Τε. Οκτ 4th, 2023

Ναύπλιο: «έφυγε» ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Κυριάκος Καλκάνης

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε ηλικία 88 ετών, έφυγε σήμερα από τη ζωή, ο βετεράνος δημοσιογράφος της Αργολίδας, Κυριάκος Καλκάνης, που υπηρέτησε τον Αθηναϊκό και τοπικό Τύπο, περισσότερα από πενήντα χρόνια.

Στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, για πολλά χρόνια, διατηρούσε καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης, ενώ παράλληλα, από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, όχι μόνο αρθρογραφούσε σε τοπικές εφημερίδες, αλλά ήταν και ανταποκριτής μεγάλων αθηναϊκών εφημερίδων («Έθνος», «Τα Νέα» κ.ά).

Κάλυπτε με συνεντεύξεις, μεταξύ άλλων και τις επισκέψεις σημαντικών πολιτικών και ανθρώπων του θεάματος, παγκόσμιας εμβέλειας, οι οποίοι επισκέπτονταν το Ναύπλιο, την Επίδαυρο, τις Μυκήνες.

Ο ίδιος θεωρούσε κορυφαίες δημοσιογραφικές του στιγμές, τις συνεντεύξεις με τον Γερμανό Καγκελάριο Βίλυ Μπραντ και τη Μαρία Κάλλας.

Τις πρώτες μέρες της Χούντας, συνελήφθη, λόγω των προοδευτικών του θέσεων, ως δημοσιογράφος, αλλά αφέθηκε ελεύθερος.

Στη μεταπολίτευση, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ στην Αργολίδα, στο οποίο έμεινε πιστός ως το τέλος της ζωής του.

Ήταν γνωστός όχι μόνο στον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά είχε επαφές, με όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του Κινήματος.

Το 1982, εξέδωσε βραχύβιο πελοποννησιακό περιοδικό και το 1986 τις «ΕΙΔΗΣΕΙΣ», ημερήσια εφημερίδα της Αργολίδας και για αρκετά χρόνια, μοναδική.

Το 1995, εξέδωσε και δεύτερη ημερήσια εφημερίδα, την «ΕΣΠΕΡΙΝΗ» η οποία δεν είχε ανάλογη ανταπόκριση από το αναγνωστικό κοινό.

Στα τέλη της δεκαετίας του 80, υπήρξε συνεργάτης της ΕΡΑ Τρίπολης, ως παραγωγός εβδομαδιαίας ενημερωτικής εκπομπής.

Στη συνέχεια, λόγω οικονομικών προβλημάτων, οι «ΕΙΔΗΣΕΙΣ», έγιναν εβδομαδιαίο έντυπο και τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούσαν μια φορά το μήνα.

Ο υπέργηρος Κυριάκος Καλκάνης, όχι μόνο έγραφε την εφημερίδα, αλλά και τη μοίραζε στους αναγνώστες.

Με τη μαγκούρα του, έτρεχε για συνδρομές και διαφημίσεις.

Με το θάνατο του Κυριάκου Καλκάνη, κλείνει ένας κύκλος της τοπικής δημοσιογραφίας, καθώς ΄΄έφυγαν΄΄ όλοι οι παραδοσιακοί δημοσιογράφοι -εκδότες, που έκαναν το μεράκι τους επάγγελμα, πληρώνοντας μάλιστα, μεγάλο τίμημα σε πολλές περιπτώσεις.

Η κηδεία του Κυριάκου Καλκάνη θα γίνει την Κυριακή, στις 11.30 στον Άγιο Γεώργιο Ναυπλίου.

Κείμενο-φωτό: Γιάννης Γαλανόπουλος

ERT.GR