Τρ. Μαρ 19th, 2024

Συνέντευξη του Γιώργου Δέδε στο Korinthostv

Κοινοποίηση ειδήσεων

Κύριε Δέδε, το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαϊου ήταν πολύ αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Μπορεί το κόμμα σας να ανακάμψει στις επερχόμενες εκλογές;

Το αποτέλεσμα ήταν απροσδόκητο για όλους. Κανείς δεν περίμενε τέτοια έκβαση στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αμέσως μετά τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε τις βασικές αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την ήττα, τους βασικούς λόγους που το μήνυμά μας δεν πέρασε στους πολίτες. Θεωρώ ότι για την ουσιαστική κατανόηση του αποτελέσματος της 21ης Μαΐου θα απαιτηθεί πολύς χρόνος και σοβαρή έρευνα γιατί συνδέεται με βαθύτερες αλλαγές και διεργασίες που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία, οι οποίες δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμες.

Τώρα όμως έχουμε μπροστά μας μια νέα κάλπη. Και η κάλπη αυτή είναι άδεια. Ο Κ. Μητσοτάκης προσωποποιεί την επέλαση του νεοσυντηρητισμού στην πατρίδα μας, που αποκτά καθεστωτικά χαρακτηριστικά. Η μόνη αξιόπιστη πρόταση αντίδρασης της κοινωνίας και του λαού μας απέναντι σε αυτή την επίθεση εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Πιστεύω πως πολλοί προοδευτικοί ψηφοφόροι που για διάφορους λόγους δεν επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ την πρώτη Κυριακή το συμμερίζονται αυτό και δουλειά δική μας είναι να τους πείσουμε.  Στόχος μας είναι η ανατροπή των συσχετισμών και αυτό μπορεί να γίνει με τη συγκροτημένη και ομοιογενή παρουσίαση του προγράμματός μας, το οποίο υπερτερεί στα μέτρα προστασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας, απαντά με επάρκεια στα μείζονα κοινωνικά προβλήματα και δίνει μια προοπτική ευημερίας για τους πολλούς, όχι για τους λίγους και προνομιούχους.

Έχει γίνει πολύς λόγος τον τελευταίο καιρό για τα προγράμματα των κομμάτων και την κοστολόγησή τους. Τελικά, τι ισχύει για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Το θράσος του προπαγανδιστικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας έφτασε στο αποκορύφωμά του όταν ο κ. Σκέρτσος ανέμιζε ένα χαρτί στα κανάλια λέγοντας πως πρόκειται για κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Επρόκειτο για καθαρό ψέμα, για ξεδιάντροπη απάτη. Φτάσαμε πρόσφατα στο σημείο κορυφαία στελέχη της ΝΔ να αδειάζουν τον κ. Σκέρτσο, ο οποίος προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Πρόσφατα, ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάνε τα προγράμματα των δύο κομμάτων σε ανεξάρτητη αρχή για κοστολόγηση και να ακολουθήσει τηλεμαχία των δύο αρχηγών επί των προγραμμάτων. Τι έκανε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης που τόσο καιρό εγκαλούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ και παρίσταναν τους «μετρημένους;» Αρνήθηκαν και τα δύο. Φυγομάχησαν και κρύφτηκαν. Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως ρεαλιστικό και κοστολογημένο, κοστίζει 5,5 δις ευρώ το χρόνο και τεκμηριώνεται με σαφήνεια η χρηματοδότησή του.

Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάσαμε το πρόγραμμα, «Ελλάδα 2027: Επτά βήματα για Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Όλους», ένα εναλλακτικό στρατηγικό σχέδιο για την ελληνική οικονομία. Είναι καθήκον όλων μας, όλων των μελών και των στελεχών του κόμματος,  αυτό το σχέδιο να φτάσει στον κόσμο, να γίνει γνωστό, να εκτιμηθεί και να κριθεί. Να μην επιτρέψουμε πάλι στη Νέα Δημοκρατία να εκτρέψει τη συζήτηση σε ανύπαρκτα σενάρια και στην παρελθοντολογία.

Σας εγκαλούν ότι έχετε κρυφή ατζέντα επιβολής νέων φόρων. Τι απαντάτε.

Ουδέν ψευδέστερο. Εχουμε πει ότι θα φορολογήσουμε μόνο τα υπερκέρδη – απρόσμενα, τα χαρακτηρίζουν οι ίδιοι – των μεγάλων εταιρειών διύλισης και ενέργειας ενώ θα μειώσουμε τους φόρους που πραγματικά επιβαρύνουν τους πολίτες.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κατά την τετραετία 2019-2023 όντως μείωσε κάποιους συντελεστές για τις μεγάλες επιχειρήσεις, επιβάρυνε όμως υπέρμετρα τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο 6 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε έμμεσους φόρους. Οι έμμεσοι φόροι δεν πλήττουν τους πλούσιους, όπως προσπάθησε να μας πείσει ο κ. Σκέρτσος πηγαίνοντας κόντρα σε κάθε οικονομική θεωρία και λογική, πλήττουν  αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα και τους πονάει πραγματικά ο έμμεσος φόρος ως ποσοστό του εισοδήματός τους.

Απαντάμε σε αυτή τη φορολεηλασία των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης από την πολιτική της ΝΔ, με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και μηδενικό ΦΠΑ στα τρόφιμα πρώτης ανάγκης, με μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και μηδενικό ΦΠΑ στο αγροτικό πετρέλαιο. Αυτά τα μέτρα, σε συνδυασμό με την αύξηση μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα ελαφρύνουν άμεσα τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που συνθλίβεται από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια μιας ανέλεγκτης, καρτελοποιημένης αγοράς.

Ποιο θα λέγατε πως είναι το θέμα αιχμής στην πολιτική σας ατζέντα;

Η δημόσια υγεία είναι η κορυφαία μας προτεραιότητα. Στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ανατάξαμε ένα διαλυμένο από τη μνημονιακή λαίλαπα ΕΣΥ και ασφαλίσαμε δυόμιση εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Αν δεν είχαν γίνει αυτά, το ανθρώπινο κόστος της επέλασης του covid τη διετία 2021-22 θα ήταν πολλαπλάσιο. Η κυβέρνηση της ΝΔ απαξίωσε συνειδητά το κοινωνικό κράτος. Ειδικά στο ΕΣΥ άφησε πίσω της συντρίμμια και αυτή η σκληρή και αμείλικτη πραγματικότητα οφείλει να μας κινητοποιήσει άμεσα, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία τραγικά περιστατικά.

Είναι πραγματικά αδιανόητο στη σύγχρονη Ελλάδα να πεθαίνουν άνθρωποι στην καρότσα ενός αγροτικού γιατί δεν υπάρχει ασθενοφόρο, να πεθαίνει μια νεαρή γυναίκα έγκυος μαζί με το αγέννητο μωρό της, λόγω καθυστέρησης ασθενοφόρου και να έχουμε ταυτόχρονα φρικιαστικές δηλώσεις σαν αυτή του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Σπύρου Πνευματικού, που πρότεινε διαλογή ασθενών και συγκεκριμένα καρκινοπαθών, ανθρώπων που μάχονται κυριολεκτικά για τη ζωή τους, στη λογική της αναλογίας «κόστους – οφέλους».

Για εμάς, οι υπηρεσίες υγείας οφείλουν να είναι καθολικά προσβάσιμες και ποιοτικές για όλες και όλους, ανεξάρτητα από την οικονομική τους δυνατότητα. Σε αυτό η δέσμευσή μας είναι απόλυτη.

Στο νομό Κορινθίας, ποια θεωρείτε πως είναι τα πιο κρίσιμα ζητήματα;

Πρόσφατα επισκέφθηκε την Κόρινθο και το Λουτράκι ο κ. Μητσοτάκης και δεν είπε λέξη, ούτε ο ίδιος ούτε κανείς από τους παρατρεχάμενους του, για το γεγονός ότι ο μισός νομός Κορινθίας έχει κηρυχθεί εδώ και καιρό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Από τον Φεβρουάριο οι Δήμοι Κορινθίων και Βέλου – Βόχας, λόγω λειψυδρίας και από τον Απρίλιο ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, λόγω παράκτιας διάβρωσης. Και όλο αυτό το διάστημα κανένα σχέδιο δεν εκπονήθηκε, καμία δράση δεν αναλήφθηκε. Όλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Το φράγμα του Ασωπού είναι σταματημένο και εγκαταλελειμμένο, η Μελέτη ακτομηχανικής για τη διάβρωση των ακτών προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Οι καλλιεργητές βιώνουν πρωτοφανή λειψυδρία με καταστροφικές συνέπειες για την αγροτική οικονομία του νομού, ενώ η ζημιά που υφίστανται οι παραθαλάσσιες περιοχές λόγω της διάβρωσης των ακτών βαίνει επιδεινούμενη. 

Απέναντι σε τόσο κρίσιμα και ζωτικά θέματα για τη Κορινθία, που μπορούν να έχουν δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών και την τοπική οικονομία, είναι προκλητική, έως εγκληματική, η αδράνεια και αδιαφορία που επέδειξε η κυβέρνηση της ΝΔ και τα προβεβλημένα τοπικά της στελέχη.

Επίσης, αν μου επιτρέπετε να το συνδυάσω με την προηγούμενη ερώτηση, πολύ σοβαρό είναι και το θέμα του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου. Ενός νοσοκομείου που κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ανασυγκροτήθηκε, αναβαθμίστηκε, άνοιξαν νέες κλινικές, προσελήφθησαν γιατροί και νοσηλευτές και γενικά κατάφερε να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων, γεγονός που το αναγνώρισαν οι Κορίνθιοι, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.

Αυτή τη στιγμή, μετά από τέσσερα χρόνια γαλάζιας διοίκησης, οι άνθρωποι κάνουν το σταυρό τους μη χρειαστεί να εισαχθούν στο Νοσοκομείου Κορίνθου. Η εικόνα υποστελέχωσης και εγκατάλειψης που παρουσιάζει η βασική δημόσια δομή υγείας του νομού είναι αποκαρδιωτική και προκαλεί αισθήματα ανασφάλειας και ανησυχίας στους πολίτες.

Τι θα λέγατε σε έναν πολίτη που σκέφτεται να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αλλά παραμένει επιφυλακτικός;

Θα τον καλούσα να σκεφτεί πώς θα ήθελε να είναι η χώρα μας στο τέλος της επόμενης τετραετίας. Πώς θα ήθελε να είναι η κοινωνία μας το 2027. Να μην επηρεάζεται από τα fake news και τη συστηματική προπαγάνδα των αντιπάλων μας. Και να διαβάσει το σχέδιό μας, «Ελλάδα 2027: Επτά βήματα για Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Όλους».

Εάν επιθυμεί μια χώρα και μια κοινωνία με δημοκρατία και ισότητα, εάν επιθυμεί ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και λιγότερες ανισότητες, εάν επιθυμεί μια χώρα με ισχυρούς θεσμούς, εμπεδωμένη δημοκρατία και ισχυρό κοινωνικό κράτος, τότε πιστεύω πως στο πρόγραμμα και στον πολιτικό μας λόγο θα βρει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα τον πείσουν να μας εμπιστευτεί στην κάλπη της 25ης Ιουνίου.