Πα. Αυγ 12th, 2022

Επέστρεψαν στην Τουρκία οι 2 στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο

Κοινοποίηση ειδήσεων

Συναγερμός σήμανε το πρωί στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά τη σύλληψη Τούρκων στρατιωτικών σε περιοχή του Δ’ Σώματος Στρατού, στις Φέρες, στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Λίγη ώρα μετά τις έξι το απόγευμα ο Τούρκος Αξιωματικός και ο Υπαξιωματικός συνοδευόμενοι από Έλληνες Αξιωματικούς κι αφού την τελική τηλεφωνική επαφή έκανε ο ίδιος ο Στρατηγός Καμπάς του Δ’ Σώματος, πέρασαν την γέφυρα των Κήπων για ναεπιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Κατόπιν επαφής των Διοικητών Ταγμάτων Προκάλυψης, ολοκληρώθηκε η παράδοση των 2 στρατιωτικών στην Τουρκία στις 18:30.

Πως έγινε η σύλληψη των δυο Τούρκων στις Φέρες

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο Τούρκοι στρατιωτικοί αποπροσανατολίστηκαν, όπως υποστήριξαν και πέρασαν στο Ελληνικό έδαφος στην θέση «Μελισσοκομείο», Νότια των Φερρών.

Οι Έλληνες στρατιωτικοί που περιπολούσαν, τους εντόπισαν και φυσικά από τη στιγμή που κινούνταν εντός της Ελληνικής μεθορίου τους ακινητοποίησαν.

Έφεραν τον ατομικό τους οπλισμό, ωστόσο σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές δεν είχαν πυρομαχικά.

Στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε κοντινό φυλάκιο προς το χωριό Δορίσκος του Έβρου που κρατήθηκαν. Εκεί εξετάστηκαν από τους αρμόδιους Αξιωματικούς που είχαν σπεύσει στο φυλάκιο και στη συνέχεια ξεκίνησε ένας «ημι- μαραθώνιος» διαβουλεύσεων ανάμεσα σε Έβρο- Αθήνα- Τουρκία.

Εν το μεταξύ, οι Ελληνικές αρχές έκαναν και ιατρικές εξετάσεις στους δυο Τούρκους στρατιωτικούς- όπως προβλέπεται- για να διαπιστωθεί αν είναι καλά στην υγεία τους.

Ο πρώτος υποστήριξε πως χάθηκε εντός Ελληνικού Εδάφους και ο δεύτερος, ο έφεδρος Αξιωματικός είπε πως πέρασε στην Ελληνική μεθόριο αναζητώντας τον υπαξιωματικό.

Τι λέει η Αθήνα

Η Ελλάδα δεν χειρίστηκε την υπόθεση όπως οι Τουρκικές στρατιωτικές αρχές, αυτό διαμηνύουν ανώτατοι Αξιωματικοί από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Η χώρα μας, επίλεξε το μεθοριακό επεισόδιο να λήξει όπως γινόταν και στο παρελθόν, σε επίπεδο τοπικών διοικητών, σε συνομιλία του Αρχηγού ΓΕΣ με τον ομόλογο του και σε πολιτικό επίπεδο να δοθούν από την πλευρά της γειτονικής χώρας οι εξηγήσεις του λάθους προς τον Έλληνα υπουργό Πάνο Καμμένο από τον Χουλουσί Ακάρ.