Πε. Μάι 2nd, 2024

Έκλειψη Σελήνης: Δείτε live το αστρονομικό υπερθέαμα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η πανσέληνος του Μαΐου θα λάμψει απόψε στις αποχρώσεις του πορτοκαλί και του κόκκινου χαρίζοντας το «Ματωμένο Φεγγάρι» ενώ θα συνοδευτεί από ένα ακόμα φαινόμενο: Την ολική έκλειψη Σελήνης. Αυτή την ώρα στον Ειρηνικό είναι νύχτα και είναι σε εξέλιξη.

Το φεγγάρι ήταν υπέρλαμπρο από χθες το βράδυ πάνω από την Ελλάδα, ωστόσο, η πανσέληνος είναι σήμερα και πριν λίγο ξεκίνησε το μοναδικό αστρονομικό φαινόμενο στην περιοχή του Ειρηνικού, όπου είναι νύχτα. Ολική έκλειψη Σελήνης και «Ματωμένο Φεγγάρι» λοιπόν σήμερα Τετάρτη, 26 Μαΐου και μπορείτε να την παρακολούθησετε live τη στιγμή που συμβαίνει στα παρακάτω βίντεο:

Τι θα δούμε από την Ελλάδα

Η «ματωμένη» Υπερ-πανσέληνος του Μαΐου με ολική έκλειψη Σελήνης δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα μιας και ξεκίνησε -σε ώρα Ελλάδας- στις 11:48 το πρωί. Όμως, ήδη, από χθες, το φεγγάρι ήταν σχεδόν το ίδιο γεμάτο όσο θα είναι και σήμερα το βράδυ. Επειδή είναι πιο κοντά στη Γη, είναι πιο φωτεινό.

Από ποιο σημείο στον πλανήτη είναι ορατή η ολική έκλειψη Σελήνης

Όπως δήλωσε στο iEidiseis ο Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπισης – Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Δρ. Αλέξιος Λιάκος, την ολικότητα της έκλειψης θα μπορέσουν να δουν μόνο οι κάτοικοι της κεντρικής και ανατολικής Ωκεανίας, Ανταρκτικής και των νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού. Στις υπόλοιπες περιοχές το φαινόμενο θα φανεί ως είτε ως μερική έκλειψη ή έκλειψη παρασκιάς. 

Τι συμβαίνει στην έκλειψη Σελήνης

Η Σελήνη μπαίνει στη σκιά της Γης με αποτέλεσμα να μην φωτίζεται καθόλου από τον Ήλιο, δηλαδή, θα υπάρχει μια ευθυγράμμιση του Ήλιου-Γης-Σελήνης.