Τρ. Μάι 28th, 2024

Βρετανός Παραολυμπιονίκης ο πρώτος αστροναύτης με ειδικές ανάγκες – Εκπαιδεύεται να πάει στη Σελήνη

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο John McFall είναι Βρετανός παραολυμπιoνίκης σπρίντερ και έγινε ο πρώτος αστροναύτης με ειδικές ανάγκες στα παγκόσμια χρονικά. Γεννημένος στο Σάρεϊ έχασε το πόδι του σε ατύχημα με μοτοσικλέτα όταν ήταν 19 ετών.

Ο παραολυμπιονίκης John McFall από τη Βρετανία θα ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σώμα ως αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA). Ωστόσο, μπορεί να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να μπορέσει να πάει στο διάστημα. Αν είναι εφικτό.

Ο John McFall θα ενταχθεί στο σώμα εκπαίδευσης του διαστήματος για να συνεργαστεί με σχεδιαστές και μηχανικούς για να δουν αν μπορεί να είναι το πρώτο άτομο με ειδικές ανάγκες που θα πάει στο διάστημα.

Ο Βρετανός παραολυμπιoνίκης σπρίντερ από το Σάρεϊ, έχασε το πόδι του σε ατύχημα με μηχανή στα 19 του χρόνια.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε την Τάξη Εκπαίδευσης Αστροναυτών για το 2022 σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι την Τετάρτη (23.11.2022) μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου της ESA σε υπουργικό επίπεδο.

Οι 5 αστροναύτες που ξεχώρισαν ανάμεσα σε 22.523 υποψήφιους

Η νέα τάξη (ESA Astronaut Class 2022) περιλαμβάνει πέντε αστροναύτες καριέρας που θα ενταχθούν άμεσα στο υπάρχον σώμα των Ευρωπαίων αστροναυτών, ορισμένους επιλαχόντες ή «ρεζέρβες» (που προσωρινά τουλάχιστον θα συνεχίσουν να απασχολούνται στις νυν θέσεις εργασίας τους) και – για πρώτη φορά – έναν παρααστροναύτη με σωματική αναπηρία.

Οι πέντε νέοι αστροναύτες που θα στελεχώσουν την ESA, είναι μία Γαλλίδα πιλότος ελικοπτέρων διάσωσης, μία Βρετανίδα αστροφυσικός, ένας Ισπανός μηχανικός, ένας Βέλγος βιοϊατρικός μηχανικός με διδακτορικό στη νευροεπιστήμη και ένας Ελβετός γιατρός. Οι «ρεζέρβες» θεωρούνται και αυτοί αστροναύτες, αλλά η εκπαίδευση τους θα ενεργοποιηθεί όταν προκύψει κάποια ανάγκη.

Η επιλογή έγινε ανάμεσα σε 22.523 υποψήφιους (17.126 άνδρες και 5.397 γυναίκες) που είχαν αρχικά κάνει σχετική αίτηση από τα κράτη μέλη, ενώ στον επόμενο γύρο είχαν προχωρήσει 831 άνδρες και 530 γυναίκες. Από την Ελλάδα είχαν κατατεθεί αρχικά 281 υποψηφιότητες (220 άνδρες και 60 γυναίκες), ενώ είχαν προκριθεί στην επόμενη φάση επιλογής 22 άνδρες και δύο γυναίκες.

Οι νέοι αστροναύτες θα παρουσιασθούν στο Κέντρο Ευρωπαίων Αστροναυτών στην Κολωνία της Γερμανίας. Μετά τη συμπλήρωση 12μηνης εκπαίδευσης, θα αρχίσουν εκπαίδευση για αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και, σε επόμενο στάδιο, σε άλλες πιο μακρινές αποστολές όπως στη Σελήνη.

Ο Γερμανός γενικός διευθυντής της ESA Γιόζεφ Ασμπάχερ έκανε επίσης γνωστό ότι η συνάντηση του συμβουλίου των υπουργών των κρατών μελών ενέκρινε τελικά τη χρηματοδότηση της ESA με 16,92 δισ. ευρώ για την τριετία 2023-25, έναντι 14,51 την περίοδο 2019-22 (αύξηση προϋπολογισμού 17%). Τα περισσότερα κονδύλια θα κατευθυνθούν στο επιστημονικό πρόγραμμα (3,2 δισ. ευρώ, ποσοστό 19%), στις μεταφορές-εκτοξεύσεις στο διάστημα (2,8 δισ., ποσοστό 17%), στην ανθρώπινη και ρομποτική εξερεύνηση του διαστήματος (2,7 δισ. ευρώ, 16%), στην παρατήρηση της Γης από το διάστημα (2,7 δισ. ευρώ, 16%) και στις τηλεπικοινωνίες από το διάστημα (1,9 δισ. ευρώ, 11%).

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ