Πα. Μάι 3rd, 2024

Γ. Ψυχογιός: Η κοινωνία ζει σε συνεχή ανασφάλεια – Απαιτούνται μόνιμες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και άμεση ενίσχυση της πολιτικής προστασίας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σημεία από την τοποθέτηση του Βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την ΠΝΠ της κυβέρνησης για το ΕΚΑΒ, την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Γ. Ψυχογιός: Η κοινωνία ζει σε συνεχή ανασφάλεια. Απαιτούνται μόνιμες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και άμεση ενίσχυση της πολιτικής προστασίας

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Ψυχογιός εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο πιλότων και της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και στους οικείους του ανθρώπου που απανθρακώθηκε στη Μαγνησία, αλλά και εκείνου που έχασε τη ζωή του μετά την πτώση της γέφυρας στην Πάτρα.

Τόνισε επίσης ότι “το μυαλό όλων μας είναι σε αυτούς που επιχειρούν στην πρώτη γραμμή μαζί με τους εθελοντές, κάνοντας καθημερινά υπέρβαση”, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στο Λουτράκι υπογραμμίζοντας πως “για άλλη μια φορά στην Κορινθία, τα τελευταία τρία χρόνια, είχαμε τεράστιες καταστροφές με πάνω από 15.000 στρέμματα καμένα, πάνω από 40 σπίτια, αγροτεμάχια, επαγγελματικούς χώρους, που έρχονται να προστεθούν στις δύο καταστροφικές πυρκαγιές του 2020 και του 2021 στην Ανατολική Κορινθία μέχρι τα Αθίκια και στα Γεράνεια Όρη του Λουτρακίου, όπου εκεί ακόμα οι δικαιούχοι περιμένουν τις αποζημιώσεις, τις αποκαταστάσεις. Αντί αυτού υπάρχει η απειλή των ανεμογεννητριών πάνω στα καμένα των Γερανείων”.

“Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρόσφατα μέτρα για τη δασοπροστασία τώρα. Στις 7 Ιουλίου, επικοινωνιακά, είχε πει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό για την αντιπυρική και όλα αυτά ενώ έχουμε πάνω από 3.500 κενά στην Πυροσβεστική, με εποχικούς πυροσβέστες αντί να προσλαμβάνονται να δέχονται την καταστολή πριν από 2 χρόνια. Με 500 θέσεις δασικών που είχαμε προκηρύξει για την πρόληψη και δεν έχουν προχωρήσει και βέβαια με ένα ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την αποκατάσταση, που μαζί με την ακροδεξιά η κυβέρνηση απέρριψε”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Κορινθία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τα όσα ΔΕΝ έγιναν σε επίπεδο πρόληψης.

Σε ό,τι αφορά την Πρόταση Νομοθετικού Περιεχομένου για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στελέχωση του ΕΚΑΒ, ο Γιώργος Ψυχογιός εξήγησε ότι “η κυβέρνηση ομολογεί πως επί τέσσερα χρόνια δεν έκανε τίποτα παρά μόνο καθυστέρησε εγκληματικά να πάρει μέτρα. Ακόμα και τώρα, αυτά τα μέτρα είναι ανεπαρκή.

“Και στο ΕΚΑΒ, το είδαμε με το χειρότερο τρόπο το τελευταίο διάστημα, η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να έχει την αξία που της πρέπει. Διότι δεν είναι δυνατόν το 2023, σε καρότσες αγροτικών ή περιμένοντας το ασθενοφόρο να χάνονται ανθρώπινες ζωές και εμείς να παίρνουμε μέτρα που στην ουσία συνεχίζουν το κυβερνητικό έργο προς την απαξίωση του ΕΣΥ και διαχείριση των κρίσεων με εμβαλωματικά μέτρα”.

Αναφορικά με την Κορινθία και τις ανάγκες του ΕΚΑΒ: “Στην Κορινθία αυτή τη στιγμή χρειάζονται τουλάχιστον 10 διασώστες και 3 κινητές μονάδες για να καλυφθούν στοιχειωδώς οι ανάγκες και επειδή αναφερθήκατε στο 2016, εκείνη τη χρονιά έγιναν οι τελευταίες προσλήψεις διασωστών στο Νομό μου και σίγουρα δεν ήταν ακινητοποιημένα τα ασθενοφόρα, όπως 2 από αυτά είναι σήμερα.

Κρίσιμο λοιπόν είναι να στηρίξουμε με ουσία και μακροπρόθεσμα το ΕΚΑΒ και όχι με την αξιοποίηση της Πυροσβεστικής που έχει άλλο ρόλο και ευθύνη σήμερα, των ενόπλων δυνάμεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης στις διακομιδές του ΕΚΑΒ.

Η επιλογή σας που βάζει μόνο κριτήριο την κατοχή άδειας οδήγησης β’ κατηγορίας και βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών, αντί για μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των πολιτών, ενώ υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες. Δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος, σύμφωνα και με τους ίδιους τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, αλλά και αποδομούν την ειδικότητα του διασώστη-πλήρωμα ασθενοφόρου.

Στη φιλοσοφία σας βρίσκεται η απαξίωση, η υποβάθμιση και η εγκατάλειψη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που έχει σκοπό και την εύνοια προς ιδιώτες οι οποίοι θα κληθούν να αναλάβουν αυτό το έργο, μόνο για όσους μπορούν και έχουν την οικονομική δυνατότητα”

Η αντίληψη της κυβέρνησης για την ασφάλεια

“Αυτά όμως έχουν να κάνουν και με την αντίληψή σας για την ασφάλεια. Ένα σύνθημά σας το οποίο αξιοποιήσατε και προεκλογικά στο δημόσιο διάλογο. Δυστυχώς ο κόσμος νιώθει πλήρως ανασφαλής. Διότι τι σημαίνει ασφάλεια για την κοινωνία; Σημαίνει πλήρης και έγκαιρη αποτελεσματική πρόσβαση στην υγεία, στο ΕΣΥ και στο ΕΚΑΒ. Σημαίνει ανασφάλιστοι να έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όχι να αναγκάζονται από 01/06 να πληρώνουν στα φαρμακεία από την τσέπη τους, κάτι το οποίο δεν ίσχυε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ασφάλεια είναι να έχουν ρεύμα και νερό ως δικαίωμα και όχι ως εμπόρευμα, να έχουν πρώτη κατοικία και όχι με αυτές τις αποτρόπαιες εικόνες των εξώσεων για 800 ευρώ χωρίς καμία προστασία. Άλλωστε είναι και ντεμοντέ η προστασία, όπως είπε και ο κ. Γεωργιάδης. Με ασφάλεια στην εργασία, όπου έχουμε πάνω από 100 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα το 2022, με τελευταίο αυτό του 46χρονου διανομέα στην Χαλκίδα. Με ασφάλεια και γι’ αυτούς που κάποιοι θεωρούν αόρατους. Ένας νέος μετανάστης στο ΠΡΟΚΕΚΑ της Αμυγδαλέζας έχασε τη ζωή του, διότι σύμφωνα με καταγγελίες δεν του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή αφού έχετε ψαλιδίσει και το πρόγραμμα Philos. Αλλά και στην ίδια την αστυνόμευση, όπου στα Α.Τ. της Κορινθίας το προσωπικό που υπηρετεί είναι αυτή τη στιγμή σαφώς λιγότερο από αυτό που παραδώσαμε”.

Ο κ. Ψυχογιός σχολίασε και τη στάση της Νέας Δημοκρατίας όταν στην κυβέρνηση βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ: “Η αντιπολίτευσή σας όμως, την οποία θυμόμαστε πολύ καλά, ήταν μια τοξική αντιπολίτευση και δεν μπορείτε να κουνάτε το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό. Θυμόμαστε πολύ καλά τι αντιπολίτευση κάνατε στις φυσικές καταστροφές και στις εθνικές τραγωδίες, στη Συμφωνία των Πρεσπών, στο προσφυγικό, στις μάχες της κυβέρνησης απέναντι στην ΤΡΟΙΚΑ για τα κοινωνικά δικαιώματα, όπου λέγατε «Γερούν γερά». Και το 2012, για όποιον ζούσε σε αυτή τη χώρα, είχαμε τα Κοινωνικά Ιατρεία, Φαρμακεία και τις Κοινωνικές Δομές Αλληλεγγύης που κράτησαν την κοινωνία όρθια. Και ήρθε το 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διέγραψε 28 εκατ. Ευρώ που ήταν τα 5ευρα που είχατε βάλει, έβαλε τους ανασφάλιστους στα νοσοκομεία, έκανε προσλήψεις 20.000 ανθρώπων μέσα στα μνημόνια, μόνιμων και συμβασιούχων, που πάτε σήμερα να διώξετε προς όφελος των συνεργείων εργολάβων. Και όλα αυτά τα γνωρίζουμε πολύ καλά, παίρνοντας στα χέρια μας μια χρεοκοπημένη χώρα και μια κοινωνία που χειμαζόταν.

Ο ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει. Μη νομίζετε ότι το ποσοστό που πήρατε είναι το εχέγγυο ή είναι η απόδειξη ότι τα προβλήματα τελείωσαν. Γονατίσατε μια κοινωνία, συνεχίζετε να στερείτε βασικά της κοινωνικά δικαιώματα και έχετε αλαζονεία και έλλειψη ενσυναίσθησης χωρίς καμία αυτοκριτική για τη μέχρι τώρα πορεία σας”.

“Εμείς είμαστε εδώ για να σας πούμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί όλο αυτό, να οδηγηθούμε σε μια κοινωνία ζούγκλας. Και δεν θα μας γυρίσετε στο 60’, όπου όποιος μπορεί επιβιώνει και όποιος δεν μπορεί πάει σπίτι του ή πεθαίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι εντός και εκτός Βουλής με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις του, για να υπερασπιστεί την κοινωνία και τα δικαιώματά της, που είναι κεκτημένα αγώνων και δεν θα σας επιτρέψουμε να τα ξηλώσετε περαιτέρω”, κατέληξε στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο.

Μπορείτε να δείτε την τοποθέτηση στο σύνδεσμο

Γ. Ψυχογιός στη Βουλή επί της ΠΝΠ για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στελέχωση του ΕΚΑΒ