Πα. Απρ 26th, 2024

«Ξεκλειδώνει» το γονιδίωμα σε 36 γηγενείς ποικιλίες αμπέλου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στην εποχή της γονιδιωµατικής εισέρχονται πλέον οι ελληνικές ποικιλίες οινοποιήσιµων σταφυλιών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda, επιχειρώντας ένα σηµαντικό βήµα προς το µέλλον, αφού το γενετικό υλικό της αµπέλου κι η εισαγωγή στην αγορά νέων ποικιλιών µε ιδιαίτερα οινικά χαρακτηριστικά, είναι δύο στοιχεία που αναµένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο τα επόµενα χρόνια.

Έτσι, λοιπόν, µετά το «διάβασµα» του γονιδιώµατος και του συνόλου των γονιδίων της εµβληµατικής ποικιλίας «Ξινόµαυρο», που κατέστη δυνατό για πρώτη φορά στην Ελλάδα, χάρη σε τρία µεγάλα Ερευνητικά προγράµµατα που χρηµατοδοτήθηκαν από τη Γενική Γραµµατεία Έρευνας Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, φαίνεται πως παίρνουν σειρά και άλλες γηγενείς εµβληµατικές ποικιλίες.

«Τους επόµενους µήνες αναµένεται από το Ινστιτούτο Εφαρµοσµένων Βιοεπιστηµών του ΕΚΕΤΑ η ολοκλήρωση ανάλυσης των γονιδιωµάτων των ποικιλιών Ασύρτικου, Αγιοργίτικου, Μαλαγουζιάς, Σαββατιανού, Ληµνιού και Μοσχοφίλερου, καθώς και η µερική ανάλυση άλλων 30 βασικών Ελληνικών ποικιλιών», ανέφερε ο ερευνητής και αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρµοσµένων Βιοεπιστηµών, Αναγνώστης Αργυρίου. Όπως εξήγησε στόχος του εγχειρήµατος είναι η δηµιουργία µιας Εθνικής βάσης δεδοµένων, η οποία θα είναι προσβάσιµη από τους  επιστήµονες και τους ενδιαφερόµενους φορείς και θα αποσκοπεί στην ανάδειξη και τη βελτίωση των Ελληνικών ποικιλιών αµπέλου.

«Για να µπορέσουν να αυξήσουν το µερίδιο τους στη παγκόσµια αγορά των ποιοτικών κρασιών οι γηγενείς ποικιλίες πρέπει να χαρακτηριστούν σε βάθος, να κατανοήσουµε και να προβάλλουµε τη διαφορετικότητά τους, να προστατέψουµε το γενετικό υλικό, αλλά και να επιταχυνθεί η επιλογή φυτών µε καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά αξιοποιώντας και τις σύγχρονες γονιδιωµατικές τεχνολογίες», εξήγησε ο κ. Αργυρίου.

Οι αναφορές του διακεκριµένου Έλληνα ερευνητή έγιναν από το βήµα του 21ου Συνεδρίου της ∆ιεθνούς Επιστηµονικής Εταιρείας για την Αµπελουργία (GiESCO), που πραγµατοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 23 µε 28 Ιουνίου, µε συµµετοχή επιστηµόνων από 70 χώρες, οι οποίοι παρουσίασαν τα τελευταία ερευνητικά αποτελέσµατα για τους κλάδους της αµπελουργίας και της οινοποιίας, συζητώντας ταυτόχρονα για το µέλλον και τις προκλήσεις που φέρνουν παράµετροι όπως είναι η κλιµατική αλλαγή.

Πρόωρο τρύγο φέρνει η αύξηση της θερµοκρασίας

Μέχρι και δύο εβδοµάδες πρωίµιση στην ωρίµανση των σταφυλιών, µε ανάλογη µετατόπιση και του τρύγου, έχει παρατηρηθεί στον ελληνικό αµπελώνα, ως αποτέλεσµα της σηµαντικής ανόδου της θερµοκρασίας, κυρίως τη νύχτα, λόγω της κλιµατικής αλλαγής.

Το συµπέρασµα αυτό προκύπτει από σχετική µελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη από οµάδα ερευνητών του ΑΠΘ, µε δείγµατα από αµπελώνες σε όλη την επικράτεια, όπως αναφέρθηκε από τον ερευνητή και υποψήφιο διδάκτορα του ΑΠΘ, Γιώργο Κουφό, στις εργασίες του 21ου συνεδρίου της GiESCO

Πηγή: www.agronews.gr