Πα. Απρ 19th, 2024

Μετωπική Ερντογάν – Μακρόν! Οργή του “Σουλτάνου” για τα γαλλικά στρατεύματα στο πλευρό των Κούρδων

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μετωπική σύγκρουση με τη Γαλλία επιλέγει ο Ερντογάν. Η πρόθεση του Μακρόν να στείλει στρατεύματα στην περιοχή Μαμπιτζ για την ενίσχυση των Κούρδων ανταρτών εξόργισε τον “Σουλτάνο” που επιτέθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν.

Αν και η σημερινή ομιλία του Ερντογάν έμοιαζε αρχικά επικεντρωμένη στην οικονομία, ο “Σουλτάνος” το… γύρισε στη Συρία και στο Ιράν, χωρίς να κρύβει τον εκνευρισμό του για την απόφαση της Γαλλίας να στείλει στρατεύματα στην περιοχή της Μαμπίτζ στη Συρία προς ενίσχυση των Κούρδων ανταρτών, σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ που διατηρούν δυνάμεις στην περιοχή.

Ο “Σουλτάνος” απειλεί με επέκταση της εισβολής στην Συρία για να “καθαρίσει” την περιοχή ως τα σύνορα με το Ιράκ.

Όπως είπε οι ΗΠΑ την περίοδο Ομπάμα του είχαν υποσχεθεί ότι θα “καθαρίσουν” την περιοχή από τους “τρομοκράτες” και πως θα επικρατήσουν οι Άραβες. Ο Ερντογάν εννοεί ότι είχε λάβει υπόσχεση πως οι Κούρδοι δεν θα αποκτούσαν τον έλεγχο.

Αυτό, είπε ο Σουλτάνος, παρά τις υποσχέσεις δεν έγινε και έτσι η Άγκυρα, όπως είπε ο Ερντογάν, έχει κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να “καθαρίσει” την περιοχή ως τα σύνορα με το Ιράκ. Στην ομιλία του μάλιστα δεν δίστασε να ονομάσει και τιες περιοχές που θέλει να κάνει επιχειρήσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά τις περιοχές Al-Arab, Tel Abyad, Resulayn καιHaseke.

Επίθεση στον Μακρόν

Όπως είπε ο Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα μίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά άκουσε να του λέει πολύ περίεργα πράγματα, αλλά εκείνος του έδωσε την απάντηση που του… άξιζε.

Του μίλησα σε υψηλούς τόνους, είπε ο “Σουλτάνος”. Δεν έχει κανείς τη δύναμη να βάλει τις ένοπλες δυνάμεις μας σε θέση που εμείς δεν δεχόμαστε. Αυτοί που εκείνοι αποκαλούν συριακές δυνάμεις, εμείς τους θεωρούμε τρομοκράτες, είπε ο Ερντογάν, θυμίζοντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις είχαν έξι νεκρούς από τους Κούρδους αντάρτες.

Newsit.gr