Τρ. Μαρ 5th, 2024

Καρέ-καρέ η «ναυμαχία» ελληνικών και τουρκικών αλιευτικών στο Θρακικό Πέλαγος – «Είναι θέμα χρόνου να φτάσουν Θερμαϊκό» (βίντεο)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Οι συνεχιζόμενες τουρκικές πρακτικές προκλητικότητας στο Αιγαίο έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο με την έντονη κινητικότητα να προκαλεί ανησυχία και αγανάκτηση στους ψαράδες του Θρακικού Πελάγους που παρενοχλούνται συνεχώς από τουρκικά αλιευτικά σκάφη.

Έλληνες ψαράδες αναφέρουν πως τα τουρκικά γρι-γρι πηγαίνουν όλο και πιο δυτικά και όπως λένε «είναι θέμα χρόνου να φτάσουν στον Θερμαϊκό».

Προσθέτουν ότι σε όλο το Θρακικό Πέλαγος δραστηριοποιούνται περισσότερα από 100 σκάφη, ενώ τα ελληνικά σκάφη από την Αλεξανδρούπολη ως την Καβάλα είναι μόλις 30. Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι οι Τούρκοι αλιείς συνηθίζουν να κινούνται στο όριο των 6 μιλίων από τις ελληνικές ακτές (πάνω από αυτό θεωρούνται διεθνή ύδατα), αλλά πολλές νύχτες το παραβιάζουν.

Το βράδυ της Κυριακής (28-01-2018), σύμφωνα με τις καταγγελίες 5-10 τουρκικά γρι-γρι είχαν εισέλθει στα ελληνικά ύδατα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος Καβάλας.

Ένας Έλληνας καπετάνιος, ο Πέτρος Καραβέτης, έδωσε εικόνες από ραντάρ όπου εμφανίζονταν πάνω από 50 τουρκικά σκάφη ανατολικά της Θάσου.

Ο ίδιος κατήγγειλε πως οι Τούρκοι προκαλούν συχνά, περνώντας κοντά από από τα ελληνικά αλιευτικά με μεγάλες ταχύτητες, κάποιες φορές και χωρίς φώτα.

Μάλιστα, όπως προσέθεσε, κάποια τουρκικά σκάφη είναι μήκους άνω των 50 μέτρων- ενώ επεσήμανε ότι, σε αντίθεση με τους Έλληνες, οι Τούρκοι δεν δεσμεύονται από τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς αλιείας, οπότε, για παράδειγμα, στην περίπτωση της αλίευσης τόνου, ψαρεύουν όποτε θέλουν και όσο θέλουν, τη στιγμή που για τους Έλληνες επιτρέπεται μόνο έναν μήνα τον χρόνο, με ειδική άδεια και πλαφόν.

 

Pronews.gr