Σα. Απρ 27th, 2024

Γ. Ψυχογιός: Χρειάζεται άλλο μείγμα πολιτικής και ουσιαστική στήριξη για να μείνουν όρθιοι οι αγρότεςκαι η ελληνική κοινωνία

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή restart του Attica, με τον Αλέξανδρο Κλώσσα και την Ευαγγελίνα Βόσνου, ακολουθούν σημεία από όσα είπε:

  • Είναι ένας χρόνος φέτος από το θάνατο του αγαπημένου μας συντρόφου Νεκτάριου Σαντορινιού, πρώην Υπουργού Ναυτιλίας. Οι αγώνες οι δικοί μας σήμερα είναι και γι’ αυτόν.
  • Εγώ είμαι από ένα αγροτικό Νομό, αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι σταγόνα στον ωκεανό και μπορεί να ακούγεται κοινότυπο, αλλά οι ανάγκες αυτή τη στιγμή του αγροτικού κόσμου δεν είναι για να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά. Είναι ανάγκες επιβίωσης για αυτούς και τις οικογένειές τους.
  • Σήμερα στη συνάντηση δεν υπήρχε εκπρόσωπος από ολόκληρη την Πελοπόννησο παρά τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν. Το 2016 το μπλόκο του Ισθμού ήταν 3 μήνες εκεί και τότε η Κυβέρνηση άκουσε και έδωσε λύση σε αρκετά από τα αιτήματά τους.
  • Υπάρχουν θέματα πάρα πολύ επείγοντα, όπως το κόστος παραγωγής, το οποίο δεν λύνεταιμε τιμή κιλοβατώρας 9,3 λεπτά για δύο χρόνια – και πάνω από 10 για άλλα οκτώ -, για αυτούς που δεν χρωστάνε.
  • Ούτε με ένα σχέδιο που δεν εμπεριέχει τις ενεργειακές κοινότητες που είχαμε θεσπίσει και έδιναν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν οι αγρότες, η αυτοδιοίκηση, οι μικρομεσαίοι για να μειώσουν τα κόστη.
  • Εμείς καταθέσαμε τρεις Τροπολογίες στη Βουλή αλλά έχουμε κάνει και μια πρόταση Νόμου στην οποία είναι αποτυπωμένο ξεκάθαρα και πολύ συγκεκριμένα και κοστολογημένα τι εννοούμε με τη μείωση του κόστους παραγωγής και τις υπόλοιπες προτάσεις μας.
  • Όταν υπάρχουν χρήματα για απευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων, για να γίνεται outsourcing πολλών υπηρεσιών από το δημόσιο στους ιδιώτες, όταν υπάρχουν τεράστια υπερκέρδη από τις εταιρίες ενέργειας και φορολογούνται ελάχιστα, όταν το κράτος έχει υπερκέρδη από τον ΦΠΑ,τότε δεν γίνεται να λέμε ότι «ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού».
  • Χρειάζεται ένα άλλο μείγμα πολιτικής, να μείνει η κοινωνία όρθια, γιατί έχει ήδη φτωχοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, και πολλοί αγρότες αυτή τη στιγμή σκέφτονται να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους.
  • Θέλει μέτρα κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, πλαφόν στο ρεύμα στα 7 λεπτά η κιλοβατώρα, μείωση για τις ασφαλιστικές εισφορέςπου έχουν εκτοξευτεί, να συνεχιστούν τα μεγάλα αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουν υλοποιηθεί, να λυθεί το θέμα των εργατών γης,το οποίο γιγαντώθηκε με ευθύνη της ΝΔ, να μην κινδυνεύσει η αγροτική γη και κατοικία από πλειστηριασμούς και να μπει πλαφόν στις τιμές για τα λιπάσματα και τα εφόδια, που είναι βασικός παράγοντας και εργαλείο της παραγωγής.