Σα. Απρ 27th, 2024

Η Δανία νοικιάζει κελιά φυλακής στο Κόσοβο για να στείλει εκεί κρατούμενους

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε μια ασυνήθιστη συμφωνία προχωρούν η Δανία και το Κόσοβο, για την ενοικίαση κελιών φυλακής. 

Η σκανδιναβική χώρα θα νοικιάσει 300 κελιά σε φυλακή του Κοσόβου, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το σωφρονιστικό σύστημά της. Η συμφωνία είναι για μια δεκαετία και η Δανία θα καταβάλει 210 εκατομμύρια ευρώ. 

Το Κόσοβο θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για την αναβάθμιση του δικαστικού συστήματος και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για πρότζεκτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το Κόσοβο βασίζεται εξ’ ολοκλήρου στον άνθρακα για την ενέργεια και το σύστημα είναι σε κρίση καθώς παράγει μόνο το 60% της ημερήσιας κατανάλωσης, με συνέπεια τις καθημερινές διακοπές. 

Οι Δανοί έκαναν έρευνα που κατέληξε ότι τα σωφρονιστικά ιδρύματα του Κοσόβου «έχουν τις καλύτερες υποδομές στην περιοχή και έχουν τη χωρητικότητα για να υποδεχθούν 300 φυλακισμένους», δήλωσε ο Έρις Χάνα, νομικός σύμβουλος του υπουργείου Δικαιοσύνης του Κοσόβου και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας. 

Ο Νικ Χάεκεραπ, ο Δανός υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι θα είναι μια «πρωτοποριακή και ιστορική συμφωνία που θα δημιουργήσει χώρο στις φυλακές μας και θα ελαφρύνει την πίεση στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους μας». 

Το σωφρονιστικό σύστημα του Κοσόβου έχει δυνατότητα κράτησης 2.000 ατόμων και οι 400 από αυτές τις θέσεις είναι ακόμη ελεύθερες. Το σχέδιο προβλέπει η φυλακή των 300 κελιών στο Γκίλαν, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την Πρίστινα, θα χρησιμοποιηθεί για κρατούμενους από τη Δανία, δήλωσε ο Χάνα. Αυτό θα αφορά μόνο «μη επικίνδυνους» φυλακισμένους. 

Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στις αρχές του επόμενου χρόνου και στη συνέχεια τα κοινοβούλια των δύο χωρών θα πρέπει να την επικυρώσουν. 

Με πληροφορίες από ΑP,lifo.gr