Κυ. Μάι 26th, 2024

Ραγδαία αύξηση των αιτημάτων πενίας – 8.000 άτομα σε ένα χρόνο ζήτησαν δωρεάν δικηγόρο γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν

Κοινοποίηση ειδήσεων

Δύο και πλέον χρόνια περιμένουν στην… ουρά για να πληρωθούν οι δικηγόροι που προσφέρουν νομική βοήθεια σε αδύναμους οικονομικά πολίτες, ενώ την ίδια ώρα τα αιτήματα πενίας, δηλαδή οι αιτήσεις για τη δωρεάν παροχή νομικής βοήθειας, ολοένα και αυξάνονται.

Από το 2014 μέχρι σήμερα, ο αριθμός των πολιτών που αδυνατούν οικονομικά να έχουν στο πλευρό τους τον δικηγόρο της επιλογής τους και αναγκάζονται να ζητήσουν συνήγορο από τον κατάλογο του legal aid έχει μεγαλώσει, τόσο στην Αθήνα όσο και πανελλαδικά. 

Οι αριθμοί μιλούν:

551 αιτήματα το 2014

5.699 αιτήματα το 2015

5.228 αιτήματα το 2016

7.877 αιτήματα το 2017

Ενώ από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 1.713

Την ίδια αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των δικηγόρων που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της νομικής βοήθειας, ωστόσο οι καθυστερήσεις στην πληρωμή τους είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει πολλούς εξ αυτών στην έξοδο.

Και αυτό γιατί, ενώ για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν για παράδειγμα σήμερα θα πληρωθούν μετά από ένα ή δύο χρόνια, εντούτοις πρέπει να καταβάλουν «μπροστά» τον  ΦΠΑ 24%, αλλά και φόρο εισοδήματος για… εισόδημα που δεν έχει εισπραχθεί. Το φαινόμενο των… καθυστερήσεων δεν παρατηρείται όμως μόνο στις δικηγορικές υπηρεσίες στους πολίτες, αλλά και στους δήμους και στα νοσοκομεία. 

Αυτός ήταν ο λόγος της επιστολής του προέδρου του ΔΣΑ προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, στην οποία ο Δ. Βερβεσός, μεταξύ άλλων, σημειώνει: 

«Είναι αυτονόητο ότι το δικηγορικό σώμα στηρίζει ενεργά και διαχρονικά τον θεσμό της νομικής βοήθειας, ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με το συνταγματικό δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στη δικαιοσύνη για τους πολίτες χαμηλού εισοδήματος. Παρά το γεγονός ότι η Πολιτεία, και ειδικώς το ΤΑΧΔΙΚ, έχουν υποχρέωση να εξοφλούν έγκαιρα τις οφειλόμενες αμοιβές, οι συμμετέχοντες δικηγόροι καταγγέλλουν στον ΔΣΑ ότι η καθυστέρηση εξόφλησης ξεπερνά το έτος και σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει ακόμη και τα δύο έτη…

Για τον λόγο αυτόν, όπως έχουμε επανειλημμένως ζητήσει, θεωρούμε αναγκαίο να οριστεί ως χρόνος εκδόσεως φορολογικών στοιχείων, ο χρόνος είσπραξης της αμοιβής, στις περιπτώσεις παροχής νομικών υπηρεσιών μέσω του θεσμού της νομικής βοήθειας, καθώς και σε όλες τις περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών προς φορείς του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, που η αμοιβή δεν καταβάλλεται κατά τον χρόνο διενέργειας της δικηγορικής πράξης».

iefimerida.gr