις σε ζητήματα καθημερινότητας στην Υγεία, την Παιδεία, τις υποδομές.
Από το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον λόγω της γραφειοκρατίας και της ελλιπούς έως μηδενικής χρηματοδότησης μέχρι την υποβάθμιση της αγροτικής δραστηριότητας.
Κι από την περιορισμένη τουριστική προβολή και απόδοση έως την αναξιοποίητη προοπτική των εμπορευματικών μεταφορών.
Ανεξάντλητα  ζητήματα αιχμής για την πολυπόθητη ανάπτυξη, που παρά τις προσπάθειες μας , (ακόμα και πάνω από το βαθμό που αναλογεί στα καθήκοντά μας), είτε παραμένουν άλυτα είτε δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς.
Με αφορμή λοιπόν το επικείμενο αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο, το οποίο αποτελεί για εμάς ένα ακόμα βήμα επισήμανσης των προβλημάτων και προοπτικών της Κορινθίας και της Πελοποννήσου ευρύτερα και διεκδίκησης ανάληψης δράσης για την αντιμετώπισή τους, στην πρόσφατη Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας -προπομπό του Συνεδρίου, έθεσα εκ μέρους της Π.Ε. Κορινθίας τα εξής θέματα, τα οποία βεβαίως έλαβαν τη σύμφωνη γνώμη του κ. Περιφερειάρχη:
-Το ζήτημα του ΣΔΙΤ που αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, το ζήτημα που ταλάνισε τόσο την Πελοπόννησο σε βάρος των πολιτών, πρέπει να διευθετηθεί εδώ και τώρα με συγκεκριμένο πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.
-Η ΑΟΖ, το “οικόπεδο” νότια της Πελοποννήσου, απαιτεί την προσοχή και την  ενέργειά μας, ώστε στην περίπτωση που επαληθευθούν οι προσδοκίες που δημιουργούνται από την ύπαρξή του, να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που αυτό θα σημάνει.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΜΑΣ
-Η ολοκλήρωση του φράγματος του Ασωπού, με την πλήρη αξιοποίηση της Λίμνης Δόξας και της Λίμνης Στυμφαλίας, ώστε να διασφαλιστεί η άρδευση όλης της Κορινθίας και η αύξηση της αγροτικής παραγωγής.
-Η σοβαρή επικινδυνότητα που προκαλείται από τη διάβρωση των ακτών του Κορινθιακού κόλπου, απαιτεί επιτέλους την μελέτη του προβλήματος στο σύνολό του και την πραγματοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων.
-Ενόψει καλοκαιριού, η προστασία των λουόμενων από το φαινόμενο των μεδουσών κι επίσης η αποτροπή μιας πλέον ανεπανόρθωτης οικονομικής ζημιάς, απαιτεί επείγοντα και αποτελεσματικά μέτρα. Δεν περισσεύει ούτε μία μέρα.
 -Η άμεση -και χωρίς άλλες κεντρικές παλινδρομήσεις- ενεργοποίηση της χρηματοδότησης της προγραμματικής σύμβασης που έχει συναφθεί με το Υπουργείο Τουρισμού, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την θέσπιση του θεσμικού πλαισίου του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα, με πιλοτική εφαρμογή στην Αχαΐα και την Κορινθία μας.
-Η μετεγκατάσταση όλων των Διευθύνσεων της Περιφερειακής Ενότητας σε ένα νέο Διοικητήριο, που θα σημάνει τη μείωση των λειτουργικών δαπανών για το Δημόσιο και θα βελτιώσει σημαντικά την εξυπηρέτηση των πολιτών.
-Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα και προοπτική στέγασης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που εδρεύουν στην Κόρινθο, σε χώρο με επαρκή εσωτερική και εξωτερική έκταση (campus) στην Κόρινθο, για την κάλυψη των αναγκών των Ιδρυμάτων που αποτελούν καμάρι για τον τόπο μας.
-Η αξιοποίηση της περιοχής του Ισθμού, της πύλης της Πελοποννήσου και η χρηματοδότηση του έργου, με δεδομένο ότι η σχετική μελέτη έχει ήδη συζητηθεί, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας ευρύτερα.
Είναι καθήκον και ευθύνη μας απέναντι στον τόπο μας και τους ανθρώπους του, να αποδείξουμε με πράξεις και έργα, με υπερβάσεις και υπερπροσπάθεια, με συνεργασία και συντονισμό, ότι η ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι μια αφηρημένη έννοια. Είναι το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας.