Πε. Μάι 2nd, 2024

«Τοπικά προϊόντα – Πολιτισμός – Τουρισμός» το τρίπτυχο της επιτυχίας για το Δήμο Κορινθίων

Κοινοποίηση ειδήσεων

«Τοπικά προϊόντα – Πολιτισμός – Τουρισμός» το τρίπτυχο της επιτυχίας για το Δήμο Κορινθίων

Στις 16 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκε για 2η χρονιά, στον σπουδαίο και ατμοσφαιρικό Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου, η εκδήλωση «Θησαυροί Κορινθιακής Γης» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αρχαίας Κορίνθου «Τριήρης». Η εκδήλωση που ελπίζω και εύχομαι να γίνει θεσμός, αποσκοπεί στην προβολή της τοπικής γαστρονομίας δίνοντας τον πρώτο λόγο στους παραγωγούς και τα προϊόντα μας. Είναι εξάλλου παγκοσμίως γνωστά τα ανωτέρας γευστικής και διατροφικής αξίας προϊόντα που παράγει ο πρωτογενής τομέας στο Δήμο Κορινθίων. Γνωστό, επίσης, είναι ότι η διασύνδεση της αγροδιατροφής, της γαστρονομίας, του πολιτισμού και του τουρισμού μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία. Αυτό δείχνει να το έχουν συνειδητοποιήσει οι επαγγελματίες και οι παραγωγοί της περιοχής, δυστυχώς όμως δεν το έχουν συνειδητοποιήσει οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες. Είναι απορίας άξιο πως η Δημοτική Αρχή του Δήμου μας στάθηκε απλός «θεατής» σε μια τέτοια διοργάνωση.

Αναζητώντας τουριστική ταυτότητα…

Ο Δήμος Κορινθίων διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα για να διεκδικήσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα του τουρισμού (εγχώριου ή εξωτερικού). Χρειάζεται όμως ένα σωστό τουριστικό μάρκετινγκ και μια στρατηγική που θα δώσει ταυτότητα, ποιότητα και υπεραξία στο τουριστικό μας προϊόν.  Το μοντέλο «Ήλιος και θάλασσα» είναι ξεπερασμένο και απευθύνεται σε περιορισμένη χρονική περίοδο. Η νέα γενιά τουριστών και επισκεπτών επιθυμούν να βιώσουν στις διακοπές τους μια εμπειρία ουσιαστική και δεν ενδιαφέρεται μόνο για τις παραλίες και τις καφετέριες. Θέλει να έρθει σε πραγματική επαφή με τον πολιτισμό, την ιστορία, τη φύση, την τοπική κουζίνα, να γνωρίσει τους ανθρώπους μας. Τουρισμός είναι όλα αυτά τα στοιχεία και αυτά δίνουν την τουριστική ταυτότητα. Συμπερασματικά θα λέγαμε πως  σήμερα είναι επιβεβλημένη η συνεργασία και η συνέργεια μεταξύ τμημάτων του Δήμου (Πολιτισμού, Τουρισμού, κ.α.) και φυσικά μεταξύ του Δήμου και Δημόσιων / Ιδιωτικών φορέων αλλά και της τοπικής κοινωνίας.  Μόνο με καλά συντονισμένες και εξωστρεφείς δράσεις θα καταφέρουμε να έχουμε αποτέλεσμα.
Ένα απλό παράδειγμα: Το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου να ετοιμάζεται νωρίτερα, να τυπώνονται φυλλάδια στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα όπου θα διανέμονται στα τουριστικά info kiosks και σε άλλα επισκέψιμα σημεία καθώς και τουριστικά γραφεία, να ενημερώνετε το επίσημο τουριστικό site του Δήμου visitcorinth σε ειδική κατηγορία «Εκδηλώσεις» (το site από τότε που ανέβηκε είναι στατικό), να γίνεται διανομή Δελτίων Τύπου σε τοπικά και πανελλαδικά Μέσα Ενημέρωσης και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Τοπικά προϊόντα και τουρισμός…

Κομβικός είναι ο ρόλος του Πρωτογενή τομέα στη διαμόρφωση τουριστικής ταυτότητας του Δήμου μας ενώ παράλληλα αποτελεί και βασικό πυλώνα ανάπτυξης του. Τα τοπικά προϊόντα αποτελούν βασικό στοιχείο του πολιτισμού και της κουλτούρας των τουριστικών προορισμών που σημαίνει πως και το συγκεκριμένο τμήμα του Δήμου μας (εφόσον υπάρχει) να συνδέεται και να συνεργάζεται με τα αντίστοιχα τμήματα Τουρισμού και Πολιτισμού. Ο Υπ. Δήμαρχος Νίκος Σταυρέλης και ο συνδυασμός «ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»  έχει δεσμευτεί στο προεκλογικό του προγράμμα ότι από τις πρώτες ενέργειες που θα προβεί ως Δημοτική Αρχή είναι η δημιουργία Γραφείου Ανάπτυξης Πρωτογενούς Τομέα όπου θα συντονίζεται από ειδικό συνεργάτη που διαθέτει εμπειρία και τις απαραίτητες γνώσεις και θα υπάγεται σε αντιδήμαρχο ο οποίος θα επιφορτιστεί αποκλειστικά τα σχετικά καθήκοντα (ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ). Η αποστολή του γραφείου είναι σε γενικές γραμμές η παροχή βοηθείας στους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς και ειδικότερα η υποστήριξη του κόσμου της πρωτογενούς παραγωγής για την βελτίωση των μεθόδων εργασίας και την καλύτερη οργάνωση των ανθρώπων του χώρου. Παράλληλα θα προωθεί προγράμματα εγκατάστασης νέων αγροτών και θα μεριμνά για τη σύνδεση αγροτικής παραγωγής και τουριστικής ανάπτυξης, σε συνεργασία µε την υπηρεσία Τουρισμού.

Κι έτσι θα ζήσουμε καλύτερα…

Στην οικονομική ανάπτυξη του Δήμου Κορινθίων το τρίπτυχο «Πρωτογενής Τομέας – Πολιτισμός – Τουρισμός» έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Χρειαζόμαστε πολιτικό σχεδιασμό και συντονισμό με έμφαση στην εξωστρέφεια και τις συνέργειες κάτι που η νυν Δημοτική Αρχή απέτυχε να υλοποιήσει. Χρειαζόμαστε επιμορφωτικά προγράμματα σύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό που θα βοηθήσουν όλους τους εμπλεκόμενους να καταρτιστούν επαρκώς ώστε να αναπτύξουν μια κοινή φιλοσοφία και  όραμα για την προώθηση και προβολή της περιοχής μας. Όπως γίνεται αντιληπτό αποτελεί μονόδρομο για μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα αυξήσει τα εισοδήματα των κατοίκων, η συνεργασία μεταξύ Δημοτικής Αρχής με όλες τις επιστημονικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας. Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι ο Δήμος Κορινθίων να μπει σε τροχιά αλλαγής και ανάπτυξης και μπορούμε να το επιτύχουμε.Νάνσυ Γιαννιδάκη
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Δ.Ε. Κορινθίων
με τον συνδυασμό «ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»