Σα. Απρ 27th, 2024

Ανδρέας Πουλάς: Ζημιές από χαλάζι σε βερικοκιές και εσπεριδοειδή στην περιοχή Πυργιώτικα Αργολίδας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Την καταγραφή των ζημιών που σημειώθηκαν σε βερικοκιές και εσπεριδοειδή από τη σφοδρή χαλαζόπτωση στις 17 Μαρτίου 2024 στην περιοχή Πυργιώτικα Αργολίδας και την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των πληγέντων παραγωγών ζητά ο βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ε. Αυγενάκη

ΘΕΜΑ: Ζημιές από χαλάζι σε βερικοκιές και εσπεριδοειδή στην περιοχή Πυργιώτικα Αργολίδας

Στις 17 Μαρτίου 2024 σημειώθηκε σφοδρή χαλαζόπτωση στην περιοχή των Πυργιώτικων του νομού Αργολίδας, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε βερικοκιέςκαιεσπεριδοειδή.

Λόγω των καταστροφών που σημειώθηκαν οι παραγωγοί της περιοχής έχουν περιέλθει σε δυσχερή οικονομική κατάσταση καιβλέπουν το εισόδημα τους να χάνεται ενώ οι υποχρεώσεις και τα έξοδα αυξάνονται διαρκώς. Ως μόνη ελπίδα για την οικονομική τους επιβίωση είναι πλέον η αποζημίωση του ΕΛΓΑ.

Η έγκαιρη και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών καθώς και η γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων αποτελεί αυτονόητο αίτημα και δικαίωμα των αγροτών με δεδομένο ότι η απώλεια της παραγωγής τους στερεί τη δυνατότητα να καλύψουν τα υψηλά κόστη της καλλιέργειας.

Συνεπώς καθίσταται επιτακτική η άμεση εκκίνηση των σχετικών διαδικασιών από τον ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών ώστε οι πληγέντες παραγωγοί να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Πότε θα ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ των ζημιών που σημειώθηκαν σε καλλιέργειες βερίκοκων και εσπεριδοειδών από τη σφοδρή χαλαζόπτωση της 17ης Μαρτίου 2024 στην περιοχή Πυργιώτικα του Ν. Αργολίδας, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί το συντομότερο δυνατό;

Ο ερωτών βουλευτής

Ανδρέας Πουλάς

argolikeseidhseis.gr