Πε. Απρ 25th, 2024

Αλ. Τσίπρας: Η επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης θα είναι μήνυμα φιλίας και αλληλοκατανόησης των δύο λαών (Video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διενέξεων αλλά φιλίας, αλληλοκατανόησης και αλληλοκατανόσης ανάμεσα στους λαούς τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ιστορική επίσκεψή του στην Σχολή της Χάλκης.

«Έχω την αίσθηση ότι κάνω βήματα με ιστορικό βάρος» είπε αναφερόμενος στην ξενάγηση που προηγήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την περιήγηση στα «μνημεία της παγκόσμιας ελληνικής κληρονομιάς». «Μνημεία του ελληνισμού μιας ελληνικής και ορθόδοξης μειονότητας εδώ στην Κωνσταντινούπολη που πληγώθηκε αλλά δεν έχασε τις ρίζες της. Μοιάζει με ένα μεγάλο κορμό δέντρου που οι ρίζες του είναι εδώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ιστορικότητα του τόπου και μίλησε για την ελληνοτουρκική φιλία.

 «Μια σχολή που φοίτησαν σπουδαίοι λόγιοι και ιεράρχες. Ευχαριστώ τον πατριάρχη Βαρθολομαίο που με ξενάγησε στους χώρους της σχολής που ο ίδιος είχε έρθει ως μαθητής. Ξεναγήθηκα σε μια κιβωτό σοφίας και γνώσης στον απίστευτο πλούτο γνώσης που είναι στην βιβλιοθήκη της σχολής» .

«Πέραν της ιστορικότητας της επισκέψεως που συμπίπτει με μία σημαντική γιορτή για τη Χάλκη και την Θεολογική σχολή. Η παρουσία μου εδώ δεν υπήρξε αντικείμενο διχόνοιας αλλά χαράς, θετικής ανταπόκρισης από τους απλούς τούρκους πολίτες που έσπευσαν κατά δεκάδες, εκατοντάδες όταν έφτασαν τα πλοία μας, για να μας εκφράσουν την αγάπη τους που είναι η καρδιά της ελληνοτουρκικής φιλίας που θέλουμε να οικοδομήσουμε.»

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας τόνισε την σημασία των μειονοτήτων των δύο χωρών ως γέφυρες φιλίας των δύο λαών.

Οι θρησκείες και οι μειονότητες πρέπει να αποτελούν γέφυρες ανάμεσα στους λαούς μας

“Πιστεύω ότι οι θρησκείες όπως και οι μειονότητες πρέπει να αποτελούν όχι πεδίο διαμάχης και εντάσεων αλλά γέφυρες ανάμεσα στους λαούς μας. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης αλλά απόδειξης ότι είμαστε κράτη και κυβερνήσεις που σεβόμαστε την αρχή της ισοπολιτείας και της ισότητας”.

Επίσης ανέφερε ότι: “Υπάρχουν ζητήματα διαφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες που μόνο με το διάλογο μπορούμε να τα λύσουμε. Η τουρκική κυβέρνηση έκανε βήματα τα προηγούμενα χρόνια όπως ότι επεστράφη ένα μεγάλο κομμάτι της περιουσίας του Πατριαρχείου”.

Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι είμαστε κοντά στην ημέρα που θα υπάρξουν και πάλι σπουδαστές που θα διδάσκονται από άξιους δασκάλους στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Συνεχάρη για το έργο του το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία και η συνεισφορά του, “θα είναι καταλυτική για να γίνει πράξη αυτό που πιστεύουμε ότι οι θρησκείες πρέπει να ενώνουν τους ανθρώπους και όχι να χωρίζουν τους ανθρώπους”.

Ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα θερμά του λόγια, τα δώρα και την ξενάγηση στους χώρους της Σχολής. “Την επόμενη φορά που θα διαβώ αυτό εδώ το κατώφλι θα ήθελα να το διαβώ με τον κ. Ερντογάν και τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης” πρόσθεσε.

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Να χτίζονται γέφυρες και όχι τείχη ανάμεσα στους λαούς και τους ανθρώπους

Νωρίτερα ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος στον χαιρετισμό του αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την επίσκεψή του: “H παρουσία σας εδώ στους χώρους της σχολής έχει υψηλό συμβολισμό, όχι μόνο το θέμα του τερματισμού της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής, αλλά και διότι εμπίπτει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Στόχος όπως ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα πρέπει να είναι “να χτίζονται γέφυρες και όχι τείχη που θα ενώνουν τους ανθρώπους και τους λαούς όπως έπραττε η σχολή αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου”.