Δε. Μάι 20th, 2024

Μέχρι 10.000 στρατιώτες στέλνει η Πολωνία στα σύνορα με Λευκορωσία

Κοινοποίηση ειδήσεων

Συναγερμός επικρατεί στην Πολωνία, η οποία σχεδιάζει να μετακινήσει έως 10.000 επιπλέον στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία για να ενισχύσει τη Συνοριακή Φρουρά, όπως ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ.

«Περίπου 10.000 στρατιώτες θα πάνε στα σύνορα, από τους οποίους 4.000 θα ενισχύσουν άμεσα τη Συνοριακή Φρουρά και 6.000 θα είναι στην εφεδρεία», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιόφωνο. «Μετακινούμε το στρατό πιο κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία για να φοβίσουμε τον επιτιθέμενο ώστε να μην τολμήσει να μας επιτεθεί», δήλωσε ο Μπλάστσακ.

«Η Πολωνία θα στείλει 2.000 επιπλέον στρατιώτες»

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Ματσιέι Βάσικ δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως η Πολωνία θα στείλει 2.000 επιπλέον στρατιώτες στα σύνορά της με τη Λευκορωσία. Ο επικεφαλής της πολωνικής Συνοριακής Φρουράς Τόμας Πράγκα είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως 19.000 άνθρωποι επιχείρησαν να περάσουν φέτος παράνομα τα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, από 16.000 που ήταν πέρυσι.

Στη Λευκορωσία έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner που εκπαιδεύουν τους Λευκορώσους στρατιώτες. Η παρουσία της Wagner στη Λευκορωσία έχει θορυβήσει τη Βαρσοβία.

Τι ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ

Η κατάσταση για την αντιπολίτευση στη Λευκορωσία είναι σήμερα χειρότερη από ποτέ, τόνισε, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της ΕΕ για την ανάπτυξη δυνάμεων της Wagner στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ σε δήλωσή του για τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τις προεδρικές εκλογές του 2020 και την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών κατά του καθεστώτος του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ