Δε. Μάι 6th, 2024

Αναστάσιος Κοσμάς: Το ΣτΕ αποφάσισε – Παράνομη η άδεια εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης υγραερίου λόγω μη νόμιμου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κορίνθου (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

O γνωστός δικηγόρος της Κορίνθου Αναστάσιος Κοσμάς μίλησε αποκλειστικά στο Korinthostv.gr για την απόφαση του ΣτΕ, και τονίζει ότι είναι στον “αέρα” το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Κορίνθου και το εργοστάσιο διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Κορινθίων.

ΕΞΕΔΟΘΗ Η ΥΠ ΑΡΙΘ. 2050/2019 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ( Ε ΤΜΗΜΑ) ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ-ΠΡΟΠΑΝΙΟΥ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΡΟΣ ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΟΤΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΟΙ ΔΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΞΕΔΟΣΑΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΟΤΙ Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΑΚΥΡΩΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΟΠΟΥ ΕΩΛΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΜΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΝ ΛΟΓΩ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΑΝ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΟΤΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ , ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ, ΠΑΣΧΕΙ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ , ΟΠΩΣ ΕΚΡΙΝΕ Η ΩΣ ΑΝΩ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΑΚΥΡΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.
Η ΔΕ ΚΗΡΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ Γ.Π.Σ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΑΣΚΟ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΠΟΝΗΣΑΝ, ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ, ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥΣ, ΠΑΡΑΝΟΜΟ Γ. Π.Σ ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ Γ.Π.Σ ΑΛΛΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ.
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 17-12-2019

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ Γ. ΚΟΣΜΑ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Γ. ΚΟΣΜΑ& ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝΚΟΛΙΑΤΣΟΥ ΑΡ. 36 ΚΟΡΙΝΘΟΣ.

  Το ΣτΕ δημοσίευσε την παρακάτω απόφαση:

Το γενικό πολεοδομικό σχέδιο αποτελεί μέσο πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου, συνιστά δε τη γενική πρόταση πολεοδομικής οργάνωσης και περιέχει κατ’ αρχήν γενικούς ορισμούς και κατευθύνσεις. Επιτρέπεται, όμως, κατ’ εξαίρεση, να θεσπίζονται με το γενικό πολεοδομικό σχέδιο και ειδικότερες πολεοδομικές ρυθμίσεις, που συνιστούν βασικές επιλογές και αναγκαία στοιχεία της εισαγόμενης με το σχέδιο πρότασης πολεοδομικής οργάνωσης, αναπόσπαστα συνδεδεμένα με αυτή. Οι ρυθμίσεις που περιέχονται στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο, τόσο εκείνες που συνιστούν γενικούς ορισμούς και κατευθύνσεις όσο και οι ειδικότερες, οι οποίες έχουν τυχόν περιληφθεί στο σχέδιο αυτό, είναι δεσμευτικές για την πολεοδομική μελέτη, η οποία εντάσσεται στο δεύτερο στάδιο πολεοδομικού σχεδιασμού.

 Ειδικότερα, ο καθορισμός χρήσεων γης ανήκει στο κανονιστικό μέρος του γενικού πολεοδομικού σχεδίου και οι σχετικές διατάξεις Γ.Π.Σ. είναι αμέσως εφαρμοστέες και, επομένως, δεσμευτικές κατά την έκδοση οικοδομικών αδειών για την ανοικοδόμηση ακινήτων ή αδειών για την εγκατάσταση βιομηχανικών επιχειρήσεων στις ρυθμιζόμενες περιοχές, οι ρυθμίσεις δε αυτές ελέγχονται παρεμπιπτόντως κατά τον έλεγχο των διοικητικών πράξεων, που εκδίδονται κατ’ επίκληση αυτών.

 Εφόσον η κρίση της Διοικήσεως ότι παρείλκε η διενέργεια στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης δεν είχε την απαιτούμενη ειδική αιτιολογία της εκδόσεως της πράξης έγκρισης του Γ.Π.Σ. Κορίνθου, θα έπρεπε να είχε προηγηθεί η διενέργεια στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης. Επομένως, η πράξη έγκρισης του Γ.Π.Σ. πάσχει. Ελέγχεται δε παρεμπιπτόντως μόνον κατά το κανονιστικό μέρος αυτής και, ειδικότερα, κατά το μέρος που αφορά τις ρυθμίσεις καθορισμού χρήσεων γης για τις περιοχές επαγγελματικών εγκαταστάσεων και, λόγω της ανωτέρω πλημμέλειάς της, δεν παρέχει νόμιμο έρεισμα για την έκδοση της πρώτης προσβαλλόμενης άδειας εγκατάστασης της επίμαχης μονάδας στη συγκεκριμένη περιοχή. Κατόπιν τούτων, κατ’ αποδοχήν του σχετικού λόγου ακυρώσεως βασίμως προβαλλόμενου, η υπό κρίση αίτηση πρέπει να γίνει δεκτή και να ακυρωθεί τόσο η απόφαση με την οποία χορηγήθηκε άδεια εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγραερίου στην παρεμβαίνουσα εταιρεία, όσο και η συναφής με αυτήν απόφαση με την οποία απορρίφθηκε η από 28.11.2017 διοικητική προσφυγή των αιτούντων κατά της εν λόγω άδειας εγκατάστασης.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης θα αναρτηθεί αμέσως μετά την καθαρογραφή του από το Δικαστήριο.