Πα. Μάι 3rd, 2024

Το εκκλησάκι του αγίου Φανουρίου στη λίμνη Δόξα Φενεού Κορινθίας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Οι ομορφιές και τα χωριά της Ορεινής Κορινθίας που μπορεί να επισκεφθεί κανείς είναι πολλά. Διάσημα μέρη όπως τα Τρίκαλα Κορινθίας και η λίμνη Στυμφαλία αποτελούν επιλογές που κάποιος θα ευχαριστηθεί και με το παραπάνω μέσα από μία επίσκεψη του, αλλά οι κρυφές ομορφιές της Ορεινής Κορινθίας βρίσκονται ίσως στην πιο «φυσική» τεχνητή λίμνη που έχω δει και στα χωριά που απλώνονται γύρω της, τη Λίμνη Δόξα!

Λίμνη πνιγμένη από έλατα και με τη συντροφιά των πλατάνων ανήκει στη διοικητική περιφέρεια της Φενεού και βρίσκεται στη θέση της από το 1995. Για να την περπατήσει κανείς περιμετρικά θα χρειαστεί περίπου  μία ώρα καθώς η απόσταση της υπολογίζεται στα 5 χλμ. Ιδανική λοιπόν για περιπάτους στη φύση και αγνάντι στα σαν ζωγραφιές τοπία που προσφέρουν βουνά που την έχουν αγκαλιάσει. Στο κέντρο περίπου της λίμνης βλέπουμε το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου που ολοκληρώνει τη γραφική αύρα που αποπνέει το όλο περιβάλλον και ενώνεται με την ξηρά απλά με έναν χωματόδρομο. Στο δρόμο αυτό θα βρει κανείς πλανόδιους παραγωγούς με τους πάγκους τους από τους οποίους πρέπει οπωσδήποτε να προμηθευθεί τοπικά γλυκά και μέλι. Πολλές φορές θα συναντήσει κανείς, παρόλο που δεν υπάρχει προβλεπόμενος χώρος, αρκετούς ελεύθερους κατασκηνωτές στις όχθες της λίμνης.

Στο κεφαλοχώρι της περιοχής τη Γκούρα και σε ύψος 950 μέτρων θα θαυμάσει κανείς την εντυπωσιακή πλατεία του χωριού με την πετρόχτιστη εκκλησία της και τα αρχοντικά κτίσματα του 19ου αιώνα που ανήκουν στους οπλαρχηγούς της επανάστασης.

Το hotspot όμως του χωριού βρίσκεται λίγο παραέξω και δεν είναι άλλη από την χρονολογούμενη από το 17ο αιώνα Μονή του Αγίου Γεωργίου που βρισκόταν μέχρι τότε στη Λίμνη Φενεού όπου και καταστράφηκε από την άνοδο των υδάτων. Όμορφη και γραφική διαθέτει κελιά, παρεκκλήσια και κρύπτες που λειτουργούσαν ως «κρυφό σχολειό» την περίοδο της τουρκοκρατίας. Δεν γίνεται να φύγει κανείς από τη Μονή χωρίς να δοκιμάσει το γλυκό τριαντάφυλλο που φτιάχνουν οι μοναχοί και καλλιεργείται μέσα στη Μονή Αγίου Γεωργίου! Επίσης ενδιαφέρουσα διαδρομή για τους λάτρεις της πεζοπορίας αποτελεί ο περίπατος από τη Λίμνη προς τη Μονή του Αγίου Γεωργίου.