Τε. Απρ 17th, 2024

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα INHERIT – Αειφόρες τουριστικές στρατηγικές

Κοινοποίηση ειδήσεων

Την Τετάρτη & Πέμπτη στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στην Τρίπολη, έγινε η εναρκτήρια συνεδρίαση της κοινοπραξίας του Ευρωπαϊκού έργου «INHERIT Sustainable tourism strategies to conserve and valorize the Mediterranean coastal and Maritime natural heritageΑειφόρες τουριστικές στρατηγικές για τη διατήρηση και αξιοποίηση της Μεσογειακής παράκτιας

και θαλάσσιας φυσικής κληρονομιάς», με επικεφαλής εταίρο την Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω της Διαχειριστικής Αρχής της.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Interreg-Mediterranean και έχει τετραετή διάρκεια (2018-2022).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε η παρουσίαση και γνωριμία των εταίρων και συζητήθηκε αναλυτικά ο τρόπος υλοποίησης του έργου. Στο έργο INHERIT συμμετέχουν άλλοι 14 οργανισμοί από διαφορετικά κράτη της Μεσογείου:

 • Υπουργείο Τουρισμού – Κροατία
 • Περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια – Ιταλία
 • Περιφέρεια της Μούρθια, Γενική Διοίκηση Φυσικού Περιβάλλοντος, Γραφείο Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος – Ισπανία
 • Περιφέρεια της Aπουλίας, Τμήμα Τουρισμού, Οικονομίας του Πολιτισμού και Περιφερειακής Αξιοποίησης – Ιταλία
 • Διαμερισματικό Συμβούλιο του Ερώ – Γαλλία
 • Δήμος της Ίζολα, Δημόσια υπηρεσία για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη έργων – Σλοβενία
 • Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας – Αμμοχώστου – Κύπρος
 • Ίδρυμα γα την Περιφερειακή Ανάπτυξη και το Διάλογο στη Μάλτα – Μάλτα
 • Διεθνής Ένωση για τα Μεσογειακά Δάση – Γαλλία
 • Ίδρυμα Seneca, Υπηρεσία Επιστήμης και Τεχνολογίας της Περιφέρειας της Μούρθια – Ισπανία
 • Πανεπιστήμιο Πατρών – Ελλάδα
 • Ινστιτούτο Γεωργίας και Τουρισμού – Κροατία
 • Πάρκα Διναρίδες, Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών των Δειναρικών Άλπεων – Μαυροβούνιο
 • Ένωση για την Διαφύλαξη της Κληρονομιάς της Μέρτολα – Πορτογαλία

Το έργο INHERIT στοχεύει στην προστασία της παράκτιας και θαλάσσιας φυσικής κληρονομιάς από τις αρνητικές επιπτώσεις του τουρισμού και στην αξιοποίησή τους μέσω μιας νέας στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης που εστιάζει:

 • Στη δημιουργία προτύπων περιοχών INHERITURA, όπου τα μέτρα προστασίας της φυσικής κληρονομιάς και οι πολιτικές τουριστικής ανάπτυξης θα αποφασίζονται και εφαρμόζονται μέσω μιας ανιούσας (bottom-up) διαδικασίας, με τη συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων και κάθε ομάδας ενδιαφέροντος.
 • Στη διαμεσογειακή συνεργασία για τη δημιουργία θεματικών τουριστικών πακέτων, που θα αναδεικνύουν και θα συνδέουν τις περιοχές INHERITURA, έτσι ώστε η φυσική κληρονομιά να γίνει το εργαλείο για την πράσινη ανάπτυξη του τουρισμού στη Μεσόγειο και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στις παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές της. 

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, αρμόδιος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Διεθνών Σχέσεων, Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε χαρακτηριστικά «Η Πελοπόννησος είναι ο τόπος όπου μπορείτε να θαυμάσετε τη φυσική κληρονομιά ,που βοήθησε στη γέννηση του πολιτισμού, που έθεσε τα θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτισμού όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Επιπλέον, η Πελοπόννησος είναι ένα φιλόξενο μέρος, γεμάτο με φιλικούς ανθρώπους, που είναι πάντα πρόθυμοι να γνωρίσουν και να συνεργαστούν με ανθρώπους και συνεργάτες από άλλες ευρωπαϊκές περιοχές». Ακόμα σημείωσε πως «είμαστε ευτυχείς που μέσω της INHERIT θα μπορέσουμε να ανταλλάξουμε ήδη υπάρχουσες επιτυχημένες πολιτικές και στρατηγικές, που προστατεύουν τη μεσογειακή παράκτια και θαλάσσια φυσική κληρονομιά από τις αρνητικές επιπτώσεις του τουρισμού».

 Όσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχουμε πολύ έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό στον τομέα του τουρισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών και εμπειρογνωμόνων στον τουριστικό τομέα που εγγυώνται τον επιτυχή συντονισμό και ολοκλήρωση του έργου.

Τέλος, ο Δρ. Παπαφωτίου πρόβαλε την ιδέα του Μεσογειακού ανθρώπου, καθόσον όλες οι χώρες της Μεσογείου, από την Ανατολή στο άκρο του Ευξείνου Πόντου μέχρι τη Δύση στα στενά του Γιβραλτάρ και από τις Βόρειες μέχρι τις Νότιες περιοχές της, ζούμε επί χιλιάδες χρόνια μαζί. Έχουμε τους ίδιους στόχους, κοινά στοιχεία με ομοιότητες και διαφορές. Μπορεί ο κάθε τόπος να παρουσιάζει διαφορετικό στίγμα στην καθημερινότητα και στις αξίες και να αφήνει ξεχωριστό αποτύπωμα στο περιβάλλον, πρέπει όμως να μοιρασθούμε την ίδια πίστη και ευλάβεια για τον άνθρωπο και τη δημιουργία ενός ειρηνικού περιβάλλοντος.

Η προστασία της φυσικής κληρονομιάς είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι Μεσογειακές περιφέρειες θα διαθέτουν μια τουριστική πολιτική, ικανή να αντιμετωπίσει εξίσου τις προκλήσεις του ανταγωνισμού από άλλες περιοχές και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο έργα όπως η INHERIT και η ανάπτυξη των περιοχών INHERITURA αποτελούν έγκαιρες και κατάλληλες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη των Μεσογειακών περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

 

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου

Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.