Τε. Μάι 8th, 2024

Συνεχίζουν να κρατούνται στην Αδριανούπολη παρά τις πιέσεις – Ψυχραιμία και ελπίδες (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αν και δεν έχει απαγγελθεί ακόμα το κατηγορητήριο, το δικαστήριο της Αδριανούπολης απέρριψε για δεύτερη φορά το αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας από τις 2 Μαρτίου.

Την απελευθέρωσή τους έχει ζητήσει ρητά η Ευρωπαϊκή Ενωση στο κείμενο συμπερασμάτων της πρόσφατης συνόδου κορυφής,ενώ το ζήτημα τέθηκε μετ επιτάσεως στον Ερντογάν απο τον Γιούνκερ και τον Τούσκ κατά τη χθεσινή ευρωτουρκική συνάντηση στη Βάρνα.

Για δεύτερη φορά απορρίπτεται το αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών -όπως μετέδωσε και το πρακτορείο Αναντολού – οι οποίοι παραμένουν προφυλακισμένοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης από τις 2 Μαρτίου.

Το αίτημα κατέθεσαν σήμερα εκ νέου οι δικηγόροι τους και το δικαστήριο αποφάνθηκε αρνητικά αυθημερόν. Οι δικηγόροι αναμένεται να καταθέσουν ένσταση κατά της απόφασης. Νέο αίτημα αποφυλάκισης θα μπορούν να υποβάλλουν ύστερα από ένα μήνα.

Ο δικαστής που εξέτασε άμεσα το αίτημα αποφάσισε να παραμείνουν προφυλακισμένοι με το σκεπτικό ότι «υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία -ισχυρές υποψίες ότι οι δύο συλληφθέντες υπέπεσαν στο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται».

Επιπλέον, με βάση το σκεπτικό, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Χουριέτ κ.α. μέσα ενημέρωσης, ο δικαστής επικαλείται το γεγονός ότι «δεν διαθέτουν διεύθυνση διαμονής στην Τουρκία», ακόμη ότι «υφίσταται η σκέψη ότι μπορεί να διαφύγουν αν παραμείνουν ελεύθεροι».

Στους λόγους απόρριψης της άρσης προφυλάκισης συμπεριλαμβάνεται και το ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, αλλά και ο τρόπος που αυτή έγινε.

Ο δικαστής ισχυρίζεται επίσης ότι «το μέτρο προφυλάκισης είναι σε λογικό πλαίσιο αν ληφθεί υπόψη ότι η προβλεπόμενη από τον νόμο ποινή είναι 5ετής φυλάκιση».

Τέλος, υποστηρίζει ότι «η αποφυλάκισή τους με περιοριστικά μέτρα δεν θα είναι επαρκής».

Καμμένος για την κράτηση των δύο στρατιωτικών

Στο θέμα της κράτησης, νωρίτερα, αναφέρθηκε μετά και τις παρεμβάσεις αξιωματούχων της ΕΕ, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Τόνισε ότι οι δύο αξιωματικοί είναι ταυτόχρονα Ευρωπαίοι και ΝΑΤΟϊκοί στρατιωτικοί, προσθέτοντας ότι η επιστροφή τους στην Ελλάδα είναι καλό και για την Τουρκία -από την πλευρά της ευρωπαϊκής προοπτικής της και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κ. Ερντογάν έχει πάρει ευρωπαϊκά κονδύλια- ενώ, ταυτόχρονα, δεν μπορεί να κρατά τους δύο αξιωματικούς χωρίς κατηγορίες.

Σε ό,τι αφορά τις επιφυλάξεις του, λόγω της πολιτικής της Τουρκίας, υπενθύμισε την περίπτωση του Αμερικανού πάστορα Μπράντσο, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε φυλάκιση, ενώ ταυτόχρονα η Τουρκία αποφάσισε πως μπορεί να προβαίνει σε ανταλλαγή κρατουμένων με προεδρικό διάταγμα.

Πρόσθεσε ότι για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα, καθώς και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να ασκήσει τέτοιες πρακτικές.

Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι εξαιτίας των πολιτικών της Τουρκίας χρησιμοποίησε τον όρο «ομηρεία», τον οποίο, όπως είπε, χρησιμοποίησαν και άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μητσοτάκη, ενώ πρόσθεσε ότι όλες του οι κινήσεις είναι σε απόλυτο συντονισμό με τον πρωθυπουργό.

Φαίνεται ότι έχουμε επανακαθορισμό της στάσης της Τουρκίας απέναντι στην Ευρώπη, δήλωσε στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, αναφερόμενος στη Σύνοδο της Βάρνας. Για την κράτηση των δύο στρατιωτικών ο υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει plan Β και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ότι ζητήθηκε η αποφυλάκισή τους πριν από το Πάσχα. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποφυλακιστούν το συντομότερο δυνατόν, υπογράμμισε ο κος Κουβέλης. Όσον αφορά τη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο τη χαρακτήρισε εξαιρετική και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ένταση στο υπουργείο Άμυνας. Διευκρίνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αύξηση της θητείας.

Ο Νίκος Παππάς, δήλωσε πως η Ελλάδα αξιοποιεί όλο της το εκτόπισμα, είτε αυτό λέγεται αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων, είτε πολιτικό ή διπλωματικό εκτόπισμα και εργάζεται ασταμάτητα ούτως ώστε να έχουμε αίσια έκβαση στην περιπέτεια την οποία περνούν οι δύο στρατιώτες μας και μία λειτουργική σχέση με τη γείτονα χώρα.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου δεν είναι αισιόδοξα, εκτιμά η Νέα Δημοκρατίαμιας και η εκτίμηση που υπάρχει στην Πειραιώς με βάση το τελικό κείμενο, είναι ότι η κυβέρνηση δεν φρόντισε να ασκηθεί συντονισμένη διεθνής πίεση για το ζήτημα των δύο Ελλήνων, γεγονός που πιθανότατα να οδηγήσει σε παράταση της αγωνίας για τον τερματισμό της κράτησής του. Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν προέβη σε καμία σοβαρή προετοιμασία για τη Σύνοδο και αρκέστηκε μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων.

Για «φαρσοκωμωδία» και «έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική», έκανε λόγο η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Συνάντηση Ερντογάν-Μπορίσοφ

Το ζήτημα επιστροφής στην Ελλάδα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, έθεσε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη χθεσινή συνάντηση ΕΕ- Τουρκίας στη Βάρνα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Μπορίσοφ είπε πως μίλησε με τον κ. Ερντογάν για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε πως ο Τούρκος Πρόεδρος του απάντησε ότι «την απόφαση θα πάρει η ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη».

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Γιάννης Τρουπής, Γιώργος Σιδέρης

ERT.GR