Πα. Απρ 26th, 2024

Διπλωματικός μαραθώνιος για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, ότι δεν θα ανεχθεί την επιβολή τετελεσμένων, στέλνει η Αθήνα, με αφορμή την παρουσία για τρίτη ημέρα του «Oruc Reic» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες κρατών αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς, και τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Ελλάδας, μετά τις τελευταίες τουρκικές έκνομες ενέργειες. Επίσης, το βράδυ της Τρίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όπου υπήρξε συντονισμός για τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας.

Εξάλλου, η Αθήνα ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με τον ΥΠΕΞ να τονίζει ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί τετελεσμένα και θα υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, χωρίς ανοχή.

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και ο συνολικός επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, εξετάστηκαν στο Συμβούλιο Άμυνας που συνεδρίασε χθες Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Αυγούστου έχει προγραμματιστεί συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και τον Σεπτέμβριο έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με θέμα την Τουρκία.

Την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’αυτού» τόνισε ο Πήτερ Στάνο.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα συνεχίζει τη ρητορική της έντασης με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει την πρόθεση της Τουρκίας για νέες έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χουλουσί Ακάρ που δηλώνει ότι τα τουρκικά πλοία θα συνεχίζουν να συνοδεύουν το Oruc Reis μέσα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ χωρίς ωστόσο αυτό να δηλώνεται επίσημα ούτε από την τουρκική κυβέρνηση, αλλά ούτε και από τη γερμανική καγκελαρία.

Σε επιφυλακή συνεχίζουν να βρίσκονται για τρίτη ημέρα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ παρακολουθείται στενά το «Oruc Reis» το οποίο άλλαξε χθες πορεία και είναι άγνωστο εάν πηγαίνει στην Αττάλεια ή συνεχίζει την πορεία του, βάσει της ρότας που πρέπει να κάνει για να φανεί ότι πραγματοποιεί έρευνες, όπως αναφέρει ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Γιώργος Σιδέρης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα καλώδια του τουρκικού σεισμογραφικού που είναι ποντισμένα είναι σε αρκετά μικρό μήκος σε σχέση με τις πραγματικές έρευνες που πρέπει να κάνει. Το «Oruc Reis» έστρεψε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τρίτης όταν έφτασε στον 28ο Μεσημβρινό, εκεί που ξεκινά η ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου και κινείται με αργή πορεία. Τις επόμενες ώρες θα φανεί ποια πορεία θα ακολουθήσει το τουρκικό σεισμογραφικό και τι θα κάνουν οι στολίσκοι που το συνοδεύουν. Πάντως όπως αναφέρει ο Γιώργος Σιδέρης, τα τουρκικά πλοία που ήταν απέναντι από τα ελληνικά από χθες το βράδυ έχουν τραβηχτεί στην πλειοψηφία τους προς τα παράλια καθώς οι καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο δεν είναι καλές.

 Σύμφωνα με το Επιτελείο, το τουρκικό σεισμογραφικό σε καμία περίπτωση δεν διεξάγει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και σε κανένα από τα σημεία που έχει περάσει. Οι ελληνικές φρεγάτες βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τις τουρκικές και το ερευνητικό και συνεχίζουν να εκπέμπουν δια ασυρμάτου σήμα προς τα τουρκικά καράβια με το οποίο τους γνωστοποιείται ότι πρέπει να αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

ert.gr