Πα. Απρ 26th, 2024

Η χαλάρωση των μέτρων και η κατάργηση της μάσκας ξανά στο τραπέζι της Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα προβλέπεται να γίνει σήμερα, Τετάρτη 2 Μαρτίου, καθώς συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων γύρω από τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού τα οποία φαίνεται να χαλαρώνουν.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί θα εξετάσουν τα επιδημιολογικά στοιχεία και είναι πιθανό να δώσουν την έγκρισή τους ώστε να καταργηθούν οι μάσκες μόνο στους εξωτερικούς χώρους.

Το μέτρο, εφόσον επιβεβαιωθεί η απόφαση από την Επιτροπή, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, από την Τρίτη 8 Μαρτίου καθώς το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα ο συνωστισμός και στους εξωτερικούς χώρους (αναμένεται να) είναι μεγάλος.

Η Ελλάδα, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακολουθούν κάθε φορά τις συστάσεις των αμερικανικών CDC (Centers for Disease Control and Prevention). Πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκε νέα σειρά συστάσεων (και) για τη μάσκα, με σκοπό να βοηθήσει τους πολίτες να ζήσουν με τον κορονοϊό, επιστρέφοντας στην κανονική ζωή.

Οι νέες συστάσεις υποδεικνύουν ότι 70% των Αμερικανών μπορούν να διακόψουν τη χρήση μάσκας, ενώ δεν χρειάζεται να τηρούν κοινωνικές αποστάσεις ή να αποφεύγουν τους εσωτερικούς χώρους.

Το «πράσινο φως» για την άρση των μέτρων θα δοθεί με βάση τα εξής:

νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία την προηγούμενη εβδομάδα,

ποσοστό νοσοκομειακών κλινών από ασθενείς με COVID-19,

νέα κρούσματα κορονοϊού ανά 100.000 άτομα την προηγούμενη εβδομάδα.

Έτσι, μπορεί να υπολογιστεί εάν ο κίνδυνος για τους κατοίκους μιας περιοχής είναι χαμηλός, μέτριος ή υψηλός, με το μέτρο που εξετάζεται να είναι η κατάργηση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Πηγή: news4health.gr