Τρ. Μάι 21st, 2024

Κορωνοϊός: Σαρώνει το Ηνωμένο Βασίλειο η νέα παραλλαγή «Eris»

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού, η Ἔρις, που πήρε το όνομά της από την ελληνική θεότητα της αρχαιότητας γνωστή ως θεά της ζήλιας, της διχόνοιας και του τσακωμού, εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), και ήδη αποτελεί ένα στα επτά νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρόσφατη αύξηση δεν αποτελεί άμεσο λόγο ανησυχίας, αλλά θα πρέπει όλοι να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για τον ιό.

Επιστημονικά γνωστή ως EG.5.1, προέρχεται από την παραλλαγή Omicron του COVID.

Η UKHSA παρακολουθεί τον επιπολασμό της στη χώρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων διεθνώς, ιδίως στην Ασία, και στις 31 Ιουλίου ταξινομήθηκε ως παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 10 Ιουλίου, μία στις εννέα περιπτώσεις αφορούσε τη νέα παραλλαγή, όπως αναφέρει το Sky News.

Στη Βρετανία, πάντως, εκτιμούν ότι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο για την εξάπλωση είναι σίγουρα η κακοκαιρία που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους – καθώς και η κυκλοφορία των δημοφιλών ταινιών Barbie και Oppenheimer που οδήγησε τους ανθρώπους στους κινηματογράφους. Η μείωση της ανοσίας είναι επίσης πιθανό να σημαίνει ότι η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα.

Ταχύτατη εξάπλωση

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η νέα παραλλαγή Eris αντιπροσωπεύει πλέον το 14,6% των περιπτώσεων, τη δεύτερη πιο διαδεδομένη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Φαίνεται ότι εξαπλώνεται γρήγορα και θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για τον οποίο υπήρξε πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Sky News.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι παρακολουθούν «στενά» την κατάσταση, καθώς τα ποσοστά των κρουσμάτων COVID συνεχίζουν να αυξάνονται.

Τα στοιχεία για τον κορoνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ενδεικτικά: Από 3,7% σε 4.403 περιπτώσεις την περασμένη εβδομάδα, σε 5,4% από 4.396 αυτήν την εβδομάδα.

“Σίγουρα ένα νέο κύμα εξαπλώνεται στη Βρετανία”

Η καθηγήτρια επιχειρησιακής έρευνας στο University College του Λονδίνου Christina Pagel, μιλώντας στον The Guardian, είπε ότι φαίνεται σαν την έναρξη ενός νέου κύματος Covid. Πρόσθεσε ότι με το φθινόπωρο που έρχεται και οι άνθρωποι επιστρέφουν στο σχολείο και στη δουλειά, οι πιέσεις του Covid είναι πιθανό να αυξηθούν.

Η καθηγήτρια πρόσθεσε: «Θα μπορούσαμε φυσικά να περάσουμε το καλοκαίρι βελτιώνοντας την ποιότητα του εσωτερικού αέρα σε σχολεία, δημόσια κτήρια, χώρους εργασίας, εστιατόρια, μπαρ κ.λπ., κάτι που θα έχει κάθε είδους οφέλη πέρα από το σχέδιο μιας ευρύτερης χειμερινής εκστρατείας ενίσχυσης της COVID +, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση φαίνεται να έχει παραιτηθεί».
Αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επίσης ότι αυξήθηκε το ποσοστό εισαγωγής στο νοσοκομείο.

«Έχουμε επίσης παρατηρήσει μια μικρή αύξηση στα ποσοστά εισαγωγής στο νοσοκομείο στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων» δήλωσε η Δρ Mary Ramsay, επικεφαλής εμβολιασμού στο UKHSA.

«Τα συνολικά επίπεδα εισαγωγών εξακολουθούν να παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά και δεν παρατηρούμε επί του παρόντος παρόμοια αύξηση στις εισαγωγές σε ΜΕΘ. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τα ποσοστά αυτά», σημείωσε.

Ο καθηγητής Paul Hunter, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες, σχολίασε τις αβεβαιότητες σχετικά με τον αντίκτυπο της παραλλαγής Eris στο Ηνωμένο Βασίλειο. Γνωστή ως EG.5.1, η παραλλαγή έχει πλεονέκτημα ανάπτυξης 20,5% σε σχέση με άλλα στελέχη, σύμφωνα με το UKHSA. Ο καθηγητής Hunter προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για να καθοριστούν οι πλήρεις επιπτώσεις της παραλλαγής Eris. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη προσθέσει το EG.5.1 στη λίστα των παραλλαγών που παρακολουθούνται, σηματοδοτώντας την παγκόσμια ανησυχία.