Πε. Μάι 2nd, 2024

Κυβέρνηση προς τράπεζες: Ρυθμίστε ευνοϊκά τα κόκκινα δάνεια – Βιώσιμες λύσεις στους δανειολήπτες (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Εντείνονται οι κυβερνητικές προσπάθειες για την αξιοποίηση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, που παύει να ισχύει από την 1η Μαΐου. Με αφορμή τον πολύ μικρό αριθμό αιτήσεων που έχουν γίνει δεκτές, ο ΥΠΟΙΚ κάλεσε σε αυστηρό τόνο τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ευνοϊκή ρύθμιση υπερχρεωμένων δανειοληπτών που πληρούν τα κριτήρια του νόμου.

Ο κ. Σταϊκούρας είχε επίσης συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, οι οποίοι επισήμαναν ότι οι πλειστηριασμοί θα χρησιμοποιηθούν ως έσχατη λύση, αφού στόχος δεν είναι να κλείσουν επιχειρήσεις ή να βγει ο κόσμος από τα σπίτια του, αλλά να προσφερθούν βιώσιμες λύσεις στους δανειολήπτες.

Ήδη, εστάλη ερωτηματολόγιο στους δανειολήπτες που δεν έχουν ολοκληρώσει τη ρύθμιση, ενώ σχεδιάζεται και διαφημιστική προβολή της πλατφόρμας πρώτης κατοικίας, η οποία κλείνει στο τέλος Απριλίου. Από τους 63.516 δανειολήπτες που έχουν επισκεφτεί την πλατφόρμα στις τριάντα μία εβδομάδες λειτουργίας της, μέχρι στιγμής, έχουν γίνει μόλις 686 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης δανειακών υποχρεώσεων.

«Έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των δανειοληπτών προκειμένου να ενημερωθούν και να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας», όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Όπως σημείωσε ο Α. Γεωργιάδης, ο ίδιος και ο Χ. Σταϊκούρας συναντήθηκαν με εκπροσώπους των τραπεζών και των funds. «Αναλύσαμε όλα τα στοιχεία της πλατφόρμας, είδαμε ποιο είναι το σημείο εκείνο που γίνεται η απόρριψη όσων επιθυμούν να μπουν στην πλατφόρμα και ενημερώσαμε τις τράπεζες για το πως βλέπει η Κυβέρνηση το περιβάλλον μετά την 30η Απριλίου», συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ