Πα. Απρ 26th, 2024

Οι περίφημοι Κούροι της Κλένιας (video-φώτο)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Το 2010, δύο Κούροι κατασχέθηκαν σε χέρια αρχαιοκάπηλων στην Κλένια Κορινθίας. Οι αρχαιοκάπηλοι υπέδειξαν το σημείο όπου είχαν βρει τα αγάλματα και έτσι ξεκίνησε άμεσα ανασκαφή από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας. Η έρευνα έφερε στο φως κομμάτια που έλειπαν από τους Κούρους, αλλά και ένα εκτεταμένο νεκροταφείο. Τα αγάλματα κατασκευάστηκαν στο 530 – 520 π.Χ. Είναι από παριανό μάρμαρο. Ήταν στημένα το ένα δίπλα στο άλλο, σε περίοπτο σημείο του νεκροταφείου. Ένας μικρός τύμβος σκέπαζε δύο σαρκοφάγους από πωρόλιθο που είχαν τοποθετηθεί σε κοινό λάκκο. Μέσα στις σαρκοφάγους βρέθηκαν οστά ανδρών. Η ανάλυση των δοντιών τους έδειξε ότι οι δύο νέοι είχαν πεθάνει σε ηλικία περίπου 35 χρονών. Οι δίδυμοι Κούροι αποτελούν το μοναδικό αρχαϊκό επιτύμβιο «σύνταγμα αγαλμάτων» στον ελλαδικό χώρο.

kouroi5
P1150321

Τα δύο μοναδικά γλυπτά βρέθηκαν σπασμένα σε πολλά τμήματα, εξαιτίας της βίαιης ανέλκυσής τους από το σημείο εύρεσης τους. Εμφανίζουν φθορές, κυρίως στο κεφάλι και στον θώρακα, από κάποιο αγροτικό μηχάνημα που πέρασε από πάνω τους.
Οι Κούροι, μετά την κατάσχεσή τους από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου φιλοξενήθηκαν για περισσότερο από δεκαπέντε μήνες.
Στα μέσα Αυγούστου του 2011, τα δύο γλυπτά επέστρεψαν στην περιοχή προέλευσής τους και παραδόθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου , προκειμένου να εκτεθούν μαζί με τα συνευρήματά τους από το νεκροταφείο της Κλένιας, που ανασκάφηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας.

kouroi2
kouroi1

Την πανηγυρική επιστροφή τους ακολούθησε η προκαταρκτική συντήρησή τους. Έγιναν οι απαραίτητες αναλύσεις για την αναγνώριση του πετρώματος κατασκευής και των ανασκαφικών αποθέσεων στις επιφάνειες των μνημείων, ώστε τεκμηριωμένα να επιλεγεί η καταλληλότερη μέθοδος επέμβασης. Παράλληλα έγινε ψηφιακή αποτύπωση των αγαλμάτων με τη μέθοδο της φωτογραμμετρίας.
Ακολούθησε η εκπόνηση της «Μελέτης συντήρησης» από τους συντηρητές της ΕΦΑ Κορινθίας, Αργυρώ Τσίγκρη, Βλάσιο Δεληστάθη και Ευφροσύνη Κούμπουλα.
Για την επίτευξη ασφαλούς ανάταξης των αγαλμάτων, τη στατική επίλυση της συγκόλλησης των αποσπασμένων μελών και τον σχεδιασμό αντισεισμικού βάθρου στήριξης, συντάχθηκε η «Μελέτη συγκόλλησης των μελών και μελέτη του βάθρου στήριξης», από τους πολιτικούς μηχανικούς Άλκιμο Παπαθανασίου και Άγγελο Ζαγκότση, και τον αρχιτέκτονα – συντηρητή Νικόλαο Κυριακόπουλο.
Σημαντική υπήρξε η συνδρομή της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, ιδίως της πολιτικού μηχανικού Δρος Ελένης – Εύας Τουμπακάρη, και της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων.
Η συγκόλληση των θραυσμένων μελών των Κούρων και η ανάταξή τους στο νέο εκθεσιακό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου, με τίτλο «Κόρινθος, μια ισχυρή πόλη- κράτος» έγινε από τον συντηρητή Χρήστο Στεφανίδη, με τη συνδρομή του γλύπτη Αθανάσιου Γκριτζάπη.
Η «Μελέτη συγκόλλησης των μελών και μελέτη του βάθρου στήριξης» και η υλοποίησή της χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

P1150323
P1150325
P1150331
1-p1150704