Πε. Μάι 9th, 2024

Ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας Daniel (LIVE ΧΑΡΤΗΣ)

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ξεκίνησε την επέλασή της η κακοκαιρία Daniel που αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι την Τετάρτη.

Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας Daniel είναι καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, οι ενισχυμένοι άνεμοι και η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Νέα σύσκεψη το μεσημέρι στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια, για τα επικείμενα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Στη σύσκεψη, η οποία θα γίνει αμέσως μετά την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, θα μετέχουν επίσης μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ, της Πυροσβεστικής, της ΕΜΥ καθώς και εκπρόσωποι των περιφερειών όλης της χώρας και της ΚΕΔΕ.

Στην έκτακτη συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, υπογράμμισε ότι όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας τίθεται σε ύψιστη εγρήγορση και τόνισε προς όλους τους συμμετέχοντες την ανάγκη πλήρους ετοιμότητας, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα όποια προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν εξαιτίας των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα στο πλαίσιο της χθεσινής σύσκεψης αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων. Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας ζήτησε να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι τα επικίνδυνα φαινόμενα θα επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Τι είναι η Ψυχρή Λίμνη

Το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν σε παρόμοιες καιρικές μεταβολές, έχει χαρακτηριστεί ως “Ψυχρή Λίμνη”.

Ο καιρός αυτός οφείλεται σε μία αποκομμένη ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα που συνοδεύεται από επιφανειακό χαμηλό και προκαλεί τον “καιρό της ψυχρής λίμνης”. Η αλληλεπίδραση ψυχρών αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας (cold pool σε ύψος 5500 μέτρων στα 500 hPa), του θερμού εδάφους και του προσκείμενου σε αυτό αέρα (στα 850mb) σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας, ευνοεί την ανάδευση των αερίων μαζών καθ’ ύψος, δημιουργώντας νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (cumulus), που αποτελούν προπομπούς των καταιγιδοφόρων νεφών (cumulonimbus – Cb). Για τον λόγο αυτό παρατηρούμε ότι ο υετός εντοπίζεται κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές, όπου αναπτύσσονται άλλωστε και οι υψηλότερες θερμοκρασίες.

Οι μετεωρολόγοι εκτός από τις διαφορές των θερμοκρασιών καθ ύψος μελετούν κι άλλα χαρακτηριστικά των αερίων μαζών όπως την υγρασία τους ανέμους κλπ και για να προσδιορίσουν την ένταση των φαινομένων χρησιμοποιούν τους δείκτες αστάθειας. Ένας πρακτικός δείκτης ( που μπορείτε και σεις να χρησιμοποιείτε) είναι να υπολογίσετε τη διαφορά των θερμοκρασιών μεταξύ 850 και 500 hPa Όταν η διαφορά των θερμοκρασιών είναι πάνω από 28, τότε σημαίνει ότι θα έχουμε όμβρους ή καταιγίδες αστάθειας.