Κυ. Απρ 28th, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Επενδύσεις, ενέργεια και περιφερειακές εξελίξεις στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Βλ. Πούτιν

Κοινοποίηση ειδήσεων

Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να έχουμε μια ειλικρινή και παραγωγική συζήτηση τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Σότσι μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η σημερινή συνάντηση αντιμετωπίζεται σαν γέφυρα ενδυνάμωσης των σχέσεων των δυο χωρών και πρόσθεσε ότι σήμερα επιβεβαιώσαμε τα πολλά που μας συνδέουν στους αιώνες. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για  έτος Ελλάδας – Ρωσίας που θα επεκταθεί και του 2022 αλλά και τη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή και την ώθηση για συνεργασία που μπορεί να δοθεί σε πολλούς τομείς λέγοντας μεταξύ άλλων ότι υιοθετήσαμε κοινό πρόγραμμα δράσεων για την περίοδο 2022 – 2024 που θα προσδιορίζει τους άξονες της συνεργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχουν κι άλλοι τομείς που μπορούμε να συγκλίνουμε κάνοντας αναφορά στη βοήθεια της Ρωσίας κατά τη διάρκεια ενώ ανέφερε ότι προσμένουνε και σε επέκταση στον τομέα της πολιτικής προστασίας.  Το ίδιο είπε ο πρωθυπουργός ισχύει και για την απειλή του Covid.

Σχετικά με τα ζητήματα της αγοράς ενέργειας ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ελλάδας και η Ελλάδα αξιόπιστος εταίρος παρά το ευμετάβλητο των όρων της αγοράς. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης υπάρχουν περισσότερες προοπτικές για επενδύσεις όπως για παράδειγμα σε θέματα τουρισμού.

Σχετικά με τις περιφερειακές εξελίξεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δυστυχώς η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική αλλά και σε επιθετικές ενέργειες που ποαραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα όπως είπε είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και του δικαίου της Θάλασσας. Επίσης εξέφρασε εκτίμηση για την εποικοδομητική και συνεπή στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό.