Πα. Απρ 19th, 2024

Φραστική καταδίκη από την ΕΕ για την παράνομη κράτηση των δύο στρατιωτών την ώρα που η τουρκία προσπαθεί να πατάει… σε τρεις βάρκες…

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η ΕΕ καταδίκασε φραστικά την Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της εις βάρος Ελλάδας και Κύπρου και για την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ωστόσο οι 2 στρατιωτικοί παραμένουν στα τουρκικά χέρια ως όμηροι, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να παίρνει κονδύλια από την ΕΕ, να συνεταιρίζεται σε εξοπλισμούς και φυσικά να συνεταιρίζεται με επιχειρήσεις (βλέπε τουρισμό) που προέρχονται από χώρες τις οποίες κατηγορεί για διάφορα και κυρίως για το ότι “επιτίθενται στη χώρα του”.

Οι 28 ηγέτες εξέφρασαν «σοβαρή ανησυχία» για τη «συνέχιση της κράτησης πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία», μια έμμεση αναφορά στο ζήτημα των δύο Eλλήνων στρατιωτικών.

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ καταδίκασαν τις «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειές» της στη Μεσόγειο, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η οποία θα έχει ως κύριο σκοπό την άμβλυνση της έντασης στις διμερείς σχέσεις.

Η συνάντηση που είναι προγραμματισμένο να γίνει την 26η Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας ανάμεσα στον Ερντογάν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει κυρίως σκοπό να καθησυχαστεί η Άγκυρα για τη συνέχιση της υπεσχημένης ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας εντός των ορίων της αμφιλεγόμενης διμερούς συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, τον Μάρτιο του 2016.

Ωστόσο, ορισμένοι αρχηγοί κρατών της ΕΕ επέμειναν στο ότι το χέρι που απλώνει η Ευρώπη στην Τουρκία, χώρα η οποία χαρακτηρίζεται αναγκαίος εταίρος, δεν πρέπει να εκληφθεί σαν λευκή επιταγή.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει σθεναρά τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και υπογραμμίζει την απόλυτη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα» τονίζουν οι 28 στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που υιοθετήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης.

Στα συμπεράσματα επίσης «υπενθυμίζεται η υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τις χώρες μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Την ίδια ώρα η Τουρκία φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά ισορροπώντας όχι σε δύο αλλά σε τρεις βάρκες (ΗΠΑ-Ρωσία-ΕΕ) στηριζόμενη βέβαια τόσο σε μια εμπορίστικη πρακτική “πάρε-δώσε”, αλλά κυρίως στην απροθυμία των τριών αυτών μερών να έρθουν σε μια άμεση αντιπαράθεση μαζί της ακόμα και όταν διαπράττονται αγριότητες, παρανομίες και φραστικές επιθέσεις κατά παντός.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, υπάρχουν διαπραγματεύσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ και τη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία Eurosam για την προμήθεια νέων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας.

Τον Ιανουάριο, η Τουρκία υπέγραψε με την Eurosam συμβόλαιο 18 μηνών για μια μελέτη για την ανάπτυξη και την παραγωγή ενός αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς, σε μια κίνηση για στενότερη αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία και την Ιταλία.

Πέρυσι τον Δεκέμβριο η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για να προμηθεύσει η Μόσχα την Άγκυρα με συστοιχίες πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400, οριστικοποιώντας μια συμφωνία που βαθαίνει τις στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, και το Κρεμλίνο.

Με πληροφορίες από Pronews.gr