Πα. Απρ 26th, 2024

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο – Οξεία αντιπαράθεση

Κοινοποίηση ειδήσεων

Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου που στο εξής θα συνεργάζεται με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, ενώ

η αντιπολίτευση καταψήφισε όλα τα άρθρα, εκτός του Ποταμιού που δήλωσε παρών στις απεργίες και του ΚΚΕ που ψήφισε παρών στα οικογενειακά επιδόματα.

Ψηφίστηκε με 154 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου), το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Την αρχή του νομοσχεδίου καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (141 ψήφοι).

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησαν η ΝΔ στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα, το ΚΚΕ στην αρχή του νομοσχέδιο στο άρθρο για τις απεργίες και η ΔΗΣΥ στα άρθρα για τη διαμεσολάβηση και το «πόθεν έσχες» των στελεχών του ΤΧΣ καθώς και για την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς:

– η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «όχι» σε όλα

– το ΚΚΕ ψήφισε «όχι» σε όλα, πλην του άρθρου για τα οικογενειακά επιδόματα, στο οποίο δήλωσε «παρών»

– το Ποτάμι ψήφισε «όχι» σε όλα, πλην του άρθρου για τις απεργίες, στο οποίο δήλωσε «παρών»

– Η ανεξάρτητη βουλευτής, Κατερίνα Παπακώστα ψήφισε «όχι» σε όλα και δήλωσε «παρών» στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα

– Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης ψήφισε «όχι σε όλα και «ναι» στο άρθρο για τις απεργίες

– Η ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ψήφισς «ναι» σε όλα

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη και ‘Αννα Μισέλ – Ασημακοπούλου, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

Αιτιολογώντας την ψήφο του «παρών» που αφορά στα επιδόματα τέκνων, το ΚΚΕ σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι «παρά το γεγονός ότι αυξάνει το συνολικό κονδύλι και επιδοτεί το πρώτο και δεύτερο παιδί, πρόκειται για μέτρο αναδιανομής της φτώχειας, παίρνοντας από τους φτωχούς για να δώσει στους φτωχότερους, αφού η επιδότηση αυτή είναι ελάχιστη, ενώ την ίδια στιγμή μειώνει τα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων».

Νωρίτερα, σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Το 2018 θα είναι έτος ορόσημο για την τελική μετάβαση στη νέα εποχή, είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε, σε πείσμα όσων βρίσκονται σε εκνευρισμό και αμηχανία, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, χαρακτηρίζοντας «καθοριστική» τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια. Ο κ.Τσίπρας άσκησε σφοδρή κριτική στη ΝΔ και την κατηγόρησε ότι συνεχίζει να καταστροφολογεί, τονίζοντας ότι θα διαψευστούν οι προσδοκίες της για πρόωρες εκλογές φέτος. Με αφορμή την κριτική του ΚΚΕ απέναντι στις ρυθμίσεις για την κήρυξη των απεργιών, ξεκαθάρισε ότι «το δικαίωμα στην απεργία ούτε καταργείται, ούτε απειλείται» και δείχνοντας προς τα έδρανα της ΝΔ, τόνισε ότι εδώ είναι οι γνήσιοι εκφραστές του ΔΝΤ, που τα χρόνια της ανάπτυξης έπαιρναν μίζες και θαλασσοδάνεια». Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε και τη στάση της ΓΣΕΕ, λέγοντας ότι δεν στήριξε τη κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση που πέτυχε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των οικογενειακών επιδομάτων, δήλωσε ότι υπάρχει αύξηση και δίκαιος εξορθολογισμός, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν μέτρα μέσα στο `18 για να καλυφθούν οι απώλειες που θα υπάρξουν σε πολύτεκνες οικογένειες.

Για ψεύδη κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ, παρουσιάζοντας στοιχεία ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, και σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να εξαπατά τον ελληνικό λαό. Τον Αύγουστο του `18 θα φτάσουμε εκεί που θα ήμασταν από το 2015 εάν δεν είχαν έρθει στην εξουσία Τσίπρας και Καμμένος, έχετε υποθηκεύσει τη χώρα για τουλάχιστον μια 5αετία, είπε ο κ,Μητσοτάκης και απέρριψε τις δηλώσεις περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, υποστηρίζοντας ότι η επιτήρηση θα συνεχιστεί και θα υπάρξουν και άλλα μέτρα περικοπών ως αντάλλαγμα για τυχόν διευθέτηση του χρέους.

Νέο παραμύθι της κυβέρνησης χαρακτήρισε την έξοδο από τα μνημόνια, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι χρειάζεται εθνική συνεννόηση και όραμα για το μέλλον. Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση και για διγλωσσία στο Σκοπιανό.

Χρειάζεται μεγάλη πολιτική θρασύτητα για να ισχυρίζεστε ότι μεροληπτείτε υπέρ των αδύναμων, ανέφερε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, λέγοντας ότι είναι πολιτικός κυνισμός να ζητάς νέες θυσίες την ώρα που ενισχύεις το μεγάλο κεφάλαιο, και έκανε λόγο για εξαπάτηση των πολιτών.

Το πολυνομοσχέδιο είναι μνημείο συγκεντρωτισμού, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ χαρακτήρισε ως τις πιο ακριβές ψήφους αυτές των ΑΝΕΛ και του κ.Ζουράρη.

Οσοι ψηφίσετε το πολυνομοσχέδιο θα ντρέπεστε αύριο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι διαπράττει έγκλημα κατά της εργατικής τάξης.

ert.gr