Πα. Μάι 3rd, 2024

Γάζα: Μωρό γεννήθηκε ορφανό, οι γονείς και η αδελφή της σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η Sabreen al-Sakani σκοτώθηκε προτού δει ή κρατήσει στην αγκαλιά της το παιδί της. Η κόρη της γεννήθηκε ορφανή. Οι γονείς της και η αδελφή της σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

Μετά τα μεσάνυχτα της 20ης Απριλίου, όταν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν τη Ράφα, επλήγη το σπίτι της οικογένειας al-Sakani. Η Sabreen, που ήταν 7,5 μηνών έγκυος, ο σύζυγός της και η τρίχρονη κόρη τους κοιμούνταν.

Ο πατέρας και η μεγαλύτερη κόρη σκοτώθηκαν. Η Sabreen υπέστη σοβαρά τραύματα, αλλά το έμβρυο ήταν ακόμα ζωντανό στη μήτρα της όταν έφτασαν οι διασώστες.

Τη μετέφεραν εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί έκαναν επείγουσα καισαρική τομή. Δεν κατάφεραν να κρατήσουν στη ζωή τη Sabreen, αλλά το βρέφος σώθηκε.

«Γεννήθηκε με σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια», δήλωσε ο δρ. Mohammed Salama, επικεφαλής της μονάδας επειγόντων περιστατικών νεογνών στο νοσοκομείο της Ράφα. Το μωρό γεννήθηκε 1,4 κιλά και μεταφέρθηκε στη θερμοκοιτίδα.

«Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κάποια πρόοδος στην κατάστασή της. Αλλά ακόμα κινδυνεύει. Το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας προκλήθηκε από τον πρόωρο τοκετό. Έπρεπε να είναι στη μήτρα της μητέρας της, αλλά της στέρησαν αυτό το δικαίωμα», επεσήμανε ο γιατρός.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το νεογέννητο θα μείνει στο νοσοκομείο για έως και ένα μήνα. «Είναι μια μεγάλη τραγωδία. Ακόμα κι αν επιβιώσει αυτό το παιδί, γεννήθηκε ορφανό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέχρι στιγμής, τη λένε Sabreen, στη μνήμη της μητέρας της. «Η κόρη μου ήταν έγκυος και είχε ένα έμβρυο στο σώμα της. Η κόρης της και ο γιος μου ήταν μαζί τους. Ο γιος μου έγινε κομμάτια και δεν τον βρήκαν ακόμα. Δεν τον αναγνωρίζουν. Γιατί τους έβαλαν στο στόχαστρο; Δεν ξέρουμε γιατί, πώς. Βάζουν στο στόχαστρο μόνο γυναίκες και παιδιά», είπε η γιαγιά του βρέφους από την πλευρά της μητέρας, η Mirvat al-Sakani.

Η γιαγιά της από την πλευρά του πατέρα της, Ahalam al-Kurdi, είπε ότι θα μεγαλώσει το παιδί. «Είναι η αγάπη μου, η ψυχή μου. Είναι μια ανάμνηση του πατέρα της. Θα τη φροντίσω», ανέφερε, σύμφωνα με το BBC.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, 34.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος. Τουλάχιστον τα δύο τρίτα είναι γυναίκες και παιδιά.

Εκτιμάται ότι περίπου 1,4 εκατομμύρια άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο στη Ράφα. Στις αρχές του πολέμου, οι ισραηλινές δυνάμεις τους καλούσαν να καταφύγουν στο νότο. Τώρα, αναμένεται χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα.

Πηγή: dnews.gr