Σα. Απρ 27th, 2024

Γιατί η Tesla έχει κυριαρχήσει στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων; 

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Tesla σημειώνει εξαιρετικές πωλήσεις ανάμεσα στα καινούργια αυτοκίνητα, όχι μόνο για τα δεδομένα των ηλεκτρικών, αλλά γενικότερα. Ακόμη και στη χώρα μας πλέον τα μοντέλα της είναι συνηθισμένο θέαμα στον δρόμο, σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν όπου κυκλοφορούσαν ελάχιστα. Η λειτουργία της ελληνικής αντιπροσωπείας, αλλά και το έντονο ενδιαφέρον του κοινού, δημιουργούν υψηλή ζήτηση. Ωστόσο, είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα Model 3 και ModelY, δηλαδή τα βασικότερα μοντέλα της, έχουν γεμίσει τους δρόμους των πόλεων, ενώ βλέπουμε ακόμη και τα μεγαλύτερα ModelSκαι ModelXπου όντας ακριβότερα, απευθύνονται σε περιορισμένο κοινό.

Για την επιτυχία όμως, δεν υπάρχουν πολλά… μυστικά. Πρέπει να προσφέρεις το σωστό προϊόν, σε μια ακόμη πιο σωστή τιμή, έχοντας παράλληλα το κατάλληλο timing. Και η Teslaτα έχει καταφέρει και τα τρία. Ξεκίνησε ως μια μάρκα αποκλειστικά ηλεκτρικών μοντέλων, όταν ακόμη τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήταν σε βρεφικό στάδιο. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι «έπιασε στον ύπνο» τους υπόλοιπους κατασκευαστές, όταν επένδυε στην εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης πριν οι μεγάλες δυνάμεις καταλάβουν το μέγεθος και την ένταση της αλλαγής που ερχόταν. Κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα, που η Teslaέχει το πιο καλοπουλημένο αυτοκίνητο στην Ευρώπη, το μικρό SUVτης, το ModelY. Προσέξτε, όχι το πιο καλοπουλημένο ηλεκτρικό. Το πιο καλοπουλημένο αυτοκίνητο. Τελεία!

Το μοναδικό μοντέλο που πλησιάζει σε αριθμούς ταξινομήσεων είναι το κατά πολύ φθηνότερο DaciaSandero, το οποίο με την τιμή του απευθύνεται σε πολύ περισσότερο κόσμο, ακόμη και σε ανθρώπους που έχουν ήδη στην κατοχή τους ένα ή περισσότερα αυτοκίνητα και θέλουν ένα τίμιο, σύγχρονο αυτοκίνητο πόλης με λίγα χρήματα. Και μιας και αναφερθήκαμε στην τιμή, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Teslaδεν έχει αντίπαλο. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητά της, εκτός από εξαιρετικά σε προδιαγραφές, είναι και… φθηνά για αυτό που είναι. Με τιμή περίπου 42.000 € (στην Ελλάδα) χωρίς την εφαρμογή της κρατικής επιδότησης, αμάξωμα 4,5 μέτρων, περίπου 320 ίππους και κορυφαίο εξοπλισμό, τι μπορεί να το κοντράρει σε valueformoney; Υπάρχει άλλο τόσο δυνατό, πλήρες εξοπλισμού και τεχνολογιών αυτοκίνητο με περίπου 34.000 € που στοιχίζει ύστερα από την επιδότηση;

Αντίστοιχος είναι και ο λόγος που η SUVπαραλλαγή του Model 3, το ModelY, βαδίζει σε αντίστοιχη επιτυχία, με τιμή κάπου στις 5.000 € ακριβότερη. Αυτά που προσφέρει, συγκριτικά με αυτά που πληρώνεις, είναι πάρα πολλά! Και όχι μόνο για τα δεδομένα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αφού και τα συμβατικά με θερμικούς κινητήρες έχουν ακριβύνει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Αν κάποιος ψάξει για ένα οικογενειακό SUVμε στοιχειώδη εξοπλισμό, ισχύ περίπου 150 ίππων και αυτόματο κιβώτιο, πολύ δύσκολα θα βρει κάτι με λιγότερα από 32.000 €. Και δεν θα έχει ούτε τον εξοπλισμό, ούτε τη δύναμη του Tesla. Όποιος αναφερθεί στην αυτονομία, τότε η εταιρεία του ElonMuskδεν μένει χωρίς απάντηση.

Τα αυτοκίνητα της μάρκας διαθέτουν πολύ αποδοτικούς ηλεκτροκινητήρες και μεγάλες μπαταρίες, με αποτέλεσμα να έχουν πολύ καλή αυτονομία. Ακόμη και το βασικό Model 3, το φθηνότερο μοντέλο, μπορεί να καλύψει έως και 513 km, σύμφωνα με τις μετρήσεις στον ρεαλιστικό κύκλο WLTP. Υπάρχει και LongRangeέκδοση, με αυτονομία έως 629 km! Ωστόσο, στον αυτοκινητόδρομο με κανονικές ταχύτητες (120-130 km/h) δεν υπάρχει περίπτωση να «βγάλει» τόσα χιλιόμετρα. Πρόβλημα; Μάλλον όχι! Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ήδη 2 ΣΕΑ σε αυτοκινητόδρομους (Ψαθόπυργος, πριν την Πάτρα και Αταλάντη, πριν τη Λαμία) με ταχυφορτιστές Superchargersτης εταιρείας με ισχύ 250 kW. Μέσα σε 15 λεπτά, μπορεί να προστεθεί στην μπαταρία ενέργεια που αρκεί για πάνω από 280 km.

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες θα σταματήσουν για περίπου 20 λεπτά σε ένα ταξίδι τους, για να ξεπιαστούν, να πάνε τουαλέτα και να πάρουν έναν καφέ. Οπότε για την πλειοψηφία, μια ολιγόλεπτη στάση που έτσι κι αλλιώς θα γινόταν, δεν είναι πρόβλημα. Ειδικά αν μιλάμε για ταξίδι-εκδρομή και όχι επαγγελματικό. Το καλύτερο, είναι ότι η χρήση των superchargersείναι πάρα πολύ απλή. Απλώς συνδέεις το όχημα στον φορτιστή και η ταυτοποίηση γίνεται αυτόματα, όπως και η χρέωση στον λογαριασμό του ιδιοκτήτη. Το ταξίδι με ένα Teslaδεν είναι πρόβλημα, όπως πολλοί έχουν στο μυαλό τους. Αποτελεί πλήρως ρεαλιστικό σενάριο και δεν είναι καθόλου κουραστική υπόθεση. Το αντίθετο θα λέγαμε! Για την ιστορία, Superchargersυπάρχουν και μέσα στην Αθήνα (Μαρούσι) όπως και σε εμπορικό κέντρο της Λάρισας. Σύντομα θα προστεθούν κι άλλοι σταθμοί στη Θεσσαλονίκη και ίσως στα Ιωάννινα, επεκτείνοντας ακόμη περισσότερο το δίκτυο της μάρκας και παρακινώντας ακόμη περισσότερους αγοραστές να αποκτήσουν ένα μοντέλο της φίρμας!