Τρ. Μάι 24th, 2022

Η Ελβετία ενσωματώνει ελληνική μελέτη στην έρευνα για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ελληνική επιστημονική ομάδα καλείται να

διερευνήσει την ανάπτυξη μιας «έξυπνης» εφαρμογής που θα μπορεί να δείξει με μεγάλη ακρίβεια από απόσταση τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου πριν καν ακόμη εκδηλωθούν συμπτώματα.

Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η τεχνολογία τσέπης που περιέχεται σε ένα smartphone στην πρόβλεψη του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ; Σε αυτό ακριβώς το ερώτημα σκοπεύουν να απαντήσουν Έλληνες επιστήμονες, τα αποτελέσματα της έρευνας των οποίων φαίνεται να ενσωματώνει ως επιστημονικό πρόγραμμα στον έλεγχο για την εμφάνιση της νόσου η Ελβετική Εταιρία για τη Νόσο Alzheimer (Alz Association Schwiez).

Η ελληνική ομάδα με επικεφαλής τους Δρ Ιωάννη Ταρνανά, ερευνητή στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ελβετίας (ETH) στη Ζυρίχη και έναν εκ των διευθυντών του Τμήματος Διαχείρισης Καινοτομίας και Τεχνολογίας του ΕΤΗ τον καθηγητή Παναγιώτη Βλάμο, διευθυντή του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, μέσω του προγράμματος «Alzheimer’s Disease Prediction Service (ADPS)» καλούνται να διερευνήσουν την ανάπτυξη μιας «έξυπνης» εφαρμογής που θα μπορεί να δείξει με μεγάλη ακρίβεια από απόσταση τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου πριν καν ακόμη εκδηλωθούν συμπτώματα.

Ο στόχος αυτού του έργου είναι η αξιολόγηση της ακρίβειας και της απόδοσης του πρώτου προϊόντος ADPS, μιας ιατρικής συσκευής ελληνικής έμπνευσης που ονομάζεται Altoida (AMD), η λειτουργία της οποίας στηρίζεται στη μηχανική μάθηση, αλλά κυρίως στην καταγραφή σε ειδικό λογισμικό κινητικών δεικτών όπως αυτοί ορίζονται μέσα από ρεαλιστικά τρισδιάστατα περιβάλλοντα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, αλλά και βιοδεικτών (βιοχημικών, απεικονιστικών και δεικτών υπομοριακών μετρήσεων μιτοχονδριακών συγκεντρώσεων) που αναπτύχθηκαν σε ελληνικά εργαστήρια και που συνδυαστικά θα δείχνουν τελικώς τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ.

Σε ένα δεύτερο βήμα, η ομάδα θα μελετήσει την εφαρμογή της μεθόδου σε δείγμα 40 ατόμων άνω των 50 ετών με διαφορετικό γνωσιακό επίπεδο από όλη την Ελβετία τα οποία θα κληθούν να αλληλεπιδράσουν, μέχρι το τέλος του χρόνου, με την παραπάνω εφαρμογή για smartphone που θα μετράει την εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Τα ίδια άτομα θα υποβληθούν ταυτόχρονα και σε τυποποιημένες κλινικές εξετάσεις για διαταραχές των γνωστικών λειτουργιών. Ο τελικός στόχος είναι να επικυρωθούν οι ψηφιακοί βιοδείκτες ως ένα γρήγορο, εύκολο, άνετο, μη επεμβατικό, φθηνό και κλιμακούμενο «έξυπνο εργαλείο» για χρήση από απόσταση στο πλαίσιο της εξατομικευμένης ιατρικής και ενδεχομένως να καθιερωθεί η χρήση της συσκευής ως ένα ετήσιο τεστ ελέγχου του εγκεφάλου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και της άνοιας σε ένα κλινικό περιβάλλον.

 

«Η σύγκριση των δεδομένων μεταξύ των δύο μεθόδων έχει σκοπό να δείξει ότι οι «έξυπνες» εφαρμογές για smartphones έχουν παρόμοια ή και μεγαλύτερη δυναμική για την πρόβλεψη του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ σε πραγματικό χρόνο», εξηγεί ο καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο Έλληνες επιστήμονες παρουσίασαν διεξοδικά τις δυνατότητες των Alzheimer’s Disease Prediction Service (ADPS) «έξυπνων» εφαρμογών και στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο του Athens science Festival. Φαίνεται όμως πως εκτιμήθηκαν περισσότερο από την Ελβετική Εταιρεία για τη Νόσο Alzheimer’s, η οποία θα χρηματοδοτήσει παράλληλα το συγκεκριμένη που φέρει «ελληνική υπογραφή». Και αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά.

 

iatronet.gr