Πα. Απρ 26th, 2024

Η τύρβη της τουρκικής προκλητικότητας – Γράφει η Φιορέλα – Μαριάννα Φεράϊ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η ΤΥΡΒΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

* Γράφει η Φιορέλα – Μαριάννα Φεράϊ

Υπάρχει ενδεχόμενο η εμπρηστική ρητορική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Τ. Ερντογάν ενάντια στην Ελλάδα να γίνει πράξη;

Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί ο πιθανός πόλεμος θα λάβει χώρα στα νησιά του Αιγαίου;

Καθημερινά παρατηρούμε ότι η τουρκική προκλητικότητα έχει ενταθεί μέγιστα εναντίον της Ελλάδας. Μάλιστα, γίνεται εύληπτο, το γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενσκήπτει με κυμαινόμενη ένταση στις εναέριες παραβιάσεις που πραγματοποιεί η Άγκυρα. Τόσο κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι όσο και αναλυτές διαρκώς αφήνουν να εννοηθεί το ενδεχόμενο ανοιχτής σύγκρουσης, καθώς επίσης – παρουσιάζουν – και τους τρόπους εισβολής των Τούρκων στη χώρα μας. Κι αυτά προκύπτουν από το γεγονός ότι η ένταση μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται διαρκώς.

Η επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου που όλο και περισσότερο γίνεται πιο εχθρική και δηλητηριώδης απέναντι στην Ελλάδα, δίνει την εντύπωση ότι ίσως ξεσπάσει ένας πόλεμος, καθώς πλέον ο Ερντογάν απειλεί σε δηλώσεις του με στρατιωτική επίθεση.

Ωστόσο, δεν βρίσκεται μονάχα η Ελλάδα στον εχθρικό κατάλογο της Τουρκίας, αλλά υποφέρουν κι άλλες – πολλές – χώρες από την τουρκική επιθετικότητα.

Οι δηλώσεις και η αυστηρή – εχθρική στάση που κρατεί ο Τούρκος πρόεδρος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προϊδεάζοντας ότι υπάρχει πιθανότητα να ξεσπάσει αιματηρός πόλεμος – να υπάρξει διαμάχη – με κοίρανο τον Ερντογάν που βαθιά του επιθυμία είναι να καταλάβει την Ελλάδα, με σκοπό την απόκτηση των νησιών του Αιγαίου.

Ο Ερντογάν θεωρεί λανθασμένα ότι η Ελλάδα παραβιάζει τους κανόνες αποστρατικοποίησης των νησιών, δηλαδή ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα έπρεπε κανονικά να βρίσκονται στην ιδιοκτησία της γειτονικής χώρας. Ακόμη κι αν η Ελλάδα, από πλευράς διπλωματίας συνεχίζει και αντικρούει την Τουρκία, με σκοπό να υπάρξει ειρήνη και φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, εκείνη συνεχίζει να προβαίνει σε καθημερινές μαζικές εναέριες παραβιάσεις στον ελλαδικό χώρο, όπως στα Ίμια, το Καστελλόριζο, τη Σάμο και σε άλλα νησιά.

Επιπλέον, η Τουρκία καταρρέει, καθώς υποφέρει από την άσχημη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, γεγονός που σε περίπτωση υπάρξει ελληνο-τουρκική σύρραξη θα αποτελέσει την τέλεια αφορμή για τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να ξεφύγει από τα δίχτυα της δεινής – τραγικής – κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

Συμπερασματικά, υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει ελληνοτουρκικός πόλεμος.

Ωστόσο, δημιουργούνται αβίαστα τα εξής ερωτήματα: Τι θα αντιμετωπίσουμε σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί τουρκική σύρραξη; Η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί όρθια και να εξολοθρεύσει τον εχθρό; Αν υπάρξει σύρραξη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, θα μπορέσει να αποτρέψει κάποια χώρα τον επεκτατισμό της μισητής συμπεριφοράς της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα; Ο Ερντογάν θα μπορέσει να καταλάβει τα νησιά του Αιγαίου ή θα παραμείνει μια χίμαιρα η επιθυμία του;

Τέλος, αν και οι δύο χώρες αποτελούν μέλη του ΝΑΤΟ, έχουν ιστορική – μακροχρόνια διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου και οι σχέσεις τους συγκαταλέγονται στις χειρότερες. Η εμπρηστική κατάσταση που επικρατεί ενέχει κινδύνους, αν και έμμεσα ο πόλεμος βρίσκεται εδώ, πρέπει άμεσα ο “διπλωματικός πυρετός” να ανεβάσει θερμοκρασία, με αποτέλεσμα την αποτροπή ενός πολέμου στην πραγματικότητα.

*Η Φιορέλα – Μαριάννα Φεράϊ είναι φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Πατρών