Κυ. Μαρ 3rd, 2024

H Ρωσία, δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η Ρωσία αποτέλεσε το 2020 τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου προς την Κίνα μετά τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με στοιχεία της General Administration of Customs της Κίνας, η ασιατική χώρα παρέλαβε περισσότερους από 83,57 εκατ. τόνους πετρελαίου από τη Ρωσία.

Η αξία των εν λόγω αποστολών υπερέβη τα $27,3 δισ. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για τις ροές από τη Σαουδική Αραβία ήταν 84,92 εκατ. τόνοι και $28,05 δισ.

Τρίτο στην κατάταξη των κορυφαίων προμηθευτών πετρελαίου της Κίνας ήταν το Ιράκ, μεταφέροντας το 2020 60,11 εκατ. τόνους πετρελαίου. Βραζιλία, Ανγκόλα και Ομάν επίσης απέστειλαν σημαντικές ποσότητες μαύρου χρυσού στην Κίνα.

Με βάση τα στατιστικά αυτά στοιχεία, διαφαίνεται ότι οι ΗΠΑ δεν συγκαταλέγονται στους κορυφαίους προμηθευτές πετρελαίου της Κίνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιούλιο δεν βρίσκεται στην κορυφαία δεκάδα εξαγωγέων πετρελαίου στην ασιατική χώρα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Tass, η Ρωσία ήταν ο πρώτος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας για τους μήνες Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Οκτώβριο. Τους υπόλοιπους επτά μήνες του 2020, τα ηνία κρατούσε η Σαουδική Αραβία.

Φωτό: Wallace Woon/AΠΕ-ΜΠΕ