Κυ. Μαρ 3rd, 2024

Τα δύο σενάρια για την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους

Κοινοποίηση ειδήσεων

Δύο σενάρια για την επιστροφή των αναδρομικών από τις παράνομες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για περισσότερους από 800.000 συνταξιούχους και τα οποία κινούνται από 192 ευρώ έως και 1.880 για κάποιες περιπτώσεις εξετάζει η κυβέρνηση.

Το πρώτο αφορά στην εφάπαξη πληρωμή και το δεύτερο καταβολή σε δόσεις και συμψηφιστικά με τις περικοπές που έρθουν από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Οπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η καταγραφή του συνολικού κόστους από τις παράνομες μειώσεις στις συντάξεις και η αποτύπωση των τελικών ποσών που δικαιούνται ανάλογα με το αν η μείωση αφορά στην κύρια ή την επικουρική τους σύνταξης.

Τα σενάρια επιστροφής των αναδρομικών, που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας είναι:

Να επιστραφούν εφάπαξ τα αναδρομικά από 1/6/2018 και μετά.

Να δοθούν τα αναδρομικά σε 12 δόσεις ή περισσότερους μήνες και να συμψηφιστούν με τις νέες περικοπές συντάξεων του 2019 που θα τρέξουν από το Δεκέμβριο του 2018 με ποσοστό έως 18%.

Ποιοι δικαιούνται αναδρομικά

Συνταξιούχοι του ΙΚΑ, των ΔΕΚΟ, των Τραπεζών, του ΝΑΤ και του ΟΑΕΕ θα έχουν επιστροφές κατά κύριο λόγο από τις παράνομες κρατήσεις, στις κύριες συντάξεις, γιατί τα Ταμεία τους, όπως φαίνεται σε δεκάδες ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων επιβάλλουν τις μειώσεις του ν. 4093 όχι στο νέο άθροισμα συντάξεων που έχουν μετά τη μείωση των επικουρικών αλλά στο παλιό άθροισμα.

Τα αναδρομικά στις επικουρικές αφορούν περίπου 200.000 συνταξιούχους με επικουρική από το Δημόσιο (ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ) από επικουρικά των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ) και από επικουρικά Ταμεία τραπεζών (ΕΛΕΜ-ΑΤΕ, πρώην Πίστεως λαο Εμπορικής).

iefimerida.gr