Πα. Μάι 3rd, 2024

Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο – Γράφει ο Χρήστος Μπριστογιάννης, Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Κοινοποίηση ειδήσεων

Το ηχητικό αυτό χαράχθηκε στη μνήμη μου όντας μαθητής του 38ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου στη καθιερωμένη σχολική εορτή. Ανατριχίλα. Ίδια και σήμερα, σαν τη πρώτη φορά που το άκουσα ως παιδί.

Πριν από πενήντα χρόνια, Νοέμβριο του ’73 γράφτηκε μια από τις πιο χρυσές σελίδες στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Γεγονότα που αντηχούν και μας προβληματίζουν ακόμα και σήμερα. Ήταν η στιγμή που η νεολαία, φοιτητές και απλοί πολίτες, σηκώθηκαν ενωμένοι, φωνάζοντας την αλήθεια και απαιτώντας την ελευθερία τους από τα δεσμά της δικτατορίας.

Στα στενά της Αθήνας, οι καρδιές χτυπούσαν ρυθμικά, ενώ τα μάτια γεμάτα οργή και αγωνία κοιτούσαν το μέλλον. Ένα μέλλον καλύτερο για όλους. Ελεύθερο. Ένας φοιτητικός στόχος μετατράπηκε σε σύμβολο αντίστασης και αλλαγής, καθώς οι φωνές που ακούστηκαν εκείνη τη μέρα είχαν βάθος και βαρύτητα.

Σήμερα, κλείνοντας πενήντα χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, σηκώνουμε τα μάτια μας προς το παρελθόν, τιμώντας τον αγώνα και τη θυσία των προκατόχων μας. Τα βήματά τους στο δρόμο της ελευθερίας και της δημοκρατίας ήταν το προοίμιο για μια κοινωνία που συνεχίζει να αναζητά την αλήθεια και τη δικαιοσύνη.

Στα βήματα αυτά, περπατούμε τώρα εμείς, με σεβασμό και υπερηφάνεια. Κληρονομούμε τη φλόγα του αγώνα, αποφασισμένοι να διατηρήσουμε ζωντανό το πνεύμα της αλληλεγγύης και της ελευθερίας. Το Πολυτεχνείο δεν είναι απλά ένα κτίριο, και μαζί με την εξέγερση εκείνο τον Νοέμβρη, αποτελούν λαμπρά σύμβολα της ανθρώπινης αντίστασης και της προσπάθειας για μια καλύτερη κοινωνία.

Εμπρός, λοιπόν, για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία. Με τη μνήμη του παρελθόντος ως καθοδηγητικό φάρο, συνεχίζουμε τον αγώνα για τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την ελευθερία. Ας είναι η επέτειος των 50 χρόνων η υπενθύμιση προς όλους μας ότι η ελπίδα και ο αγώνας είναι αναλλοίωτοι, και πάντοτε θα είναι η δύναμή μας προς ένα καλύτερο αύριο.

Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία, γιατί στην αλληλεγγύη και τη συνειδητοποίηση βρίσκεται η αλήθεια του ανθρώπινου πνεύματος.

ΧΡΗΣΤΟΣ Ι. ΜΠΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ – Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής