Πα. Απρ 26th, 2024

Νέες περιοχές στο «κόκκινο» – Έρχονται περιοριστικά μέτρα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε κλοιό κορονοϊού βρίσκεται η βόρεια Ελλάδα, με τις περισσότερες περιοχές να έχουν τεθεί σε επίπεδο αυξημένου συναγερμού. Πλέον στο επίπεδο 4, δηλαδή στο «κόκκινο», είναι και η Θεσσαλονίκη – συνολικά 11 περιφερειακές ενότητες. Η απόφαση ελήφθη κατόπιν σχετικής εισήγησης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων λόγω της συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές.

Η επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο έφερε 4 νέες περιοχές στη βόρεια Ελλάδα στο «κόκκινο»Η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Λάρισα και το Κιλκίς περνούν σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού και αναμένεται να εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα, δηλαδή: 

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι περιοχές με μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη, έχουν τα περισσότερα κρούσματα και ενώ η πανδημία βρίσκεται χαμηλότερα, κάποιες άλλες περιοχές δείχνουν τάση προς το επόμενο κύμα του κορονοϊου. Και περισσότερα κρούσματα αναπτύσσονται και περισσότερες νοσηλείες».

Στη Λάρισα, η αύξηση κρουσμάτων έχει φέρει αύξηση στις νοσηλείες. Επίσης, σε αρκετές περιοχές σε όλη τη χώρα υπάρχει αύξηση του ιϊκού φορτίου στα λύματα.

«Η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων στην περιφέρεια, εκτός από την Κρήτη και Πάτρα, δείχνουν αύξηση της διάδοσης» τονίζει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Στο μεταξύ σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 198.080 τεστ, 2187 κρούσματα, 323 διασωληνωμένους και 44 θανάτους.

Η εικόνα των κρουσμάτων στους μαθητές

Μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασαν τα κρούσματα στους μαθητές.

Στην ηλικία 4-18 ετών τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα ήταν 4.026 (29% του συνόλου των κρουσμάτων).

Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση τρίτης δόσης σε άτομα άνω των 60 ετών και υγειονομικούς. Προϋπόθεση να έχουν συμπληρωθεί 6 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

«Όποιος έχει κλείσει 6 μήνες θα περιμένει μέχρι μία εβδομάδα για επικαιροποιηθεί το σύστημα και θα κλείσει ραντεβού» εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Να σημειωθεί ότι νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δείχνει ότι ένας στους 3 ασθενείς με κορονοϊό έχουν συμπτώματα 6 μήνες μετά τη διάγνωση.

«Όσοι νόσησαν βαριά έλεγχο τον 1ο και τον 3ο μήνα» τονίζει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Γιάννης Κανακάκης.

Η δύσπνοια, η κόπωση και οι πόνοι ήταν τα πιο συχνά long covid συμπτώματα.

Γιατί η Θεσσαλονίκη έφθασε στο «κόκκινο»

Για κλιμακούμενη αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη έκανε λόγο η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Σμαράγδα Αγορογιάννη, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Μάλιστα, εδώ και τουλάχιστον 2 εβδομάδες τα κρούσματα ισοφαρίζουν σχεδόν αυτά της Αθήνας, που έχει τετραπλάσιο πληθυσμό.

Επίσης, υπήρξε αύξηση των νοσηλειών. Συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα σε 14 νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας που ανήκουν στην 4η ΥΠΕ 247 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες (200 ανεμβολίαστοι), 56 σε ΜΕΘ (54 ανεμβολίαστοι) ενώ έχουν σημειωθεί 88 θάνατοι (85 ανεμβολίαστοι).

Επίσης υπάρχει μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη στο 52% όταν το ποσοστότου εμβολιασμού στην επικράτεια είναι στο 58%.

Πηγή: ΕΡΤ