Πα. Μάι 3rd, 2024

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση των αγροτών με τον Μητσοτάκη

Κοινοποίηση ειδήσεων

«Είμαι εδώ για να βρούμε λύσεις, προσεγγίζουμε τη συνάντηση με κλίμα καλής διάθεσης» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον διάλογο που είχε με τους αγρότες μπροστά στις κάμερες στη διάρκειας της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Πρόθεσή μου να σας ακούσω όλους και να σας παρουσιάσω κάποιες προτάσεις που έχουμε επεξεργαστεί» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας πάντως πως «τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι δεδομένα και περιορισμένα».

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν λίγο πριν τις 12.00 οι εκπρόσωποι των αγροτών για την κρίσιμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, από την έκβαση της οποία θα εξαρτηθεί το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων.

(ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ / INTIME NEWS)
(ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ / INTIME NEWS)
(ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ / INTIME NEWS)

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για θετική έκβαση

Στη συνάντηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, η αντιπροσωπεία των αγροτών θα θέσει στον πρωθυπουργό τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ακούσει τα αιτήματά τους και θα τους παρουσιάσει τις λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση. Στις 13:00 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. Σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι η συζήτηση θα έχει θετική έκβαση. «Εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ικανοποιήσουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος των αιτημάτων τους. Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα και επαναλαμβάνω ότι έχουμε συγκεκριμένα δημοσιονομικά περιθώρια» ανέφερε.

Από την πλευρά του εκπρόσωποι των αγροτών, προσερχόμενοι στη συνάντηση δήλωσαν πως θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου «με τις καλύτερες διαθέσεις».

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
(ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ / INTIME NEWS)

Όπως έχει γράψει η «Ν» τα περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια αναμένεται να κρατήσουν μικρό το κυβερνητικό καλάθι των παροχών, χωρίς να αποκλείεται κάποια κίνηση παροχών, η οποία θα αποτρέψει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Προκειμένου να αποσυμπιεστεί η ένταση στα μπλόκα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εξεταστεί τρόπος ώστε ορισμένες παροχές που έχουν ήδη εξαγγελθεί να ενισχυθούν, π.χ. στο πεδίο του ενεργειακού κόστους πέραν του μέτρου της έκπτωσης 10% στο ρεύμα, φέρεται να εξετάζεται νέα ρύθμιση με ευνοϊκότερο τρόπο στην αποπληρωμή χρεών προς τη ΔΕΗ.

Επίσης και το ζήτημα του αγροτικού πετρελαίου φέρεται ότι αποτελεί ένα πεδίο στο οποίο πιθανόν να υπάρξει μια μικρή βελτίωση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μέσα στην άνοιξη. Ζητήματα όπως ορισμός εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα και αποζημιώσεις στο 100% της αξίας παραγωγής από τον ΕΛΓΑ δεν αναμένεται να απαντηθούν.

Στα μπλόκα, οι αγρότες παραμένουν με αναμμένες μηχανές και το βλέμμα στο Μαξίμου. Μέχρι στιγμής οι κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων διατηρούν έναν «συμβολικό» χαρακτήρα, με παραταγμένα τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς, συμβολικούς αποκλεισμούς κομβικών σημείων και συγκεντρώσεις, ωστόσο εάν η συνάντηση με τον πρωθυπουργό αποβεί άκαρπη, έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης.

naftemporiki.gr