Τε. Μάι 1st, 2024

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πάλης – Πάλη για το μέλλον του αθλήματος

Κοινοποίηση ειδήσεων

του Αυγουστίνου Κισσαμιτάκη.

Η καρδιά του παγκόσμιου αθλητισμού Πάλης χτυπάει στο Λουτράκι, (Τρίτη 19 – Κυριακή 24 Νοεμβρίου), όπου διοργανώνεται το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Πάλης Βετεράνων 2021. Σε ένα βαρύ καθημερινό πρόγραμμα αγώνων (9.00 πρωινή έως 3.30 μεσημβρινή και από 5.00 το απόγευμα μέχρι της 9.00), οι 750 και πλέον συμμετέχοντες αθλητές παλεύουν για την ανάδειξη πρωταθλητή κόσμου. Τόσο ο μεγάλος αριθμός αθλητών, όσο και η συμμετοχή των 50 κρατών που δέχθηκαν την πρόσκληση, ανάγουν σε σημαντικότατο γεγονός την παρούσα διοργάνωση, ίσως τη μοναδική για την περιοχή μας στη μεσο-κορωνοϊού περίοδο. Η διοργάνωση μάλιστα αναμένεται  να αποφέρει έσοδα στη χώρα, καθώς είναι αυτοχρηματοδοτούμενη που σημαίνει πως δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της Ομοσπονδίας ή του κράτους. Στις συμμετοχές ξεχωρίζει το όνομα του Πολωνού, Αντρέι Βρόνσκι. O 56χρονος παλαιστής έχει κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ (1988) και της Ατλάντα (1996), τέσσερα σε παγκόσμια (1-1-2) και πέντε σε ευρωπαϊκά (3-0-2).Υπήρξε σημαιοφόρος της ομάδας της Πολωνίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, όπου ολοκλήρωσε την καριέρα του.

Σχόλια

Με λύπη διαπιστώνεται ότι δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία στο γεγονός από τα ΜΜΕ, (της περιοχής και εκτός). Διότι, γεγονός είναι ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση, από τη μία φέρνει χρήματα στην περιοχή (αθλητικός τουρισμός) αλλά και δόξα, αν κάποιος αναλογισθεί ότι η Πάλη βρίσκεται ανάμεσα στα λίγα κλασικά αγωνίσματα των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων, δηλ. εκείνων των αρχαίων χρόνων, εκείνα δηλ. των προγόνων μας. Αν σε αυτό προσθέσουμε ότι το άθλημα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε κρίση , και η Παγκόσμια Ολυμπιακή Επιτροπή σκέφτεται να το αποσύρει από τις Ολυμπιακές διοργανώσεις, αφού δεν έλκει τις χορηγίες όπως άλλων αγωνισμάτων, είναι ένας ακόμη λόγος να στηρίξουμε το… “σπίτι μας”.

Όσο για την άγλη και δόξα της διοργάνωσης, αυτές βρίσκονται ακριβώς στο γεγονός ότι η συμμετέχοντες αθλητές, βετεράνοι (άνω των 35 ετών), έχουν γράψει πολλά “χιλιόμετρα” στο άθλημα. Εδώ βρίσκονται αθλητές με μεγάλες διακρίσεις (Ολυμπιακά, Παγκόσμια, Πανευρωπαϊκά μετάλλια), και κάποιοι με σπουδαίες συμμετοχές, και αυτοί γίνονται οι σελίδες ιστορίας του αθλήματος για τα τελευταία 50 χρόνια, τουλάχιστον. Σεβασμός λοιπόν αξίζει σε εκείνους που η ηλικία δεν έγινε εμπόδιο στο να συνεχίσουν να ιδρώνουν προπονούμενοι, στην παλαίστρα ή όχι, σε όλους όσοι δεν εγκατέλειψαν την Πάλη, παρότι δεν παλεύουν σε αγώνες παγκόσμιας κατάταξης.

Οι Ελληνική Ομοσπονδία 

Η χώρα μας κατέβασε ομάδα με 20 βετεράνους παλαιστές. Ήδη την πρώτη ημέρα διεξαγωγής των αγώνων, στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Εμζάριος Μπεντινίδης κατακτώντας το πρώτο χρυσό και συνολικά το τρίτο μετάλλιο για την ελληνική πάλη στα 88 κιλά ελευθέρας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Πάλης Βετεράνων 2021. Στον προημιτελικό ο Μπεντινίδης νίκησε με τεχνική υπεροχή (12-0) τον Ουκρανό Ιγκόρ Γκάβριλετς και με τον ίδιο τρόπο ξεπέρασε και το εμπόδιο του Τούρκου Αλί Βαρόν (12-0). Στον τελικό ο παγκόσμιος πρωταθλητής τέθηκε αντιμέτωπος με τον Οκτάβιους Τρέιβον Μπέλαμι από τις ΗΠΑ. Ο Μπεντινίδης τέλειωσε και τον τρίτο αγώνα του στην διοργάνωση με τεχνική υπεροχή (10-0) και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Κτυπήματα

-Αναλογισθείται ότι, προπονητές, συνοδοί και παρατρεχάμενοι των εθνικών ομάδων συγκεντρώνουν πανω από χίλια άτομα, επταήμερης διαμονής στην περιοχή.

– Η παρακολούθηση των αγώνων από εκπρόσωπους και αθλητές συγγενών αθλητικών σωματείων της περιοχής, Ταεκβοντο, καράτε, kickboxing κ.α. κρίνεται απαραίτητη.  

-CHALENGE, η νέα τεχνολογία και στην παλαίστρα. Αμφισβητούμενη ενέργεια, παρακολουθείται στο βίντεο, αφού το ζητήσει ο αθλητής που αμφισβητεί την απόφαση των κριτών. Έλεγχος των αγώνων με βίντεο στις μεγάλες διοργανώσεις.