Τε. Μάι 8th, 2024

Κορινθία: Έρευνα για την αλλαγή της στάσης των μαθητών απέναντι στους θεσμούς στα χρόνια της κρίσης

Κοινοποίηση ειδήσεων

ΕΡΕΥΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΟΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ. 

Την Πέμπτη 13/2/2020 κατόπιν συνεργασίας της Διευθύντριας του Γυμνασίου και Λυκειακών τάξεων Λεχαίου  κ. Μαργαρίτας Σταυροπούλου και της διδάκτορος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Αναστασίας-Θεοδώρας Σαμαρά  με την επίκουρη καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Άλμπα-Αντιγόνη Παπακωνσταντίνου, έγινε έρευνα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης Πανελλαδικής, σχετικά με την αλλαγή στη στάση των μαθητών/τριών απέναντι στη δημοκρατία και τους θεσμούς κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, όπως εκδηλώνεται στα μαθήματα των κοινωνικών επιστημών που διδάσκονται στο Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο. 

Η κ. Άλμπα-Αντιγόνη  Παπακωνσταντίνου επιλέγοντας την στρατηγική της ποιοτικής συνέντευξης, συζήτησε επί τέσσερες ώρες με 5 καθηγητές/τριες που διδάσκουν τα ανωτέρω μαθήματα στο νομό μας. Μέσα από την συζήτηση εντοπίστηκαν σημαντικές ποιοτικές αλλαγές,  οι οποίες θα παρουσιαστούν, αφού θα έχουν συστηματοποιηθεί και συγκριθεί με τα αποτελέσματα της έρευνας σε άλλες αστικές περιοχές.

Οι συμμετέχοντες/ουσες καθηγητές/τριες του κλάδου της Κοινωνιολογίας, οι οποίοι/ες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον τρόπο που έλαβε χώρα η έρευνα και για την ανταλλαγή των απόψεων σχετικά με τον εντοπισμό των αλλαγών και τη διαχείρισή τους,  ήταν οι εξής:

Θελερίτη Σοφία του Γενικού Λυκείου Βραχατίου

Ρέβη Σπυριδούλα του Γυμνασίου και Λυκειακών Τάξεων  Λεχαίου

Σωτηρόπουλος Δημήτριος του Γενικού Λυκείου Λουτρακίου

Τζέκου Σοφία του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου

Φούζα Αικατερίνη του Γυμνασίου και Λυκειακών Τάξεων  Λεχαίου