Δε. Μάι 6th, 2024

Γ. Ψυχογιός: Είναι απαράδεκτο εν έτει 2020 χωριά του Φενεού και της Κορινθίας να μην έχουν τηλεοπτικό σήμα (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η ΕΡΤ έκλεισε μέσα σε μία νύχτα, αφήνοντας την Digea «να παίζει» μόνη στο θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης, αφαιρώντας τη δυνατότητα από πολλές ορεινές περιοχές, να έχουν τηλεοπτική πρόσβαση.
Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν πως χωρίς τηλεόραση παραμένουν, εν έτει 2020, κάτοικοι στην Αρχαία Φενεό και το Πανόραμα.
Το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες περιοχές της Κορινθίας. Υπάρχει δυσκολία αναμετάδοσης ακόμα και στα κρατικά κανάλια. Είναι απαράδεκτο να συμβαίνει αυτό σε μια χώρα της Ευρώπης.

Την περίοδο που έγινε η μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα, περί- που μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας, για την ακρίβεια πάνω από

410.000 που κατοικούν σε δυσπρόσιτες περιοχές, βρέθηκαν χωρίς σήμα και χωρίς πρόσβαση εν τέλει σε τηλεοπτικά κανάλια. Αυτή την αδικία, αποκαταστήσαμε σε μεγάλο βαθμό με το ν.4563/2018 του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής σχετικά με την «πρόσβαση των μόνιμων

κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς
τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας» όπου
προβλεπόταν εφάπαξ χρηματικό βοήθημα 110 € για τους μόνιμους

κατοίκους δυσπρόσιτων και απομακρυσμένων περιοχών, ώστε να

εγκαταστήσουν τον ανάλογο εξοπλισμό από τον πάροχο που θα επιλέξουν. Στις διατάξεις αυτές υπάγονταν και δεκάδες τα ορεινά και ημιορεινά χωριά και κοινότητες της Κορινθίας. Ωστόσο, δύο χρόνια μετά από τη ψήφισή του, παρατηρούνται ακόμα προβλήματα και καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει από την τωρινή κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση.

Το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα από την Πολιτεία, καθώς η τηλεοπτική κάλυψη είναι απολύτως αναγκαία, ως μέσο ενημέρωσης, ψυχαγωγίας αλλά και ασφάλειας σε κάθε γωνιά της χώρας και του Νομού μας, τη στιγμή μάλιστα που εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ δίνονται στα κανάλια και στερούνται από την κοινωνία που υποφέρει. Μία αναγκαιότητα μάλιστα, που είναι ακόμα μεγαλύτερη εν μέσω πανδημίας αφού είναι απαραίτητο το σύνολο του πληθυσμού να πληροφορείται εγκαίρως για τις εξελίξεις και τα μέτρα που λαμβάνονται.

Εμείς και εγώ προσωπικά κινούμαστε δυναμικά σε αυτό το θέμα και θα αξιο- ποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε εντός κι εκτός Βουλής, ώστε σε συνεννόηση και με την τοπική αυτοδιοίκηση να διασφαλίσουμε την ισότιμη πρόσβαση όλων των κατοίκων του Νομού στο τηλεοπτικό σήμα και δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων.
-Ζητάμε άμεση παρέμβαση στις τράπεζες που συνεχίζουν να κερδοσκοπούν και μέσα στην πανδημία, να σεβαστούν τους πολίτες. Ζητάμε το αυτονόητο από την πρώτη στιγμή. Υπενθυμίζω τη μείωση των χρεώσεων και των προμηθειών των τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια μετά από συνεχείς πιέσεις των αρμόδιων Υπουργείων.

Φαίνεται ότι κάποιοι που επέτρεψαν να κλείσουν σε μια νύχτα υποκα-
ταστήματα στο Δερβένι και τη Γκούρα δεν μπορούν και δεν θέλουν να “ενοχλήσουν” τις τράπεζες ούτε για αυτό.