Τρ. Μαρ 5th, 2024

Τέλος στους φυσικούς πλειστηριασμούς – Μόνο ηλεκτρονικά από σήμερα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τέλος μπαίνει στους φυσικούς πλειστηριασμούς, καθώς από σήμερα θα διενεργούνται μόνο ηλεκτρονικοί και ήδη στο νέο σύστημα έχουν αναρτηθεί 1.796 πλειστηριασμοί ακινήτων.

Πλέον δεν θα διεξάγονται στα Ειρηνοδικεία, αλλά μόνο ηλεκτρονικά με επισπεύδουσες τράπεζες και ιδιώτες, ενώ το ίδιο θα συμβεί και για χρέη προς την εφορία και τα Ταμεία από την 1η Μαΐου. Ακίνητα όλων των κατηγοριών, από αγροτεμάχια, οικόπεδα, βιομηχανικά κτίρια αλλά και κατοικίες έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα και για σήμερα είναι έτοιμοι για διενέργεια 61 πλειστηριασμοί ακινήτων.

Αρκετοί πλειστηριασμοί που είχαν αναρτηθεί στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασών έχουν τεθεί σε αναστολή, καθώς κάποιοι οφειλέτες προχωρούν σε ρύθμιση με τους επισπεύδοντες.

Μόνο για την ερχόμενη Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί 264 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Τον Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί 639 ηλεκτρονικές εκποιήσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Γεώργιο Ρούσκα η γενικευμένη εφαρμογή των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και η διακοπή των φυσικών πλειστηριασμών, μετά από ερμηνεία που έγινε στις σχετικές διατάξεις από τις νομικές υπηρεσίες, θα γίνει από τις 28 Φεβρουαρίου. 

Οι πλειστηριασμοί αποτέλεσαν και η μη γενικευμένη εφαρμογή τους σε όλη την επικράτεια αποτέλεσε και ένα από τα δύο ζητήματα που μπλόκαρε την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα πρέπει, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να πιστοποιηθούν οι συμβολαιογράφοι, κάτι που στην περιφέρεια γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. 

Υπενθυμίζεται ότι για τα χρέη προς τις Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα εφαρμοστούν αποκλειστικά από την 1η Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τον Απρίλιο, το πλαίσιο για την είσπραξη οφειλών θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση των αλλαγών στον νόμο Κατσέλη, ξεκαθαρίζοντας το ποιοι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες θα τυγχάνουν εφεξής προστασίας και ποιοι όχι.

Εν τω μεταξύ, τα συμβολαιογραφικά γραφεία που συμμετέχουν στη διαδικασία βρίσκονται υπό καθεστώς αστυνομικών προστασίας.

Την ίδια στιγμή το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), το Κίνημα Δεν Πληρώνω, η Λαϊκή Ενότητα και συλλογικότητες έχουν προαναγγείλει σειρά κινητοποιήσεων. Το αποτέλεσμα είναι τα συμβολαιογραφικά γραφεία να μοιάζουν με καλά επανδρωμένα αστυνομικά τμήματα.

Την ίδια στιγμή στην ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει ανησυχία για το Ρουβίκωνα, καθώς τα μέλη της αναρχικής ομάδας έχουν προβεί σε σωρεία «ακτιβιστικών» ενεργειών με στόχο συμβολαιογραφικά γραφεία. 

Σαν αστυνομικά τμήματα είναι πλέον τα συμβολαιογραφικά γραφεία 
Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την προστασία των συμβολαιογραφικών γραφείων της Αττικής προβλέπει μόνιμη ένστολη αστυνομική παρουσία έξω από αυτά και αύξηση περιπολιών της ΔΙ.ΑΣ.. Παράλληλα αστυνομικοί με πολιτικά θα έχουν το ρόλο της επιτήρησης των συμβολαιογραφικών γραφείων και της έγκαιρης ενημέρωσης των επικεφαλής αξιωματικών των μέτρων ασφάλειας στην περίπτωση ενδεχόμενης κίνησης διαμαρτυρομένων πολιτών και αντιεξουσιαστών προς αυτά.

Παράλληλα σε ισχύ παραμένει η διαταγή για την ενεργοποίηση της Άμεσης Δράσης με πρόβλεψη επιπλέον περιπολιών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στο κέντρο της πρωτεύουσας, τις οδούς Ακαδημίας, Βασ. Σοφίας, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Αμαλίας, 3ης Σεπτεμβρίου, Παναγή Τσαλδάρη στο Περιστέρι κ.ά.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό σχεδιασμό, το κάθε συμβολαιογραφικό γραφείο θα επιτηρείται από 6 αστυνομικούς με πολιτικά σε δύο βάρδιες, ουσιαστικά από τις 07:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ, ενώ συνολικά για αυτό τον σκοπό θα διατεθούν περίπου 170 «κρυφοί» αστυνομικοί.

iefimerida.gr