Σα. Απρ 27th, 2024

Εντοπίστηκε κοντέινερ με 60 κιλά κοκαΐνη στον Πειραιά (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Κύκλωμα διεθνικού χαρακτήρα που εμπλέκεται στην εισαγωγή με εμπορευματοκιβώτια στην Ελλάδα μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας.

Συνελήφθησαν τρία μέλη του, ηλικίας 41, 31 και 36 ετών, και κατασχέθηκαν σχεδόν 67 κιλά κοκαΐνης στο λιμάνι του Πειραιά. Πρόκειται για τρεις Έλληνες, που είχαν ενταχθεί στην εγκληματική αυτή οργάνωση τουλάχιστον από το 2022 και δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση από τη Λατινική Αμερική στη χώρα μας σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης, την οποία μετέφεραν δια θαλάσσης μέσα σε καταψυκτικούς μηχανισμούς εμπορευματοκιβωτίων.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της δράσης τους ήταν ότι εκμεταλλεύονταν την επαγγελματική ιδιότητα των δύο μελών της οργάνωσης, ώστε να δικαιολογείται η παρουσία τους σε τεχνηέντως καθορισμένο χώρο απόθεσης των εμπορευματοκιβωτίων και να προβαίνουν ανενόχλητοι στην εξαγωγή των ναρκωτικών από το λιμάνι, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.

Η επιχείρηση για τον τερματισμό της εγκληματικής δραστηριότητας των μελών της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ε.Κ.Α.Μ., κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν οι τρεις κατηγορούμενοι, ενώ εντοπίστηκαν σε εμπορευματοκιβώτιο και κατασχέθηκαν 58 συσκευασίες που συνολικά περιείχαν 66 κιλά και 700 γραμμάρια κοκαΐνης.

Για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης καθοριστική ήταν η συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με το Γραφείο D.E.A. Αθηνών, το Τμήμα Δίωξης και Λαθρεμπορίου της Γ΄ Τελωνειακής Διεύθυνσης Πειραιά, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ και τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, από τη διασταύρωση των οποίων προέκυψε πως τουλάχιστον από το 2022, οι κατηγορούμενοι εντάχθηκαν σε διεθνική εγκληματική οργάνωση, επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση, η οποία δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης, από τη Λατινική Αμερική στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω θαλάσσης.

Οι ποσότητες αυτές αποθηκεύονταν σε εμπορευματοκιβώτια και συγκεκριμένα μέσα στους καταψυκτικούς μηχανισμούς τους. Αφού τις εισήγαγαν σε χώρες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είτε ως χώρα προορισμού είτε ως χώρα διαμετακόμισης, τις διακινούσαν περαιτέρω.

Ο 41χρονος ήταν ο επικεφαλής της ομάδας των συλληφθέντων, αφού είχε αναλάβει τις επαφές με τους εισαγωγείς και διακινητές των ναρκωτικών, τον συντονισμό της παραλαβής των ναρκωτικών από τα εμπορευματοκιβώτια και την παράδοσή τους στους τελικούς διακινητές.

Ο 31χρονος ήταν άμεσος συνεργάτης του ως προς την παραλαβή των ναρκωτικών από τους μηχανισμούς ψύξης των εμπορευματοκιβωτίων, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του ως ψυκτικός.

Ο 36χρονος είχε αναλάβει τον χειρισμό του συστήματος εντοπισμού και καταγραφής βλάβης των ψυκτικών μηχανισμών των εμπορευματοκιβωτίων, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόσβαση στα άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για την παραλαβή – εξαγωγή των ναρκωτικών από το λιμάνι του Πειραιά.

Για να πετύχουν τον σκοπό τους, οι κατηγορούμενοι φρόντιζαν, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους και με την πρόφαση βλάβης να μεταφέρουν το εμπορευματοκιβώτιο σε χώρο όπου δήθεν θα γίνονταν οι εργασίες επιδιόρθωσης και έτσι εξήγαγαν από αυτό τα ναρκωτικά.

Κατά την επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, εντοπίστηκε αρχικά ο 41χρονος, στην κατοχή του οποίου καθώς και στην οικία του βρέθηκε ποσότητα κοκαΐνης. Ακολούθως ερευνήθηκε το εμπορευματοκιβώτιο όπου βρέθηκαν οι 58 συσκευασίες με την κοκαΐνη.

Συνολικά από τις έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κοκαΐνη βάρους 66 κιλών και 989 γραμμαρίων, 2 αυτοκίνητα (το ένα τύπου VAN) και μοτοσυκλέτα, ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, συσκευές κινητής τηλεφωνίας, μετρητής χαρτονομισμάτων και λάπτοπ.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, με δικογραφία σε βάρος τους για εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.