Πα. Δεκ 1st, 2023

Το Φθινόπωρο σε λειτουργία η νέα διπλή γραμμή στο τμήμα Κιάτο-Αίγιο

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο μετασχηματισμός του Σιδηρόδρομου συνεχίζεται και μάλιστα με προοδευτικά βήματα. Εχθές είχαμε την πρώτη διαδρομή με ηλεκτράμαξα από την Αθήνα μέχρι την Τιθορέα, πρώτο βήμα για φτάσουμε στην πλήρη εποχή της ηλεκτροκίνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com το δρομολόγιο εκτελέστηκε επιτυχώς.

Τώρα, τα επόμενα βήματα θα είναι σταδιακά για τον διάδρομο Αθήνα-Θεσσαλονίκης. Στις αρχές Φεβρουαρίου θα δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι αλλά για ντιζελάμαξες. Θα χρειαστεί να περάσουν σχεδόν 2 μήνες μέχρι η ηλεκτροκίνηση να γίνει λειτουργική. Λίγους μήνες αργότερα όπως έχει δηλώσει κατ`επανάληψη ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, δείχοντας τον Ιούνιο θα δοθεί και το τελευταίο τμήμα του διαδρόμου Αθήνα-Θεσσαλονίκη ενώ το ανακαισμένο με ηλεκτροκίνηση τμήμα από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Ειδομένη θα δοθεί το Φθινόπωρο.

Μέσα στο καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια με ηλεκτρικά τρένα σε όλο το μήκος της γραμμής παύοντας τις διαδρομές με ντιζελάμαξες. Ένα άλλο νέο που βγήκε από χθεσινές δηλώσεις του κ.Σπίρτζη είναι πως ύστερα από 10 χρόνια το τρένο θα ξανασφυρίξει μέχρι στην Πελοπόννησο καθώς θα δοθεί -με πολλή μεγάλη καθυστέρηση- η νέα διπλή γραμμή υψηλών ταχυτήτων από το Κιάτο μέχρι το Αίγιο. Όπως σημείωσε ο Υπουργός δύο χρόνια αργότερα θα λειτουργήσει και η ηλεκτροκίνηση.

Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να βγουν στον αέρα 3 νέες δημοπρατήσεις ηλεκτροκίνησης που αφορά τα τμήματα: Λάρισα-Βόλος (περιλαμβάνει και την παράκαμψη της Νέας Ιωνίας), Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και Ισθμός-Λουτράκι. Πρόκειται για 3 γραμμές που δεν βρίσκονται πάνω στον βασικό άξονα της χώρας.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στελέχωση σε μηχανοδηγούς που θα πραγματοποιήσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τις πληροφορίες να μιλούν πως η σχετική προκήρυξη θα βγει μέσα στον Ιανουάριο. Βασικό ζήτημα είναι πως αρκετές δεκάδες μηχανοδηγών μπορούν να βγουν στη σύνταξη δημιουργώντας κενό, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα είτε οι προς συνταξιοδότηση μηχανοδηγοί να παραμείνουν για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να υπάρξει μία “βελούδινη” μετάβαση στους νέους μηχανοδηγούς.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται πως θα έχουμε τη χρονιά του τρένου με πολλά από τα “αιώνια έργα” σε αυτό το πεδίο να ολοκληρώνονται και τον σιδηρόδρομο να δείχνει να ανακτά δυνάμεις ύστερα από πολλά “πέτρινα χρόνια”.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com