Τε. Μάι 1st, 2024

Τραγωδία με ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, άμεση η συνδρομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στους διασωθέντες

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε πλήρη ετοιμότητα τέθηκε από τα ξημερώματα σήμερα, Τετάρτη 14 Ιουνίου -και εξακολουθεί να παραμένει- η Πολιτική Προστασία και άλλες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στα διεθνή ύδατα, περί τα 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, ενός αλιευτικού σκάφους στο οποίο -με βάση στοιχεία προς τις ελληνικές Αρχές από τις αντίστοιχες της Ιταλίας- υπολογίζεται ότι μπορεί και να επέβαιναν περί τους 700 με 750 ανθρώπους.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή και με εντολή του ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ανδρέας Τσουκαλάς, όπως και ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Πελοποννήσου Βασίλης Χαντζής, προέβησαν άμεσα σε ενέργειες για την προώθηση στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας στρωμάτων, κλινοσκεπασμάτων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ βρέθηκαν και οι ίδιοι επιτόπου.

“Οι υπηρεσίες μας κινούνται δραστήρια στην Μεσσηνία με επικεφαλής τον συντονιστή Πολιτικής Προστασίας, ενώ είμαστε σε επαφή με την Πολιτική Προστασία στην Αθήνα, με τον κύριο Παπαγεωργίου. Μιλάμε για μια τραγωδία, την έκταση της οποίας δεν την γνωρίζουμε ακόμα. Κατά δήλωση των ανθρώπων που μετέβαιναν στο πλοίο, οι επιβαίνοντες ήταν 750 άτομα, αλλά αυτό ελέγχεται ως πληροφορία. Φροντίζουμε για τους διασωθέντες, να τους παράσχουμε ό,τι είναι αναγκαίο, από ζητήματα διαμονής, διατροφής, υποστήριξης” δήλωσε σχετικά ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

Ανάλογη κινητοποίηση υπήρξε και από τον μηχανισμό του Δήμου Καλαμάτας, ο δήμαρχος της οποίας Θανάσης Βασιλόπουλος και άλλα στελέχη της δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών του δήμου βρέθηκαν επίσης στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Το μεσημέρι αφίχθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας, με το σκάφος “Mayan Queen IV”, οι συνολικά 104 διασωθέντες -οι οποίοι δηλώνουν υπήκοοι Πακιστάν, Συρίας, Αιγύπτου και Παλαιστίνης-, ενώ ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός θυμάτων, αργά σήμερα το απόγευμα, κάνει λόγο για 79 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου.

Στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας υπήρξε άνευ προηγουμένου κινητοποίηση όλων των Αρχών -Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμος Καλαμάτας, Ερυθρός Σταυρός, ΕΚΑΒ, Λιμενικό Σώμα, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ελληνική Αστυνομία, εθελοντές-, ενώ δεκάδες ασθενοφόρα ανέμεναν την άφιξη του σκάφους με τους διασωθέντες.

Σε συναγερμό τέθηκαν τα νοσοκομεία Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Παναρκαδικό Τρίπολης και Σπάρτης, ενώ στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα βρέθηκαν και μονάδες του ΕΚΑΒ της Περιφέρειας, αλλά και από την Αθήνα απ’ όπου αφίχθηκαν -και θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί στο λιμάνι της Καλαμάτας- και 2 ειδικές μονάδες Ιατρικής Καταστροφών.

Από τους διασωθέντες που έφθασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας 17 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας -όπου νωρίτερα είχε γίνει ήδη αεροδιακομιδή άλλων 4-, ενώ οι υπόλοιποι κατέλυσαν στους χώρους των αποθηκών του λιμανιού, όπου είχαν ήδη εγκατασταθεί οι απαραίτητες υποδομές.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Νωρίς το απόγευμα, στο λιμάνι της Καλαμάτας αφίχθη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου.

Ακολούθησε σύσκεψη στο Κεντρικό Λιμεναρχείο με τη συμμετοχή όλων των παραπάνω, όπως επίσης του διευθυντή του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης υποναυάρχου Λ.Σ. Τρύφωνα Κοντιζά και του κεντρικού λιμενάρχη Καλαμάτας πλοιάρχου Νίκου Κωνσταντέλλη.

Ακολούθησε επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου της έγινε ενημέρωση  από την διοικήτρια Ελένη Αλειφέρη, τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι με απόφαση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά κηρύχθηκε στη χώρα μας τριήμερο εθνικό πένθος -από σήμερα Τετάρτη μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο- για τα θύματα του πολύνεκρου ναυαγίου που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα ανοιχτά της Πύλου.