Δε. Μάι 6th, 2024

Αννίβας Παπακυριάκος: Επειγόντως να προωθηθούν και να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνεται από το Δήμαρχο Βόχας Αννίβα Παπακυριάκου για τις ζημιές μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ζορμπά, κατά την επίσκεψή του στο Βραχάτι Κορινθίας, τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018. Περιοδεία στο Νομό Κορινθίας πραγματοποιεί, ο Πρόεδρος της ΝΔ με σταθμούς, το Βραχάτι, την Ευαγγελίστρια, το Κιάτο, το Μελίσσι, το Ξυλόκαστρο και το Δερβένι. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Κοινοποίηση ειδήσεων
Ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας απευθύνεται με επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη και ζητά το αυτονόητο: Να εφαρμοστούν τα αντιπλημμυρικά σχέδια και να υλοποιηθούν – επιτέλους – τα απαραίτητα έργα

Στα συρτάρια του Υπουργείου Περιβάλλοντος εδώ και µερικά χρόνια βρίσκονται «τακτοποιηµένα» µα ίσως και ξεχασµένα, τα εγκεκριµένα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πληµµύρας τα οποία, παρουσιάζουν τα προβλήµατα και τις ενδεικνυόµενες λύσεις για όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Τα σχέδια αυτά, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω, µπορεί ο καθένας να τα αναζητήσει στο σχετικό ΦΕΚ και να τα διαβάσει, ειδικά για την περιοχή της Κορινθίας εντοπίζουν σωρεία προβληµάτων, τα οποία έλκουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους, την «γέννησή» τους στα µεγάλα οδικά έργα, της ΕΡΓΟΣΕ και της Ολυµπίας Οδού τα τελευταία 20 χρόνια.

Στην περιοχή της Βόχας – υπό την ευρεία γεωγραφική έννοια του χώρου – εντοπίζονται αναµφισβήτητα τα περισσότερα από αυτά τα προβλήµατα. Σωρεία ρεµάτων, των οποίων οι κοίτες εξαφανίζονται βόρεια της Νέας Εθνικής Οδού (προς τη θάλασσα, δηλαδή), κοίτες ρεµάτων που έχουν ενωθεί µε άλλες, µικρής διατοµής, οι οποίες δεν µπορούν να εξυπηρετήσουν τον όγκο των νερών, πληµµύρες, καταστροφές περιουσιών.

Όλα αυτά έχουν εντοπιστεί και έχουν αναλυθεί και έχουν υπάρξει προτεινόµενες λύσεις, πολλές και διάφορες, µεταξύ των οποίων και αυτές που προκρίνει η πολιτεία και ακόµα και λύσεις τις οποίες έχει ήδη χρηµατοδοτήσει.

Ο δήµαρχος Βέλου-Βόχας, Αννίβας Παπακυριάκος, βρέθηκε να απολογείται πολλές φορές για το περίφηµο έργο του Χεκάλι, για το οποίο υπάρχει ήδη µια µικρή αλλά ανεπαρκής χρηµατοδότηση, ενώ βρίσκεται υπόλογος απέναντι στους πολίτες κάθε φορά που µια βροχή µετατρέπει τους δρόµους σε Πουλίτσα, Κρήνες, Κοκκώνι και Ευαγγελίστρια σε ποτάµια.

Η θέση του είναι εξαιρετικά δύσκολη αφού εδώ και δέκα χρόνια προσπαθεί να διατηρήσει ισορροπίες, ανάµεσα στην απολύτως δικαιολογηµένη πίεση που ασκούν οι πολίτες που αισθάνονται έρµαια της φύσης και την κάθε είδους καθυστέρηση στην υλοποίηση των αντιπληµµυρικών έργων που παρουσιάζει ο κρατικός µηχανισµός.

Φαίνεται όµως ότι το ποτήρι ξεχείλισε και ο δήµαρχος Βέλου-Βόχας αποφάσισε να απευθυνθεί στον ίδιον τον πρωθυπουργό µε µια αγωνιώδη επιστολή µε δραµατικές αναφορές στις φυσικές καταστροφές και τις πληµµύρες, ζητώντας του να επιληφθεί ο ίδιος και να δώσει µια λύση µε πολιτική βούληση και απόφαση.

Το πλήρες κείµενο της επιστολής του Αννίβα Παπακυριάκου προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιότιµε κε. Πρωθυπουργέ 

Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς, γινόµαστε σχεδόν καθηµερινά, µάρτυρες τεράστιων φυσικών καταστροφών, σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας µας. Πληµµύρες, φωτιές, διαβρώσεις σε γενικευµένες εκτάσεις προκαλούν τεράστιες οικολογικές και όχι µόνο καταστροφές. Καταστροφές οικοσυστηµάτων, καταστροφές πόλεων, καταστροφές σπιτιών-επιχειρήσεων περιουσιών, απώλεια πλέον βασικού αισθήµατος ασφάλειας πολιτών, αλλά πάνω απ’ όλα απώλεια ανθρώπινων ζωών… 

Το τελευταίο δεν περιγράφεται µε νούµερα. Ας νοιώσουµε πως είναι κάποιος να πνίγεται στη λάσπη, να καίγεται εγκλωβισµένος, να βλέπει τους δικούς του να πεθαίνουν πλάι του αβοήθητοι. Άνθρωποι δικοί µας που γελούσαν το πρωί και πνίγονται γιατί κάπου έβρεξε, καίγονται γιατί κάπου έπιασε φωτιά… Είµαι βέβαιος ότι όλοι αναλογιζόµαστε την τραγικότητα που κρύβεται πίσω από καθηµερινές πλέον αλήθειες. 

Από την άλλη το κράτος καλείται να πληρώσει τεράστια ποσά αποζηµιώσεων, οικιακών επιχειρηµατικών καταστροφών, ποσά για αποκαταστάσεις ζηµιών, ποσά για πρόσκαιρες διορθώσεις των κακώς κειµένων.

Όλοι γνωρίζουµε ότι το πρόβληµα έχει δηµιουργηθεί από τεράστιες παθογένειες δεκαετιών στην χώρα µας. Ελλείψεις βασικών υποδοµών σε µία χώρα που εθελοτυφλούσε, παράνοµες εκχερσώσεις, παράνοµες οικοδοµήσεις, κλεισίµατα ρεµάτων, βασικά έργα χωρίς αντίστοιχα συνοδά προστατευτικά, σε συνδυασµό µε την τεράστια κλιµατική αλλαγή, µας βρίσκουν ανέτοιµους, ανήµπορους να αντιδράσουµε και συνθέτους ένα τραγικό καταστροφικό παζλ… 

Κανείς δεν θέλει αυτή την Ελλάδα πλέον το 2020

Ναι, µε την φύση δεν µπορεί να τα βάλει κανείς. Κάνουµε όµως το καλύτερο δυνατό; 

Και αν δεν το κάνουµε, ας ξεκινήσουµε. Κανένας δεν θα µπορέσει να λύσει το πρόβληµα αν δεν υλοποιήσουµε βασικές υποδοµές που λείπουν. 

Κανένας Πρωθυπουργός, Υπουργός, Δήµαρχος, καµία πολιτική προστασία, κανένας υπεύθυνος δεν θα µπορεί να κάνει τίποτα. Όλοι θα κατηγορούν αλλήλους για πράγµατα που δεν µπορούν να κάνουν. 

Μόνη λύση είναι η επιτάχυνση και υλοποίηση των µεγάλων προστατευτικών έργων. Πρέπει να ξεπεράσουµε και τις τεράστιες αγκυλώσεις που δηµιουργεί το υδροκέφαλο κράτος, το οποίο αντί να προστατεύει όπως όλοι θέλουµε, καταδικάζει τους πολίτες του. 

Συγκεκριµένα για τον Δήµο µου, αλλά εκτιµώ ότι η ίδια προσέγγιση πρέπει να υπάρξει για όλους τους Δήµους της χώρας που κινδυνεύουν. 

Ο Δήµος µου έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια µε τραγικές συνέπειες τεράστια πληµµυρικά φαινόµενα. Τα όσα προανέφερα, σε συνδυασµό µε έργα της νέας σιδηροδροµικής γραµµής και τα έργα της Ολυµπίας Οδού έχουν οδηγήσει σε απίστευτης έντασης καταστροφές. 

Μόνο από τύχη δεν έχουµε θρηνήσει θύµατα και αυτό δεν είναι προς τιµή µας ούτε καν να λέγεται. 

Κύριε Πρωθυπουργέ, ήσασταν παρών το 2018 και είχατε προσωπική άποψη. 

Σαν Δήµαρχος σας βεβαιώνω ότι Δηµοτική Αρχή, Περιφέρεια, Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική, Αστυνοµία, κάνουµε το καλύτερο δυνατό, αλλά αυτό είναι πολύ µικρό, είναι ανεπαρκές.

 Αισθανόµαστε πραγµατικά ανήµποροι να βοηθήσουµε τους δηµότες µας. Μόνη λύση η υλοποίηση του έργου της συνολικής αντιπληµµυρικής προστασίας

Ο Δήµος µου έχει καταθέσει προτάσεις-µελέτες για αυτήν. Επικαιροποιούνται από µελετητές της Γενικής Γραµµατείας Υποδοµών και εδώ και 4 χρόνια περιµένουµε τις πρώτες αναθέσεις-δηµοπρατήσεις των έργων. 

Δυστυχώς οι καθυστερήσεις είναι µεγάλες… 

Δυστυχώς σε κάθε πρόγνωση κακοκαιρίας η ανησυχία χτυπάει κόκκινο. Μακάρι να είναι µόνο αυτή και µακάρι οι δυνάµεις να αρκέσουν για να αποτρέψουµε τα χειρότερα. Το συνολικό έργο αντιπληµµυρικής θωράκισης του Δήµου Βέλου Βόχας πρέπει να τρέξει άµεσα όπως και όλα τα σχέδια των Δήµων όπου υπάρχουν-και αν δεν υπάρχουν οφείλουν να σχεδιαστούν 

Για τον Δήµο µου, όπως και για όλους τους Δήµους της Κορινθίας, όσο µου είναι δυνατόν να γνωρίζω, οι οικονοµικοί πόροι υπάρχουν µέσω ΠΔΕ από τα συνοδά αντιπληµµυρικά έργα της Ολυµπία Οδού. Επίσης το κόστος είναι ελάχιστο σε σχέση µε τις ζηµιές που θα αποτρέψουµε. 

www.gnomipoliton.com