Σα. Φεβ 24th, 2024

Τουρκία: Απειλεί και την ExxonMobil για την κυπριακή ΑΟΖ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Δεν καταλαβαίνει τίποτα ή… κάνει πως δεν καταλαβαίνει η Τουρκία. Μετά το “μήνυμα” των ΗΠΑ και της ίδιας της ExxonMobil, η Άγκυρα “απαντά” με απειλές. Και επιμένει ότι η Κυπριακή ΑΟΖ ανήκει και στους Τούρκους!

Η είδηση πως πλοία του 6ου αμερικανικού στόλου θα ενισχύσουν τα πλοία και το γεωτρύπανο της ExxonMobil που θα κάνει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ δεν άρεσε στην Τουρκία. Και για ακόμη μια φορά, η Άγκυρα βρήκε ευκαιρία να… «γαυγίσει».

Ο Ερντογάν το σχολίασε από το βήμα της Βουλής. Ο «πολεμοχαρής» σύμβουλός του Γιγίτ Μπουλούτ, ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι ο στόλος της Τουρκίας είναι μεγαλύτερος από εκείνον των ΗΠΑ. Και μετά, ήρθε ο Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, να απειλήσει με «συνέπειες» όσους… τολμήσουν να παραβιάσουν τα «κυριαρχικά της δικαιώματα».

Σε ένα (ακόμα) κρεσέντο προκλητικότητας, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν φρόντισε να εκτοξεύσει ξανά απειλές, προς πάσα κατεύθυνση. «Αν παραβιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα και ξεκινήσετε γεωτρήσεις, ασφαλώς θα υπάρχουν συνέπειες» είπε ο Καλίν. Και φυσικά δεν σταμάτησε εκεί. «Η Τουρκία δεν θα διστάσει να προβεί στα απαραίτητα βήματα».

«Ξέρουμε για την ExxonMobil»

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη (07.03.2018) ο Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε πως η Άγκυρα έχει ενημερωθεί πως πλοίο της Exxon Mobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων.

Έσπευσε να διαμηνύσει πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Σύμφωνα, πάντως, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ δεν συνοδεύει το πλοίο της ExxonMobil στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διεμήνυσε δε ότι «όπως προστατεύσαμε τα δικαιώματα των Τ/Κ μέχρι σήμερα τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε να τα προστατεύσουμε». Και δεν θα κάνουν μόνο αυτό. «Θα συνεχίσουμε εργασίες μας στις περιοχές που έχουμε σχεδιάσει. Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις».

Η Τουρκία έχει… «δικαιώματα» στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ο Τούρκος εκπρόσωπος επέμεινε στη θέση πως η Τουρκία έχει «δικαιώματα» στην Ανατολική Μεσόγειο. Μίλησε για καθεστώς που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή όσον αφορά στο θέμα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

«Οι έρευνες πρέπει να γίνουν από κοινού μεταξύ της «Βόρειας» και της «Νότιας» Κύπρου», είπε. Και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά πως αυτή τη θέση (της Τουρκίας) την παραβιάζει συχνά. Γιατί; Γιατί «λένε ότι είναι δική μας ΑΟΖ».

Ο Καλίν πρόσθεσε πως «εμείς άλλωστε δεν έχουμε πρόβλημα με την ΑΟΖ που ανήκει σε αυτούς. Υπάρχουν σημεία που συγκρούονται με τη δική μας ΑΟΖ. Όταν εδώ υπάρχει μια παραβίαση ή είναι ενάντια στο δίκαιο, κινηθήκαμε. Κινηθήκαμε με κάθε τρόπο, και νομικό, και πολιτικό και άλλους τρόπους. Και από και πέραν αυτή η αρχή μας δεν πρόκειται να αλλάξει», υποστήριξε.

Και αφού προειδοποίησε κι απείλησε, ο Καλίν έκανε… έκκληση να γίνει η ανατολική Μεσόγειος περιοχή συμβιβασμού και συνεργασίας. Και δεν έχει… πρόβλημα να συνεργαστούν οι δυο πλευρές στην Κύπρο. Και να συμμετάσχει και η Ελλάδα αν θέλει (!) και άλλες χώρες. Αλλά και πάλι, ενώ έκανε έκκληση για συνεργασία, είπε: «σε περίπτωση που παραβιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα και ξεκινήσετε γεωτρήσεις, ασφαλώς θα υπάρξουν συνέπειες και η Τουρκία δεν θα διστάσει να προβεί στα απαραίτητα βήματα».

Newsit.gr