Πε. Μάι 2nd, 2024

Αργολίδα: Καταγγέλλουν ότι τα χωράφια ποτίζονται με θαλασσινό νερό

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τα πρώτα ποτίσματα (μέσω των ΤΟΕΒ) με το νερό του Αναβάλλου ξεκίνησαν εδώ και λίγες μέρες οι αγρότες του κάμπου της Αργολίδας. Όμως, το νερό που παρέχει ο ΤΟΕΒ από το φράγμα του Αναβάλου για τα ποτίσματα στον αργολικό κάμπο, όπως καταγγέλλει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Αργολίδας, είναι επί της ουσίας θαλασσινό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγγελία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας, από τις πρώτες ιδιωτικές μετρήσεις που έγιναν, φαίνεται ότι η αγωγιμότητα (αλατότητα) του νερού του Αναβάλου, ξεπερνάει τα 3000 ppm. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ποτίζουμε με θαλασσινό νερό και με μαθηματική ακρίβεια οι καλλιέργειες θα βγουν εκτός παραγωγής σε 2-3 χρόνια! Μιλάμε για την πλήρη εγκατάλειψη του αργολικού κάμπου!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος, όσοι αγρότες ποτίζουν από ιδιωτικές γεωτρήσεις, παρατηρούν μείωση του αντλούμενου νερού μέχρι και 50%, χωρίς ακόμη να υπάρχουν μεγάλες ανάγκες λόγω καλοκαιριού.

«Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια διπλασίασε προκλητικά την τιμή χρέωσης ανά κυβικό μέτρο νερού άρδευσης από τον ΓΟΕΒ στους ΤΟΕΒ, καθώς και αύξησε το ετήσιο πάγιο. Και όλο αυτό χωρίς καν να ενημερώσει τις Διοικήσεις των ΤΟΕΒ», επισημαίνει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας. 

Τι ζητούν οι παραγωγοί

Με βάση τα παραπάνω απαιτούν εδώ και τώρα:

  • Την άμεση ποιοτική αναβάθμιση του νερού της Πηγής Αναβάλλου. Να γίνει όσο χρειαστεί, προσωρινή σύνδεση του δικτύου του Αναβάλλου με τις πηγές της Λέρνης που χύνεται στην θάλασσα.
  • Να δοθεί κρατική χρηματοδότηση για να γίνουν τα απαραίτητα έργα συντήρησης και εκσυγχρονισμού των αντλιοστασίων.
  • Την υλοποίηση έργων κάλυψης του ενεργειακού κόστους των Αντλιοστασίων του Αναβάλλου.
  • Έργα συντήρησης της διώρυγας του Αναβάλλου, αφού βρίσκεται σε τραγική κατάσταση λόγω και των θεομηνιών των προηγούμενων ετών. Ήδη υπάρχει απώλεια νερού στο δίκτυο που φτάνει στο 30%.
  • Να μειωθεί η τιμή του ρεύματος με πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Να καταργηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας και ο ΦΠΑ.
  • Να κουρευτούν τα χρέη των ΤΟΕΒ στο ύψος εκείνο που να εξασφαλίζει διαγραφή κάθε είδους τόκων (συμβατικών, υπερημερίας κλπ.) των παραγωγών – μελών του ΤΟΕΒ και διαγραφή χρεών των αγροτών προς τον ΤΟΕΒ σε ποσοστό τουλάχιστον 30% με βάση εισοδηματικά κριτήρια (π.χ. για εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ).

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Αργολίδας (ΑΚΣΥΝΑ), θα πάρει άμεσα μια σειρά από πρωτοβουλίες ενημέρωσης και διεκδίκησης.